REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posnetki, ki so razjezili prav vse: »So vojaško sposobni, si pa točijo šampanjec v potokih in razgrajajo!«

Posnetki, ki so razjezili prav vse: »So vojaško sposobni, si pa točijo šampanjec v potokih in razgrajajo!«Lokalni franscoski tisk: »Celotno teraso restavracije Bagatelle v Courchevelu zasedajo ukrajinski veseljaki, medtem ko se idioti Francozi na mrazu borijo za Ukrajino ali prispevajo k vojaškim stroškom Vladimirja Zelenskega.« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajinska elita se te dni divje zabava na francoskem smučišču Courchevel.

Ne le, da so razposajeno rajanje bogatih Ukrajincev ujele kamere drugih smučarjev, temveč so tudi sami na družbenih omrežjih objavili, kako se razsipniško in lahkoživo zabavajo v prvih dneh leta 2023.

Na kanalu Telegram in tudi na Twitterju so se pojavile fotografije in videi, na katerih je videti mlade Ukrajince, ki na prostem pijejo alkohol iz kristalnih kozarcev in steklenic, pojejo, mahajo z ukrajinsko zastavo in se dobro zabavajo.

Očitno jim je uspelo pozabiti, da njihovi rojaki v Ukrajini trpijo zaradi pomanjkanja elektrike in ogrevanja, medtem ko ukrajinske sile bijejo najtežje bitke proti vojski Ruske federacije.

Tuji mediji poročajo, da so počitnice v enem najdražjih evropskih smučarskih središč dostopne le tistim, ki imajo veliko pod palcem.

Po besedah lokalnih natakarjev, naj bi samo organizacija hrane in pijače na prostem z glasbo in vihtenjem zastav tam stala več kot 20 tisoč evrov.

»Danes okoli tretje ure popoldan so v luksuzni restavraciji v Courchevelu veliko mizo zasedli ljudje, ki govorijo ukrajinsko. Naročili so šest kristalnih steklenic luksuznega šampanjca, imeli pa so tudi ukrajinsko zastavo in so si predvajali pesem, ki kliče k smrti.

Tudi včeraj so bili objavljeni podobni posnetki, ampak sem mislil, da je montaža, morda celo potegavščina. Vendar ni. Danes sem se v to prepričal tudi sam. Šokiran sem!

Ne vem, kakšni Ukrajinci so to, morda bo kdo prepoznal njih ali njihova dekleta v razkošnih krznenih plaščih. Mnogi od njih so vojaško sposobni, zato se mi zdi, da se bodo imeli oni in oblasti v Kijevu o čem pogovarjati,« je zapisal očividec, ki se je znašel na kraju dogodka.

»Medtem ko nekateri Ukrajinci umirajo v strelskih jarkih pod 24-urnim ruskim topniškim ognjem, se drugi 'borijo' z enotami Vladimirja Putina na belih strminah luksuznega francoskega smučišča,« je nezaslišano dogajanje komentiral nek uporabnik Twitterja.

Drugi je pristavil v podobnem slogu, nekoliko posmehljivo: »Medtem ko borci ukrajinskih sil padajo pod ruskimi streli, kijevska elita v Courchevelu organizira ukrajinski odpor

Tretji je pristavil z nič manj jeze: »Begunci iz Ukrajine uživajo življenje. Hkrati davkoplačevalci iz zahodnih držav Zelenskemu pošiljamo bianco čeke!«

Mnogi jim očitajo takšno obnašanje, medtem ko njihovi rojaki sredi zime trpijo v primežu najtežjih razmer sredi vojne in prestrašeni čepijo v kleteh in zakloniščih, saj čakajo na nove napade, poroča zagrebški Jutarnji list.

Splošna ocena je, da gre za prvovrsten škandal: »Restavracija Bagatelle v smučarskem središču Courchevel na prostem predvaja glasbo z besedilom: 'Slava Ukrajini! Slava nacistom!' (0:17 v videu: Slava Ukraini! Slava Nazis!) Je to ta 'Evropska unija'

»Bogati Ukrajinci se zabavajo v Franciji, medtem ko navadni Ukrajinci umirajo v Soledarju,« se glasi skupni imenovalec številnih komentarjev na družbenih omrežjih.

Cene v restavraciji Bagatelle v Courchevelu niso za navadne smrtnike: najcenejša solata stane 23 evrov, 125 gramov črnega kaviarja pa 2100 evrov.

Steklenica šampanjca Dom Perignon, ki je v velikih količinah popestril obloženo mizo razposajenih mladih Ukrajincev pa 660 evrov.

Francoski mediji poročajo, da so v Franciji aretirali Ukrajinca z več kot 400.000 evri gotovine. Moški je pristal za zapahi, ker je nakazal več milijonov evrov v Španijo in Litvo.

V Courchevelu so te dni aretirali tudi nekdanjega ukrajinskega poslanca in razvpitega poslovneža Kostiantina Jevago, ki je osumljen poneverbe 113 milijonov evrov iz Finance and Credit Bank, ki je bankrotirala leta 2015.

Figaro poroča, da so Jevago francoske oblasti aretirale 28. decembra v okviru zahteve za izročitev zaradi »finančnih kaznivih dejanj«, sam pa je pred preiskovalnim sodnikom 5. januarja letos dejal, da je žrtev »politične afere« v svoji državi.

Opisano dogajanje je spodbudilo tudi lokalne francoske medije h kritičnemu pogledu na ukrajinsko vojno.

»Celotno teraso restavracije Bagatelle v Courchevelu zasedajo ukrajinski veseljaki, medtem ko se idioti Francozi na mrazu borijo za Ukrajino ali prispevajo k vojaškim stroškom Vladimirja Zelenskega,« piše Nouvelles de France.

Hkrati pa v Ukrajini mrzlično novačijo »topovsko meso.«

Kot je zapisal Gabe, to se dogaja »v nakupovalnih središčih, supermarketih, bencinskih črpalkah, ustavljajo celo moške voznike na ulicah; vsi so potrebni Zelenskemu za nadomestitev na stotine, če ne več, duš, ki manjkajo na bojišču v bakhmutski mesoreznici.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek