REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od poraza do poraza do končne zmage: Kako ukrajinska vojska »zmaguje« - a le v zahodnih medijih

Od poraza do poraza do končne zmage: Kako ukrajinska vojska »zmaguje« - a le v zahodnih medijihNeuslišane: Prošnje ukrajinskih vojakov h končanju vojne... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Komik Vladimir Zelenski, ki trenutno še igra vlogo predsednika vedno bolj okrnjene Ukrajine, je vse posvetil režiji in videzu.

To fazo boja z Rusi očitno vodi ekipa za odnose z javnostmi, ki ne upošteva interesov svoje topovske hrane.

In zato to fazo boja z Rusi očitno vodi ekipa za odnose z javnostmi, ki ne upošteva interesov svoje topovske hrane.

Kakšna škoda, da tega niso vedeli Rundsted, Manstein, Guderian, Kutuzov in drugi vojskovodje v zgodovini. Potem bi bile vojne veliko lažje!

Na ta tragikomični vidik sedanje vojne v Ukrajini je spomnil Gibert Doctorow, dober poznavalec rusko-ameriških odnosov, ki je za razliko od številnih drugih mnogo let preživel tako v Rusiji kot doma v ZDA.

Trditve Doctorowa potrjujejo tudi posnetki uničenje nemške Panzerhaubitze 2000, protiletalskega sistema IRIS-T ter oklepnikov, ki jih dokazujejo posnetki s fronte.

Doctorow podaja tudi razlago zadnjih dogodkov.

Da bi zagotovo razumeli, kdo je sprožil uničenje jezu v Kahovki se morate ozreti dlje na druge novice dneva, ki prihajajo z bojišča, in te nas nato usmerijo k oddelku za odnose z javnostmi ukrajinskih oboroženih sil, nas opozarja analitik in poznavalec Rusije Gilbert Doctorow.

»Kaj lahko pričakujete od vlade, ki jo vodi komik po imenu Zelenski? Odgovor na to vprašanje vidimo iz dneva v dan v načinu, kako ukrajinske oborožene sile izvajajo svojo težko pričakovano spomladansko protiofenzivo: to fazo vodi ekipa za odnose z javnostmi, ki ne upošteva interesov svoje topovske hrane.«

»Zakaj to pravim? Kajti vsak najnovejši vojaški spodrsljaj, če že ne celoten fiasko vojaških operacij, je prikrit s senzacionalnimi stranskimi predstavami, namenjenimi odvračanju pozornosti javnosti doma in predvsem v tujini od dogajanja na bojišču,« ocenjuje Doctorow.

In zato so vsi zahodni mediji polni zločinskega ruskega rušenja jezu v Kahovki in »»zmag« ukrajinske vojske, ki pa jih v realnosti – ni.

Celotna ukrajinska vojska in vojaške operacije namreč služijo doseganju uspehov na »medijski fronti«, je prepričan analitik, ne pa zmagam na pravem bojnem polju.

In zato so vsi zahodni mediji polni zločinskega ruskega rušenja jezu v Kahovki in »»zmag« ukrajinske vojske, ki pa jih v realnosti – ni.

»Rušenje jezu v Kahovki je bilo zagotovo namenjeno odvračanju pozornosti od rezultatov včerajšnjega prvega ukrajinskega poskusa množičnega napada na bojišču v južnem Donecku.

Po ruskih poročilih so njihove lastne enote Vostok s pomočjo zračnega pokrivanja in topništva 'uničile' (trenutni evfemizem za 'pobile') 1500 ukrajinskih 'živih vojakov' (trenutni evfemizem za 'čete') in uničile 17 tankov, vključno s 7 nemškimi Leopardi, pa tudi oklepniki in druga vozila ter terensko orožje. To je bil škandalozen poraz in izguba človeških življenj v brezupni ofenzivi, ki je potekala samo z namenom, da bi iz zahodnih sponzorjev kijevskega režima iztresli več denarja in orožja.

Medtem ko naši mediji širijo zgodbe o poplavah v bližini Kahovke in nižje, obstaja upanje, da nihče ne bo opazil vojaškega poraza,« razloguje Doctorow.

»In kakšne so praktične posledice vojaške akcije, ki jo vodi služba za odnose z javnostmi? Odgovor je šokantna izguba ukrajinskih moških v bojih.

