REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po pol leta Amnesty International naposled priznal: ukrajinske sile nezakonito uporabljale civiliste kot žive ščite!

Po pol leta Amnesty International naposled priznal: ukrajinske sile nezakonito uporabljale civiliste kot žive ščite!Ukrajinski tanki Vir: MO UKR

Amnesty International (AI) je po pol leta preiskav vendarle priznal ukrajinske kršitve vojnega prava, o katerih smo pogosto poročali že od začetka vojne.

Strokovnjaki so ugotovili, da je ukrajinska vojska v 19 mestih Ukrajine, pa tudi v osamosvojenih doneških republikah DLR in LLR namestila in uporabila vojaško opremo neposredno z ozemlja gosto naseljenih stanovanjskih območij, ne da bi evakuirala civilno prebivalstvo.

Humanitarna organizacija je v sredo sporočila, da taktika ukrajinske vojske »krši mednarodno humanitarno pravo in ogroža civiliste« z uporabo orožja iz baz v stanovanjskih območjih, medtem ko so prisotni civilisti.

Strokovnjaki AI so ugotovili, da je ukrajinska vojska v 19 mestih Ukrajine namestila in uporabila vojaško opremo neposredno z ozemlja gosto naseljenih stanovanjskih območij, ne da bi evakuirala civilno prebivalstvo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Amnesty International je že prej obtožila Rusijo, da je med vojno kršila številne mednarodne zakone.

Strokovnjaki so ugotovili, da je ukrajinska vojska v 19 mestih Ukrajine, pa tudi v osamosvojenih republikah DLR in LLR namestila in uporabila vojaško opremo neposredno z ozemlja gosto naseljenih stanovanjskih območij, ne da bi evakuirala civilno prebivalstvo.

Organizacija je v sredo sicer sporočila, da domnevne kršitve Ukrajine »nikakor ne opravičujejo nediskriminatornih napadov Rusije.«

»Dokumentirali smo vzorec ukrajinskih sil, ki ogrožajo civiliste in kršijo vojne zakone, ko delujejo na naseljenih območjih,« je v izjavi dejala generalna sekretarka Amnesty International Agnès Callamard.

»Biti v obrambnem položaju ukrajinske vojske ne izvzema od spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava,« je opozorila.

Med izvajanjem preiskave ruskih napadov v ukrajinskih regijah Harkov, Donbas in Mikolajiv med aprilom in julijem so raziskovalci Amnesty International povedali, da so odkrili, da je ukrajinska vojska delovala iz civilnih zgradb v najmanj 19 mestih in vaseh.

Odkritje so potrdili satelitski posnetki, je navedeno v sporočilu.

Organizacija je dejala, da je Ukrajina zagrešila »jasno kršitev mednarodnega humanitarnega prava« s tem, da je v civilnih bolnišnicah postavila vsaj pet vojaških objektov.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so ruski zračni napadi na zdravstvene ustanove med vojno povzročili precejšnje število civilnih poškodb in smrti.

Amnesty International je tudi odkrila, da je Ukrajina med preiskavo namestila vojaške baze v 22 od 29 šol, ki so jih obiskali v regijah Donbas in Mikolajev, piše v sporočilu.

Organizacija je sporočila, da je Rusija pozneje med aprilom in koncem junija začela napade na taiste šole, kar je povzročilo številne smrti in poškodbe med civilisti.

Po uničenju šol v najmanj treh mestih je bila ukrajinska vojska obtožena selitve oporišč v šole na različnih območjih, s čimer so skupnosti, ki obdajajo nova oporišča, ogrozili podobni napadi.

AI je tudi odkrila, da je Ukrajina med preiskavo namestila vojaške baze v 22 od 29 šol, ki so jih obiskali v regijah Donbas in Mikolajev, piše v sporočilu.

Oporišča v šolah sama po sebi niso v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom, toda dejstvo, da je Ukrajina postavila oporišča v šolah v bližini hiš in stanovanjskih zgradb, ne da bi opozorila prebivalce ali jim pomagala pri evakuaciji - predstavlja kršitev vojnega prava.

Po podatkih Mednarodnega odbora Rdečega križa vojni zakoni odrejajo, da lahko šole in bolnišnice postanejo legitimne tarče vojaških napadov, če so v njih nameščene vojaške enote.

Delite članek