REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pandemija menja tradicijo: Bidnova inavguracija bo »virtualna parada« po vsej Ameriki

Pandemija menja tradicijo: Bidnova inavguracija bo »virtualna parada« po vsej AmerikiJoe Biden se je odločil za skormno slovesnost ob prisegi. Vir: Twitter

Inavguracija 46. izvoljenega predsednika Združenih držav Amerike Joeja Bidna bo videti kot »virtualna parada« po vsej Ameriki iz razloga, ker je v veljavi prepoved množičnega zbiranja zaradi pandemije koronavirusne bolezni Covid-19, so sporočili javnosti organizatorji slovesnosti.

Po prisegi v zahodnem krilu Capitol Hilla se bosta Biden in njegova soproga Jill, prihodnja prva dama ZDA, na vzhodni strani, kjer sicer tradicionalno poteka vojaška parada, pridružila podpredsednici Kamali Harris in njenemu možu, obvezno pa bo tudi upoštevanje socialne distance, poroča AP.

Ob Bidnu bo tradicionalno predsedniško spremstvo s predstavniki iz vseh vojaških enot, začenši od 15. ulice v Washingtonu, do Bele hiše.

Predsedniški inavguracijski odbor je poudaril, da »bo celotna parada v skladu z omejevalnimi ukrepi, ki bodo Američanom in svetu omogočili ogled zgodovinskih podob 46. predsednika ZDA, ki vstopa v Belo hišo toda brez prisotnosti množice simpatizerjev.«

Biden je na ta način svoje podpornike spodbudil, naj ostanejo doma in na varnem, ker je virus SARS-CoV-2 na preži in pandemija ne pojenja.

Na ta način je novi predsednik ZDA sporočil ameriškim volivcem, da jih z odpovedjo ogleda parade v živo v resnici prosi, naj se ne udeležijo inavguracije zato, da bi jih obvaroval pred okužbo s smrtonosnim koronavirusom.

Na željo novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna bo tako skromna slovesnost ob njegovi prisegi na položaj 46. predsednika ZDA 20. januarja letos potekala brez prisotnosti občinstva, čeprav Američanom, ki bodo to želeli, nihče ne more preprečiti poti v prestolnico Washington.

Ameriški mediji ob tej novici poročajo še, da se zna zgoditi, da odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump na predvečer inavguracije zbeži iz ZDA na Škotsko, da bi se izognil slovesnosti ob predsedniški prisegi Joeja Bidna.

Delite članek