REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagon naredil za 3 milijarde dolarjev težko »računovodsko napako« in »našel« dodaten denar za Ukrajino

Pentagon naredil za 3 milijarde dolarjev težko »računovodsko napako« in »našel« dodaten denar za UkrajinoAbrams. Vir: YouTube, posnetek zaslona

Uradniki so tiskovni agenciji povedali, da je računovodska napaka pomenila, da je bila vrednost zalog, poslanih v Kijev, »precenjena.«

Ameriško ministrstvo za obrambo je »odkrilo računovodsko napako«, ki bi lahko vplivala na to, da ZDA pošljejo še več orožja, streliva in opreme v Ukrajino, kot je bilo prej pričakovano, je v četrtek poročal Reuters.

Medtem po Kijevu še naprej tolče rusko letalstvo, s podporo dronov in manevrirnih raket.

Agencija se je sklicevala tako na pomočnika ameriškega Senata kot uradnika Pentagona – oba sta bila anonimna –, ki sta dejala, da je ameriška vojska »precenila vrednost« nekatere svoje vojaške opreme, ki je bila poslana v Kijev, za »približno 3 milijarde dolarjev«, kar pomeni, da je bilo porabljenega manj denarja za oboroževanje Ukrajine, kot je bilo predhodno izračunano.

Ministrstvo za obrambo pod taktirko Joeja Bidna zdaj domnevno sprejema ukrepe za obveščanje Kongresa o »prilagoditvi računovodstva.«

Zahodno orožje se medtem že spreminja v staro železo – na bojiščih v Ukrajini…

Pentagon je uporabil trenutne cene zamenjave za opremo, vzeto iz svojih zalog, namesto da bi upošteval prvotno nakupno ceno in amortizacijo, pravi vir agencije.

Ministrstvo za obrambo pod taktirko Joeja Bidna zdaj domnevno sprejema ukrepe za obveščanje Kongresa o »prilagoditvi računovodstva.«

Senator Roger Wicker, republikanec v senatnem odboru za oborožene sile, je za Reuters povedal, da je Pentagon naredil »veliko napako«, ki bi lahko podcenila prihodnje potrebe zaveznikov iz NATO bloka.

»Naša prednostna naloga bi morala biti ukrajinska zmaga nad (ruskim predsednikom Vladimirjem) Putinom. Enostransko spreminjanje izračunov vojaške pomoči je poskus prevare in spodkopava ta cilj,« je dejal senator iz Mississippija.

Vendar pa se lahko računovodska zmeda spremeni v še več dobav kijevski vladi, poroča agencija.

Od ponedeljka naj bi se vsota pomoči ZDA zmanjšala na le še 6 milijard dolarjev pomoči Ukrajini z 48 milijard dolarjev, ki jih je Kongres odobril decembra.

Zagotoviti več sredstev pa je trenutno težko zaradi zastoja glede zgornje meje državnega dolga ZDA.

Ameriškega denarja za Ukrajino hitro zmanjkuje, je nedavno poročal tudi Politico.

Celotna prizadevanja Washingtona za pošiljanje orožja v Kijev so sestavljena iz dveh tirov.

Predsedniška »linija« za črpanje sredstev (PDA) dovoljuje Pentagonu pošiljanje materiala iz lastnih zalog – do zdaj v vrednosti 21,1 milijarde USD v 37 ločenih paketih.

Z ločeno pobudo za varnostno pomoč Ukrajini (USAI) pa ameriška vlada plačuje vojaški industriji za izdelavo novega orožja in streliva, ki ga večina še ni izdelanega.

Zaradi popravljene računovodske napake bo sedaj v Ukrajino lahko prišlo še nekaj več podobne opreme, toda učinkov te pomoči ni mogoče videti.

Po poročanju Reutersa je Pentagon 31. marca poslal obvestilo kopenski vojski, mornarici, zračnim silam in marincem, kako naj se po novem izračuna vrednost opreme.

Anonimni uradnik Pentagona, ki je govoril z agencijo Reuters, je uporabil primer topniških granat kalibra 155 mm, od katerih je bilo več kot 1,5 milijona poslanih v Kijev. Medtem ko vsaka danes stane približno 800 dolarjev, so stroški v nekaj desetletjih v povprečju precej nižji.

Ukrajina je že večkrat povedala, da so njeni uspehi na bojišču močno odvisni od pomoči Zahoda.

Po ocenah ruske vojske so ZDA in njihovi zavezniki Ukrajini do decembra 2022 dostavili za okoli 100 milijard dolarjev zalog in orožja.

Kljub temu pa ukrajinske »protiofenzive« še naprej ni na vidiku, počasi pa napredujejo ruski vojaki.

Zanimivo pa je tudi, da so slovenski tanki M-55S že poslani na fronto skupaj z ameriškimi Bradleyji, v sklopu 47. mehanizirne brigade, oboji pa imajo na sebi oznake znane 23. nacistične Panzer oklepne divizije.

Zaradi popravljene računovodske napake bo sedaj v Ukrajino lahko prišlo še nekaj več podobne opreme.

Toda učinkov zahodne pomoči Ukrajini ni mogoče videti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek