REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Panama podpisala konvencijo o davčni preglednosti

Panama je podpisala mednarodno konvencijo, ki ureja davčno preglednost. S tem se je zavezala, da se bo skupaj z drugimi državami borila priti davčnim utajam in pranju denarja.

Srednjeameriška bančna prestolnica in davčna oaza je 105. država, ki je podpisala meddržavno konvencijo o vzajemnem administrativnem sodelovanju v davčnih zadevah (MAC), so po poročanju dpa sporočili z OECD. Namen konvencije je izboljšati transparentnost in preprečevati čezmejno izogibanje davkom.

"Odločitev Paname za podpis konvencije je potrditev njene odločitve, da sprejme potrebne ukrepe v okviru mednarodnih naporov za boj proti davčnim utajam," je, kot poroča dpa, dejal generalni sekretar OECD Angel Gurria in dodal, da je to jasen signal, da je mednarodna skupnost enotna v teh prizadevanjih.

Panama je bila v preteklih mesecih, po objavi Panamskih dokumentov, deležna mednarodnih kritik, saj so ti razkrili prek 200.000 računov, s katerimi je upravljalo panamska pravna družba Mossack Fonseca. Takrat se je Panama zavezala k povečanju preglednosti in izmenjavi finančnih podatkov z drugimi državami.

Konvencija MAC vzpostavlja temelj za mednarodno sodelovanje na področju davkov, vključno z izmenjavo finančnih podatkov na zahtevo, kot tudi samodejno izmenjavo podatkov v okviru drugih bilateralnih sporazumov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek