REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od prvega decembra: uporabniki mobilnih telefonov si morajo po novem obvezno skenirati tudi obraz

Od prvega decembra: uporabniki mobilnih telefonov si morajo po novem obvezno skenirati tudi obraz24-urno prepoznavanje obraza

Prvega decembra je na Kitajskem začel veljati kontroverzen zakon.

V skladu z novo ureditvijo bodo od prvega decembra naprej vsi uporabniki mobilne telefonije, ki v tej državi prijavljajo novo SIM-kartico, pred aktivacijo morali zajeti še uporabnikov obraz.

V skladu z novo ureditvijo bodo od prvega decembra naprej vsi uporabniki mobilne telefonije, ki v tej državi prijavljajo novo SIM-kartico, pred aktivacijo morali zajeti še uporabnikov obraz

Pristojno ministrstvo zatrjuje, da bodo s tem »zavarovali legitimne pravice in interese državljanov v kibernetskem prostoru«, vendar pa kritiki to vidijo kot korak k polnemu nadzoru kitajskih omrežij, interneta in državljanov, poroča Guardian.

Smernice, ki so začele veljati septembra, zahtevajo od telekomunikacijskih operaterjev »uporabo umetne inteligence in preostalih tehničnih metod« za preverjanje identitet uporabnikov novih mobilnih telefonskih številk.

Prvega decembra se je iztekel rok, do katerega so morala vsa prodajna mesta na Kitajskem začeti izvajati te smernice.

Kitajska tako kot številne druge države, tudi v Evropi, zahteva registracijo uporabnikov vseh mobilnih telefonov z uradnimi dokumenti.

Nekateri kitajski telekomunikacijski operaterji so že lani začeli skenirati obraze svojih uporabnikov in pri tem nikakor niso osamljeni.

Ta praksa marsikoga moti z vidika varovanja zasebnosti in zagotavljanja ustrezne zaščite podatkov.

Na Kitajskem pa vedno pogosteje uporabljajo razpoznavo obrazov tudi v javnem prevozu, za nadzor dostopa (na primer na dogodke ali v šolah) in še marsikje drugje.

Toda ta praksa marsikoga moti z vidika varovanja zasebnosti in zagotavljanja ustrezne zaščite podatkov, na Kitajskem pa je že pripeljala do prvih sodnih sporov.

Profesor Guo Bing z naravoslovno-tehnične univerze Zheijang v mestu Hangzhou nedaleč od Šanghaja je novembra tožil safari park v kitajski prestolnici, ki je brez njegove privolitve zajel posnetek njegovega obraza.

Prepoznavanje obraza
Prepoznavanje obraza

Kitajsko ministrstvo za šolstvo je tudi zatrdilo, da bo omejilo in uredilo uporabo programov za prepoznavanje obrazov v šolah, potem ko je bila instalacija teh programov na univerzi v Nanjingu – za potrebe ugotavljanja, kdo sodeluje pri pouku – uvedena brez vednosti študentov in njihovih staršev.

Več deset tehnoloških podjetij sicer pomaga pri oblikovanju nacionalnih standardov in zakonodaje, ki naj bi na Kitajskem v prihodnje urejala to področje.

Organizacije za človekove pravice pa ukrepe na Kitajskem vidijo še kot en primer »distopijske države nadzora«.

Organizacije za človekove pravice pa ukrepe na Kitajskem vidijo kot še en primer »distopijske države nadzora«.

Neprestan nadzor je še posebej strog v pokrajini Xinjiang, kjer večinoma muslimansko prebivalstvo nadzoruje na tisoče kamer, z GPS moduli pa morajo biti opremljeni tudi avtomobili.

Na kitajskem socialnem omrežju Weibo so nekateri pozdravili, drugi pa kritizirali nove ukrepe.

»Kot nekdo, katerega identiteto so ukradli sem navdušen nad tem,« je zapisal en uporabnik.

Drugi je zapisal, »prosim, pustite nam nekaj zasebnosti« tretji pa je dejal, da se zakonu ne bo uklonil, ker »so mojo številko že prodali, sedaj pa hočejo še moj obraz.«

»Ostal ni niti najmanjši prostor svobode. Vse je pod nadzorom. Ne moreš povedati, kar misliš in ne moreš si izbrati, kar želiš,« je zapisal tretji.

Delite članek