REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Popoln šok: Obsojen avstralski žvižgač, ki je razkril vojne zločine v Afganistanu

Popoln šok: Obsojen avstralski žvižgač, ki je razkril vojne zločine v AfganistanuS torkovo obsodbo se je končala dolga pravna bitka med nekdanjim vojaškim tožilcem in tožilci, ki so proti McBrideu vložili obtožnico zaradi »razkritja zaupnih dokumentov«. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekdanji avstralski vojaški odvetnik David McBride, ki je razkril tajne dokumente, ki razkrivajo vojne zločine avstralskih specialnih enot v Afganistanu, je obsojen na pet let in osem mesecev zapora ter aretiran.

Odločitev je požela ostre kritike aktivistov za svobodo govora, ki so opozorili, da obsodba pošilja grozeče sporočilo drugim morebitnim žvižgačem, poroča CNN.

Vzkliki »sramota« so odmevali v sodni dvorani v avstralski prestolnici Canberra, ko je sodnik David Mossop izrekel kazen, ki jo je odvetnik obsojenega žvižgača označil za »neobičajno« in dodal, da ta »odvrača vse, ki se počutijo motivirane, da razkrijejo krivice in nezakonitosti«.

»Sporočilo vsem, ki so videli, kaj se je zgodilo McBrideu, je, naj utihnejo, spustijo glavo in se vrnejo na svoje delovno mesto. To je bil v veliki meri poudarek današnje sodbe,« je dejal odvetnik Mark Davis.

Dodal je, da je njegov klient zaradi sodbe v »popolnem šoku« in da se bo seveda pritožil.

S torkovo obsodbo se je končala dolga pravna bitka med nekdanjim vojaškim odvetnikom in tožilci, ki so proti McBrideu vložili obtožnico zaradi »razkritja zaupnih dokumentov«, za katere je priznal, da jih je vzel med majem 2014 in decembrom 2015.

McBride je gradivo dal avstralski radiotelevizijski družbi (ABC), ki je leta 2017 objavila sedemdelno serijo z naslovom The Afghanistan Files, ki podrobno opisuje vrsto vojnih zločinov, vključno z ubijanjem neoboroženih Afganistancev s strani avstralskih vojakov.

Poročilo ABC-ja so kasneje potrdili izsledki preiskave avstralskih obrambnih sil (ADF), ki je našla verodostojne dokaze, da so pripadniki avstralske posebne letalske službe (SAS) med letoma 2005 in 2013 v Afganistanu zagrešili vojne zločine.

Dokument, znan kot Breretonovo poročilo, je razkril, da so pripadniki SAS v nekaterih primerih postavili orožje in druge materiale blizu trupel civilistov, da bi dali vtis, da so bili ubiti zakonito.

McBrideovi podporniki so pozvali avstralskega državnega tožilca, naj opusti obtožbe, in se ostro odzvali na sodbo.

Kieran Pender, vršilec dolžnosti direktorja Pravnega centra za človekove pravice, je obsodbo označil za »temačen dan za demokracijo«, ki je potencialnim žvižgačem poslal »jezivo« sporočilo.

»David McBride je nacionalni televiziji Avstralije posredoval dokumente, ki vsebujejo verodostojne dokaze o vojnih zločinih, ki so jih zagrešile avstralske sile v Afganistanu. Te informacije so bile očitno v javnem interesu, tega nihče ne more zanikati,« je sklenil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek