REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italijansko poročilo iz »Cepilnega raja«: V Srbiji poziv na cepljenje že v 24 urah, kolektivna imunost do poletja

Italijansko poročilo iz »Cepilnega raja«: V Srbiji poziv na cepljenje že v 24 urah, kolektivna imunost do poletjaCepljenje v Belekspo centru v Beogradu. Vir: Twitter

Če se bo tako nadaljevalo, bo Italija dosegla kolektivno imunost februarja leta 2022, Srbija pa julija letos, ugotavljajo italijanski mediji.

V Srbiji je po navedbah tujih novinarjev mogoče tudi izbirati cepiva, saj je namera vlade po besedah premierke Ane Brnabić, da se 'vsi počutijo varne.'

Ob tem se za cepljenje v Srbiji v zadnjem času vse bolj zanimajo tudi prebivalci drugih držav.

V Srbiji sporočajo, da bo to v prihodnje znova mogoče, če se bodo prebivalci prijavili preko njihove eUprave.

V Italiji je bila tako nedavno, v odmevni oddaji »Hijene« televizijske hiše Mediaset objavljena reportaža »Srbija, cepilni raj«, v kateri poudarjajo veliko razliko med počasnim cepljenjem v Evropski uniji in Italiji, ki je doslej cepila le 14 odstotkov prebivalstva in Srbiji, ki je doslej cepila že najmanj 30 odstotkov prebivalcev.

V Srbiji je po navedbah televizije Mediaset mogoče tudi izbirati cepiva, saj je namera vlade po besedah premierke Ane Brnabić, da se »vsi počutijo varne.«

Zato so v Srbiji poleg zahodnih, pravočasno kupili tudi ruska in kitajska cepiva.

Cepljenje v Srbiji  Vir:Twitter
Nasvidenje, vidimo se ob ponovnem cepljenju z drugim odmerkom! Kdaj bo tako v Sloveniji? Vir: Twitter
Italijanski novinarji poudarjajo dobro organizacijo, saj se po prijavi za cepljenje v Srbiji poziv dobi v roku 24 ur, najpozneje v 10 dnevih, medem ko v Italiji starejši od 80 let že dva meseca čakajo na pozive.

Srbija je dobila tudi več deset tisoč prošenj za cepljenje iz Italije, Avstrije in drugih držav.

Vsi, ki so se prijavili preko srbske eUprave pa bodo tudi poklicani na cepljenje, so poudarili italijanski novinarji, ki so se prav tako prijavili – za cepljenje v Srbiji.

Poudarjajo dobro organizacijo, saj se po prijavi za cepljenje v Srbiji poziv dobi v roku 24 ur, najpozneje v 10 dnevih, medem ko v Italiji starejši od 80 let že dva meseca čakajo na pozive.

Novinarji poročajo, da »vse funkcionira kakor ura« in poudarjajo, da se v največjem cepilnem centru v Beogradu dnevno cepi do 7800 ljudi, v podobnem v Milanu pa samo 450.

V Lombardiji, ki ima deset milijonov prebivalcev se dnevno cepi 27.000 ljudi, v Srbiji, ki ima sedem milijonov prebivalcev pa 53.000.

Če se bo tako nadaljevalo bo Italija dosegla kolektivno imunost februarja 2022, Srbija pa julija letos.

Delite članek