REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Papež Frančišek se odpravlja v Čile kljub seriji požigov cerkva

Papež Frančišek se odpravlja v Čile kljub seriji požigov cerkva

V ponedeljek bo papež Frančišek obiskal srednjoameriško državo Čile, kar bo prvi papeški obisk od obiska papeža Janeza Pavla II leta 1987. A njegov prihod je zaznamoval s široko družbeno kritiko katoliške cerkve kot tudi s serijo požigov treh cerkva v čilenski prestolnici.

A ugled je bil načet v preteklih letih zaradi odnosa vrhovnih cerkvenih dostojanstvenikov do spolnih prestolnikov v duhovniških vrstah. 

Katoliška cerkev oz. voditelji cerkve v Čilu so uživali visok ugled med prebivalstvom, predvsem zaradi nasprotovanja kršitvam človekovih pravic v času diktature Augusta Pinocheta. A ugled je bil načet v preteklih letih zaradi odnosa vrhovnih cerkvenih dostojanstvenikov do spolnih prestolnikov v duhovniških vrstah. 

Leta 2011 je tako cerkveno sodišče obsodilo duhovnika, ki je storil več dejanj spolne zlorabe, na doživljenjsko pokoro in molitev ter prepoved opravljanja javne duhovniške službe, kar je javnost sprejela z neodobravanjem. Mnenje proti cerkvi se je poslabšalo, ko je bilo ugotovljeno, da so že leta 1984 verniki opozorili na neprimerno ravnanje duhovnika, a prva cerkvena preiskava se je pričela šele leta 2004. Javnost je ogorčena tudi zaradi dejstva, da je bila cerkvena kazen edina, ki je doletela duhovnika, saj je javno tožilstvo zavrglo primer češ, da ni dovolj dokazov za dosego obsodbe. 

Čilenska predsednica Michelle Bachelet je v petek pozvala sodržavljane, da naj pozdravijo papežev prihod z »vzdušjem spoštovanja«.

Posledično so nekateri Čilenci v zadnjih dneh izražali svoje nasprotovanje prihodu papeža tudi s požigom treh cerkva v prestolnici Santiago. Na prizorišču enega požiga so tako našli tudi pismo, v katerem so storilci napovedali podtaknitev naslednje zažigalne bombe v papeževo spodnje perilo, medtem ko so na pogorišču druge cerkve našli pamflet, ki je opozarjal na težave lokalnega plemena Mapuche. Slednje, ki se bori za ohranitev njihovega bivalnega prostora, je bilo v preteklih stoletjih tudi podvrženo prisilnemu pokristjanjevanju. Policisti pa odgovornost za požige trenutno pripisujejo »anarhističnim skupinam«. 

Čilenska predsednica Michelle Bachelet je v petek pozvala sodržavljane, da naj pozdravijo papežev prihod z »vzdušjem spoštovanja«. Požige je komentirala sledeče: »V demokraciji se lahko ljudje izražajo, dokler je to storjeno na pacifističen način. Kar se je zgodilo preteklo noč, je zelo čudno. To ni nekaj, kar lahko povežemo z eno dotično skupino.«

Po obisku Čila se bo Frančišek odpravil še v Peru, kjer bo ostal do 21. januarja.