Včeraj je Robert F. Kennedy mlajši, ki vodi kampanjo proti Joeju Bidnu za predsedniško nominacijo Demokratske stranke na volitvah v ZDA leta 2024, javno objavil, da je na območju ruske posebne vojaške operacije do zdaj umrlo približno 350.000 ukrajinskih borcev. Sodeč po včerajšnjem pokolu ob prvem velikem napadu Ukrajincev na jugu Donecke oblasti bo število žrtev v prihodnjih dneh še naraščalo.

Ali kdo v Evropi ali ZDA sploh posluša ta poročila?« se je vprašal ameriški analitik.

Točen vzrok zrušenja jezu še vedno ni pojasnjen.

Nekateri ocenjujejo, da so z obstreljevanjem jezu ukrajinske sile želele narediti zgolj manjšo luknjo, a se je zadeva sfižila.

Drugi ocenjujejo, da bi eksplozije lahko povzročile morske mine, spuščene iz zgornjega toka reke. Znano je tudi, da so oblasti v Ukrajini odprle zapornice jezov v zgornjem toku reke 24 ur pred eksplozijami v Kahovki in jih puščajo odprte - kar pomeni, da s tem pomagajo k večjim poplavam, o čemer zahodni mediji molčijo.

Dan zatem je Doctorow podal še to oceno: »Nikoli nisem sprejel takšne argumentacije v prid popolne pasivnosti prebivalstva in slepe poslušnosti avtoriteti…

Precej sem zadovoljen, da uporaba običajnih procesov sklepanja, kot je cui bono (komu koristi? ap. avt.), in prepoznavanje očitnih protislovij v pripovedih ene ali druge strani, očitnih nasprotij v osrednjem poročanju zadostujeta, da pridemo do resnice neodvisno in brez zanašanja na notranje informacije ali divje špekulacije.«

»V danem primeru je bilo povsem dovolj, da smo se oprli na marksistične miselne procese, ki so razlikovali med 'subjektivno' in 'objektivno' vzročnostjo.

Ko sem gledal BBC-jevo jutranje poročilo, je bil predvajan obsežen videoposnetek o poplavah ob spodnjem toku reke Dneper in hkrati ni bilo niti omembe o vojaškem fiasku ukrajinske vojske v prejšnjih treh dneh njene dolgo pričakovane protiofenzive.

In 'subjektivni' pristop ne pušča nobenega dvoma o tem, kaj se je zgodilo 5. junija na jezu Kahovka.

Zakaj to pravim? Ker tudi danes, ko sem gledal BBC-jevo jutranje poročilo, je bil predvajan obsežen videoposnetek o poplavah ob spodnjem toku reke Dneper in hkrati ni bilo niti omembe o vojaškem fiasku ukrajinske vojske v prejšnjih treh dneh njene dolgo pričakovane protiofenzive. Dejansko so se drugi novičarski kanali celo sklicevali na novo zavezo Joeja Bidna, da bo 'zagotovil pomoč' Ukrajini v luči uničenja rezervoarja v Kahovki.

Medtem pa so včeraj vsi ruski tiskovni mediji namenili glavno pozornost govoru obrambnega ministra Sergeja Šojguja, v katerem je podrobno predstavil rezultate na bojišču v zadnjih treh dneh ostrega spopada ruskih in ukrajinskih vojaških sil na več točkah črte soočenja, zlasti v južnem Donecku,« je ocenil analitik.

Spodaj lahko vidimo uničenje - s pomočjo poceni ruskega Lanceta - zelo drage radarske postaje IRIS-T, zelo dragega in redkega nemškega protizračnega sistema. Ukrajinska vojska jih je dobila le nekaj...

Skupne izgube Ukrajine v treh dneh spopadov so znašale 3715 pripadnikov, 52 tankov, 207 oklepnih bojnih vozil, pet letal, dva helikopterja in 48 topov, je v torkovi izjavi dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Število ukrajinskih izgub sploh ni nerealistično. Verjetno je v številki 3715 okoli 1000 mrtvih, ostali dve tretjini pa so ranjeni vojaki. To pomeni preko 300 mrtvih dnevno - ukrajinska vojska je takšne žrtve trpela celo v Bahmutu, na odprtem pa so bile njene žrtve verjetno še večje.

Rusija je v istem obdobju, po ruskih podatkih, izgubila 71 vojakov, 15 tankov, devet bojnih vozil pehote in devet topov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek