REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Paraliziran s "taserjem" in posprejan s solzivcem - ker je s telefonom snemal delo policijske patrulje

Paraliziran s VIR: Insajder.com

Paralizatorje, ki jih uporablja tudi slovenska policija, je mogoče hitro zlorabiti. Eden od zadnjih primerov prihaja iz ZDA.

Naprava, ki z elektrošoki omami tarčo, je sicer v uporabi pri več policijah po svetu, vendar so rezultati te uporabe različni in pogosto sprožajo polemike v javnosti.

Amnesty International in še nekatere organizacije uporabi taserjev – električnih paralizatorjev nasprotujejo.

Zakaj, lepo ponazarja eden od zadnjih primerov zlorab tega električnega orožja.

Moški, ki je snemal policijo na nadzorni točki v Chichagu je dobil ukaz, da naj izstopi in preneha snemati – čeprav do snemali tudi policisti in je šlo za javen kraj – nato pa so policisti moža brez pravega razloga omamili z elektrošokerjem in še posprejali s solzivcem.

Nič boljše niso niti izkušnje v Evropi. V Veliki Britaniji so v medije pricurljala poročila o zlorabah omenjene opreme, predvsem v psihiatričnih ustanovah.

Policija je tako med leti 2010 in 2013 v Angliji in Walesu najmanj 52-krat uporabila taserje nad duševno bolnimi ljudmi v bolnišnicah ali oskrbovalnih ustanovah.

Civilnodružbene organizacije in zdravniki opozarjajo, da bi uporaba taserjev nad duševno bolnimi ljudmi lahko še poslabšala njihov položaj.

Policija - paralizatorji

Komisija za kvaliteto oskrbe (Care Quality Commission, CQC), je ocenila, da bi bilo potrebno električne paralizatorje v psihiatričnih ustanovah uporabiti samo kot zadnje sredstvo.

V policiji Leicestershire so taserje uporabili 14-krat, od tega enajstkrat med transportom bolnikov, trikrat pa med zdravljenjem.

Po mnenju borcev za človekove pravice in svoboščine na čelu z Amnesty International so električni paralizatorji zgolj mučilne naprave, ki so bile samo v ZDA zlorabljene v nekaj sto primerih

V enem primeru je pacient grozil z nožem, v drugem pa je pacient grozil, da se bo poškodoval. V Avonu in Somersetu so uporabili taserje desetkrat, enkrat pa so 'paralizirali' tudi osebo mlajšo od 18 let.

V Manchestru so uporabili orožje devetkrat in dvakrat z njim zagrozili, petnajstkrat pa je bilo uporabljeno na pacientih, ki so dobivali psihiatrično oskrbo.

Komisija za kvaliteto oskrbe je tedaj zapisala, da je "zelo zaskrbljujoče, da so bili paralizatorji uporabljeni znotraj zidov bolnišnic." 

Po mnenju borcev za človekove pravice in svoboščine na čelu z Amnesty International so električni paralizatorji zgolj mučilne naprave, ki so bile samo v ZDA zlorabljene v nekaj sto primerih, saj žrtve niso bile nasilne, ampak je lahko šlo le za njihova bolezenska stanja.

Več kot 114 oseb pa naj bi zaradi paralizatorjev v ZDA tudi umrlo.

Slovenska policija je že dobila 40 električnih paralizatorjev s kamero. Po urjenju so električne paralizatorje razdelili policijskim enotam. Primarno jih uporabljajo interventne patrulje. Za posamezni paralizator z opremo bo policija odštela 4661 evrov z DDV.

Za posamezni paralizator z opremo je slovenska policija odštela 4661 evrov z DDV.

Podjetje Lab Commerce je kot edini ponudnik na razpisu dobilo 129.686 evrov vreden posel, ki poleg 20 električnih paralizatorjev s kamero v vrednosti 93.232 evrov vsebuje še dobavo 60 kamer v vrednosti 36.454 evrov za osebno uporabo policistov - tako imenovanih telesnih kamer za snemanje postopkov.

Po besedah ustanovitelja in prokurista družbe Lab Commerce Petra Sekavčnika so policiji najprej dobavili 20 paralizatorjev taser X2 vodilnega ameriškega proizvajalca Axon, nato pa še 20.

Tovrstni paralizatorji imajo dve kartuši z elektrodama in omogočajo dva zaporedna strela. Opremljeni so s kamero, ki je ves čas aktivna.

Do vklopa se posneto ne shranjuje, temveč presnemava, na paralizatorju pa je mogoče nastaviti, kakšen časovni interval posnetka pred vklopom in njegovo uporabo naj se kljub temu shrani. Namen tega je, da se posname tudi dogajanje pred uporabo kot dokaz, da je bila njegova uporaba upravičena.

Paralizatorjev taser X2
Paralizator taser X2 | VIR: Axon
Opremljenost paralizatorja s kamero je tudi eden izmed zakonskih pogojev. Zakon prav tako nalaga, da se vsakršna uporaba paralizatorja elektronsko zabeleži.

Opremljenost paralizatorja s kamero je tudi eden izmed zakonskih pogojev. Zakon prav tako nalaga, da se vsakršna uporaba paralizatorja elektronsko zabeleži.

Pravila za uporabo električnih paralizatorjev predvidevajo streljanje z elektrodami. Izjemoma, če bi bilo streljanje neuspešno, pa jih policisti lahko uporabijo tudi z neposrednim pritiskom na osebo.

V vsakem primeru morajo policisti v najkrajšem možnem času zagotoviti zdravniški pregled onesposobljene osebe.

Za človeka, ki je paraliziran, pa sta nevarni predvsem dve situaciji - da ga elektrode prebodejo na kakšnem nevarnem mestu in da paraliziran nerodno pade in se zaradi padca huje poškoduje.

Notranje ministrstvo v Sloveniji je sprva predvidelo bolj ohlapna pravila pri uporabi elektronskega orožja, ki človeka onesposobi in predstavlja tudi velik šok za telo, po protestu zagovornikov človekovih pravic in pravosodnega ministrstva pa so v zakon zapisali tudi naštete varovalke, ki omejujejo njegovo uporabo.

V Sloveniji kršitev uporabe paralizatorjev za zdaj ni zaznati, vendar omenjeni primeri iz ZDA in iz drugih držav opozarjajo, da tudi snemanje ne preprečuje zlorabe in da je potrebno biti pri ravnanju s temi napravami skrajno previden.

Komentarji