REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poljska: Ukrajina se »obnaša kot utopljenec«, konec pošiljk orožja, po potrebi bodo uvedeni dodatni omejevalni ukrepi!

Poljska: Ukrajina se »obnaša kot utopljenec«, konec pošiljk orožja, po potrebi bodo uvedeni dodatni omejevalni ukrepi!Poljski predsednik Andrzej Duda: »Pravijo, da se utopljenec prijemlje za slamico. To je nekoliko podobno situaciji med Poljsko in Ukrajino zdaj.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Varšava po besedah predsednika države Andrzeja Dude več ne pošilja orožja Kijevu, po potrebi pa bo sprejela še dodatne ukrepe za prepoved uvoza tudi drugih ukrajinskih kmetijskih proizvodov, če bo Ukrajina vztrajala pri zahtevi, da mora Poljska odpreti svoj trg za pšenico in druge ukrajinske proizvode.

To so zadnja sporočila, ki glede spora med več državami in Ukrajino prihajajo iz Varšave.

Andrzej Duda je dejal, da mora Varšava zaščititi svoje kmetijske interese, da Kijevu prepreči, da bi jo potegnil navzdol. Podobno izjavo glede uvoza ukrajinskega žita je podal tudi premier Hrvaške Andrej Plenković:

S tožbo proti Varšavi zaradi embarga na ukrajinsko žito se Kijev obnaša kot »utopljenec« in grozi, da bo uničil enega svojih glavnih podpornikov v konfliktu z Rusijo, je poudaril predsednik Poljske.

Varšava po besedah predsednika Andrzeja Dude več ne pošilja orožja Kijevu, po potrebi pa bo sprejela še dodatne ukrepe za prepoved uvoza drugih ukrajinskih kmetijskih proizvodov, če bo Ukrajina vztrajala pri zahtevi, da mora Poljska odpreti svoj trg za pšenico in drugo ukrajinsko blago.

Sporočil je tudi, da je bilo njegovo načrtovano srečanje z ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim v New Yorku - odpovedano.

Duda je to izjavil v torkovem pogovoru z novinarji ob robu Generalne skupščine OZN v New Yorku.

Potožil je, da se Ukrajina, trenutno vpletena v spopade z Moskvo, »obupno oklepa vsega, kar je na voljo.«

Nadalje je pojasnil, da je »utapljajoča se oseba ... nevarna in lahko utopi reševalca.«

»Pravijo, da se utopljenec prijemlje za slamico. To je nekoliko podobno situaciji med Poljsko in Ukrajino zdaj,« je idejal Duda.

In dodal, da mora Varšava sprejeti ukrepe za zaščito svojih interesov in ne sme biti potegnjena s Kijevom.

Med trajajočim sporom o žitu je poljski predsednik tudi izjavil, da je njegovo srečanje z Zelenskim »izpadlo z dnevnega reda«, čeprav je pojasnil, da je do odpovedi prišlo zaradi nasprotujočih si urnikov.

»Srečati bi se morala ob 11.30, a sem takrat imel govor,« je dejal Duda in dodal, da se bosta voditelja lahko usedla na pogovor pozneje.

Duda in Zelenski naj bi razpravljala tako o vprašanju uvoza kmetijskih pridelkov kot tudi o protiofenzivi Kijeva proti Rusiji, ki je kljub trimesečnim naporom – neuspešna.

Žitni spor med Kijevom in Varšavo se je začel, ko je Poljska skupaj z Madžarsko in Slovaško zavrnila slediti zgledu Evropske unije in odpraviti embargo na uvoz ukrajinskega žita, navajajoč potrebo po zaščiti svojih lokalnih kmetijskih proizvajalcev med padajočimi tržnimi cenami.

Romunija je prav tako za 30 dni prepovedala uvoz ukrajinskega žita, v tem času pa namerava s Kijevom določiti natančne pogoje trgovanja.

Ukrajina se je na omejitve odzvala s tožbo pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) proti Poljski, Madžarski in Slovaški.

Napovedala je tudi, da bo v naslednjih dneh uvedla embargo na poljsko čebulo, paradižnik, zelje in jabolka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek