REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odziv ZDA na izdajo naloga za aretacijo Putina je »šizofren«, pozdravljajo pregon rešitelja otrok, ne pa njihovih krvnikov!

Odziv ZDA na izdajo naloga za aretacijo Putina je »šizofren«, pozdravljajo pregon rešitelja otrok, ne pa njihovih krvnikov!Vzkliki pacienta: Sankcije, sankcije, sankcije...

ZDA ne priznavajo pristojnosti ICC, a so pozdravile odločitev sodišča, da za Putina izda »nalog za prijetje«

Odziv Washingtona na izdajo »naloga za prijetje« za ruskega predsednika Vladimirja Putina s strani Mednarodnega kazenskega sodišča se zdi shizofren, so sporočili iz ruskega veleposlaništva v ZDA.

Veleposlaništvo je dodalo, da so ZDA, čeprav s sodiščem ne sodelujejo v primerih, ki vključujejo Američane, hitro pozdravile njihovo zadnjo odločitev glede Rusije.

Stališče ZDA »spominja na napredujočo shizofrenijo.«

To je ta zahodna, mednarodna pravica: tistega, ki je ukazal napade, ki so povzročili smrti otrok in sankcije, ki so povzročile njihovo smrt sodišče ni preganjalo, Putina, ki jih je rešil, pa preganjajo.

V objavi, objavljeni na Telegramu v petek, je rusko veleposlaništvo dejalo, da stališče ZDA »spominja na napredujočo shizofrenijo.«

Objava je poudarila dejstvo, da medtem ko so ameriški uradniki pohvalili odločitev ICC, da obtoži Putina in rusko komisarko za pravice otrok Mario Lvovo-Belovo, istočasno poudarjajo, da ZDA niso zavezane sodišču.

»Zavoljo lastnih geopolitičnih interesov Washington podpira pravno zmešnjavo brez primere, ki jo je sprožilo ICC, dobro vedoč, da Rusija, tako kot ZDA, ne priznava pristojnosti ICC,« je sporočilo veleposlaništvo in dodalo, da je poskus ICC-ja za preiskavo domnevnih ameriških vojnih zločinov v Afganistanu leta 2020 je povzročilo, da so ZDA uvedle sankcije proti takratni tožilki Fatou Bensouda.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek v pogovoru z novinarji dejal, da verjame, da je odločitev ICC glede njegovega ruskega kolega »upravičena«, saj je Putin »očitno zagrešil vojne zločine.«

Vendar je istočasno pohitel z pojasnilom, da sodišče »tudi pri nas ni mednarodno priznano.«

ZDA so se leta 2002 umaknile iz Mednarodnega kazenskega sodišča in sprejele zakon, ki dovoljuje uporabo »vseh potrebnih in ustreznih sredstev« - vključno z vojaško silo - za izpustitev katerega koli Američana ali državljana zavezniške države, če ga pridrži sodišče.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v petek komentiral zadnjo potezo ICC in njegove trditve, da sta Putin in Lvova-Belova odgovorna za »nezakonito premeščanje« otrok iz Ukrajine v Rusijo in dejal, da »Rusija, tako kot mnoge druge države, ne priznava pristojnosti tega sodišča.«

Peskov je naloge za prijetje opisal kot »nezaslišane in nesprejemljive«, zavrnil pa jih je kot »nične in neveljavne s pravnega vidika.«

Poleg ZDA in Rusije številne druge države ne priznavajo pristojnosti ICC, vključno s Kitajsko, Indijo, Izraelom, Savdsko Arabijo in Turčijo.

Predstavnik Rusije v VS OZN pa je dejal:

»V zvezi z objavo današnje tiralice, ki jo je izdalo ICC. To pristransko, politizirano in nekompetentno mednarodno sodišče je ponovno dokazalo svojo inferiornost. ICC je marioneta v rokah kolektivnega Zahoda, ki je vedno pripravljen izvajati psevdo –pravico na zahtevo.

Posebej cinično je, da so bile pravno nepomembne odločitve objavljene na predvečer 20. obletnice nezakonite ameriške invazije na Irak, kjer je ICC pristojno, vendar ni naredilo prav nič, da bi storilce privedlo pred roko pravice.

Ruska federacija ni pogodbenica Rimskega statuta. ICC nima jurisdikcije nad Rusijo in njenimi državljani. Menimo, da so vsi dokumenti, ki prihajajo iz tega organa, nezakoniti in nepomembni. Po vseh znakih je ICC res stopil na pot samouničenja, predvsem v smislu avtoritete in mednarodnega priznanja. Pri tej presoji nismo sami.

Naj navedem nepričakovan citat svetovalca ameriškega predsednika za nacionalno varnost Johna Boltona iz leta 2018: "Pustili bomo, da ICC umre sam od sebe. Navsezadnje je ICC v vseh pogledih že mrtev.«

Na družbenih omrežjih pa so spomnili, kako je Petro Porošenko predsednik Ukrajine, ki je dejal, da bo Ukrajina zmagala zato, ker bodo ukrajinski otroci varni, ruski v Donbasu pa ne.

»Naši otroci bodo šli v šole in vrtce, njihovi pa ne. Njihovi otroci naj se skrivajo v kleteh, in tako in samo tako bomo zmagali v vojni!« je dejal tedanji ukrajinski predsednik, nato pa se je leta 2014 začela kampanja bombardiranja.

Ukrajinska vojska je nato osem let nekaznovano napadala civilna naselja, rusko govoreči otroci pa so se morali učiti v kleteh.

Več kot 14.000 ljudi je umrlo pod večinoma ukrajiskimi granatami.

Ruskega predsednika pa so sedaj obtožili, da je otroke, ki jih je rešil izpod bomb in raket ukrajinske vojske - nezakonito deportiral! In to politiko podpirata tako slovenska vlada kot vsa parlamentarna opozicija.

Ruskega predsednika pa so sedaj obtožili, da je otroke, ki jih je rešil izpod bomb in raket ukrajinske vojske - nezakonito deportiral!

Podobno je  Madlin Albright, nekdanja zunanja ministrica Madlin Albright priznala (spodaj), da je bilo vredno pobiti pol milijona otrok Iraka zaradi sankcioniranja te države oziroma Sadama Huseina.

Ponovno ni bila obtožena, Putin, ki je otroke reševal - pa je bil.

To je ta zahodna, mednarodna pravica: tistega, ki je ukazal napade, ki so povzročili smrti otrok in sankcije, ki so povzročile njihovo smrt sodišče ni preganjalo, Putina, ki jih je rešil, pa preganjajo.

Istočasno pa so ZDA imune pred istim sodiščem in grozijo z vojaško akcijo vsem, ki bi želeli pred sodišča privesti njihove vojake, ki so strorili številne zločine v Afganistanu.

Na družbenih omrežjih takole komentirajo to situacijo:

Rusija: "Evakuirajmo otroke z vojnih območij, da rešimo življenja."

Kolektivni zahod: "O moj Bog! Putin je ugrabil otroke! Vojni zločinec!"

ZDA: "V Iraku smo ubili POL MILIJON otrok. Bilo je vredno."

Amoralna hinavščina in izkrivljena logika sta osupljivi.

In to politiko podpirata tako slovenska vlada kot vsa parlamentarna opozicija...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek