REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Povprečni komik v družbi megazvezdnikov: Kdo vse statira v »teatru absurda« Vladimirja Zelenskega?

Povprečni komik v družbi megazvezdnikov: Kdo vse statira v »teatru absurda« Vladimirja Zelenskega?Veliko število hollywoodskih zvezdnikov si ni upalo odstopiti od Bidnove pripovedi o rusko-ukrajinskem sporu, vse dokler vojna v Izraelu ni utišala številne namišljene »humanitarce«. Vir: Posnetek zaslona, X

Zaradi povprečnega komika, ki je zabaval ljudi s tem, da je skušal zasloveti z igranjem klavirja s penisom, danes joče cela Ukrajina – on pa se še vedno smeje.

Uprizorjeno … vse skupaj. Vir: Posnetek zaslona, X

Vladimirju Zelenskemu so se uresničile vse igralske ambicije - je glavni junak največje predstave na svetu, njegova galerija je polna slik s »kolegi« iz Hollywooda, na njegovi polici je končal tudi oskar.

To, da mu ni bilo dovoljeno govoriti na prestižni podelitvi nagrade Ameriške filmske akademije, je po mnenju njegovih sodelavcev velika krivica.

Zopet so se razgalila dvojni vatli Hollywooda, saj je bilo igralcev, ki so bili deležni te časti za precej šibkejšo izvedbo.

Za razliko od ameriške filmske akademije njegovi kolegi, med katerimi so najbolje plačani hollywoodski »zvezdniki« - cenijo veščine, ki jih ukrajinski predsednik kaže kot »dober igralec v gledališču absurda«, ki je že skoraj dve leti na sporedu v Ukrajini.

V nasprotju z »neposlušnimi« Stevenom Seagalom ali na primer Oliverjem Stoneom, ki se ne ukvarjata le s fikcijo režirano na Zahodu in razumeta bistvo rusko-ukrajinskega konflikta, se drugi hollywoodski obrazi skrbno držijo scenarijev, ki so jih pripravili producenti iz Bidnove administracije.

Takšen je na primer Sean Penn, ki se je svojemu »oskarju« iz srca odrekel in ga podaril Zelenskemu. Drugega od dveh kipcev, ki ju je osvojil v »tovarni sanj«, Penn svojemu ukrajinskemu prijatelju komedijantu ni podaril, čeprav je obljubil, da ga bo, kot je dejal, »pretopil v naboje za ukrajinsko vojsko«.

Ameriški igralec je zaradi tega toplega prijateljstva z ukrajinsko marioneto Bele hiše morda na poti, da dobi še tretjega oskarja.

Kajti takoj, ko se je začela ruska posebna vojaška operacija, je odbrzel v Ukrajino snemat dokumentarni film, potem pa je kot vsak pravi igralec »odigral« vlogo begunca, ki je peš pobegnil na Poljsko.

Ta vrsta aktivizma je bila opazno odsotna, ko je izbruhnil konflikt med Izraelom in Hamasom. Številni so s kančkom cinizma vprašali - »Kam pa je zdaj izginil Sean Penn?«

Vendar Penn ni edina zvezda, ki se je pridružila »potujočemu cirkusu« Vladimirja Zelenskega.

Težko je bilo zadrževati solze, medtem ko se je Angelina Jolie, sicer samooklicana mati najšibkejših na svetu, slikala z otroki v Lvovu in vzela s seboj oboževalce, ki so jo (verjetno po naključju) posneli, ko je tekla po ulici, ker so se oglasile sirene za zračno nevarnost.

Resnici na ljubo je ta »humanitarka« ena redkih, ki je spomnila na »nedolžna življenja, izgubljena v bombardiranju civilnega prebivalstva v Gazi, ki nima kam iti«.

Toda Ben Stiller, eden redkih iz »industrije gibljivih slik«, ki je prispel v Kijev - ne kot igralec, ampak kot oboževalec Vladimirja Zelenskega, ki se mu je vzneseno slinil, ponavljajoč: »Ti si moj junak!« – se je v najnovejšem spopadu, na Bližnjem vzhodu, znašel na drugi strani.

Ben se ne kopa v denarju kot Joliejeva, niti ima možnosti, da izbira vloge, za katere ga najame washingtonska »produkcija«.

Tako je zdaj, skupaj s stotinami drugih hollywoodskih igralcev, Stiller poslal pismo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, v katerem je pozval k izpustitvi talcev Hamasa, ne da bi z eno samo besedo omenil nevarnost genocida nad palestinskim ljudstvom.

Med tistimi, ki zdaj nimajo kaj očitati izraelskemu predsedniku Benjaminu Netanjahuju, je denimo tudi Madonna, ki je imela prej polna usta Ukrajine, ko je primerjala Putina s Hitlerjem.

Solidarna je, pravi, »z Izraelom, z družinami in hišami, ki so bile uničene, z otroki in nedolžnimi (judovskimi) žrtvami, ki so bile ubite.«

Pobiti palestinski otroci ji, kot kaže, niso padli na pamet.

V svojem natrpanem vojnem urniku je Zelenski v preteklih mesecih našel čas za srečanje tudi z oskarjevko Jessico Chastain, režiserjem serije »Pravi detektiv« Caryjem Fukunago, kolegom komikom Davom Lettermanom, Jackom Gleasonom iz »Igre prestolov«, Orlandom Bloomom...

Mark Hamill, najbolj znan po vlogi Lukea Skywalkerja v seriji Vojna zvezd, je šel še korak dlje - posodil je svoj glas angleški različici aplikacije, ki označuje konec zračne grožnje v Ukrajini…

Pod črto – vsi našteti so izstopili iz okvirjev svojega poklica in močno zakorakali v politiko, da bi »ubranili« Ukrajince.

Ni znano, ali je kdo od njih te dni obiskal Gazo, ki jo Izrael nenehno bombardira ob srčni podpori Združenih držav Amerike, zato se upravičeno postavlja vprašanje, ali jih je bolj od humanosti v Kijev gnala potreba, da se priliznejo Bidnovi oblasti, da ne bi postali žrtve kulture odpovedi, ki je doletela mnoge, ki so si upali razmišljati s svojo glavo.

Za Zelenskega se je uporaba družbenih medijev, tiska in celotne zahodne mašinerije slavnih izkazala za učinkovit način pridobivanja denarja za njegovo vojno v Ukrajini.

Parodija: Hollywoodski »zvezdniki« več ur stojijo v čakalni vrsti za priložnost za fotografiranje z Zelenskim v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski voditelj je bolj priljubljen v Hollywoodu kot doma, druženje z nekaterimi največjimi ameriškimi zvezdniki pa med Američani ustvarja vtis, da je na pravi strani zgodovine.

»Kot nekdanji igralec Zelenski ceni moč igralcev, zlasti iz Hollywooda. Zaradi tega je Ukrajina bolj priljubljena po svetu,« je nedavno izjavila njegova nekdanja tiskovna predstavnica Yulia Mandel.

Vse to seveda ustreza predvsem Bidnovi administraciji, ki ji potem ni treba niti poskušati upravičiti ogromnih milijard, ki jih pošilja v Kijev. Kajti Zelenski je glavni junak te zgodbe, Putin pa »antijunak«, in tudi če ga na skrivaj podpirate, tega ne smete povedati na glas.

V tem trenutku pa, medtem ko pozornost javnosti in celo hollywoodskih »zvezdnikov« beži na Bližnji vzhod, nesrečni Zelenski spet postaja to, kar je vedno bil - navaden outsider med velikimi igralci.

Zahod je – kot je nedavno potrdila italijanska premijerka Melonijeva - utrujen od neskončnih zahtev Kijeva, ki jih ne spremlja noben uspeh na bojišču.

Bo privabljanje še več hollywoodskih zvezdnikov v Kijev morda v prihodnje pomagalo ukrajinskemu predsedniku?

Ali pa bo nekdanji komik v času, ko je Zahod vse bližje odločitvi, da ga popolnoma »odpove«, pritegnil več pozornosti svetovne javnosti, če bo spet stal na odru spuščenih hlač, za klavirjem?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek