REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od BRICS do BRICS+: Nekaj so morali narediti prav

Od BRICS do BRICS+: Nekaj so morali narediti pravFotografija z dne 17. junija 2022, kaže stavbo Nove razvojne banke v Šanghaju. (Foto: Xinhua/Fang Zhe)

Avtor: Xin Ping

»Več kot 40 držav je izrazilo zanimanje za pridružitev skupini držav BRICS, od katerih jih je 22 oddalo uradne prošnje,« je povedal Anil Sooklal, južnoafriški šerpa BRICS.

S svojimi rezultati praktičnega sodelovanja in močnim glasom za svet v razvoju je BRICS postal tako privlačen, da raste v nov okvir BRICS+.

Za nekatere je morda velika novica, da se toliko držav želi pridružiti temu bloku.

Toda za mnoge druge je to samo naraven potek dogajanja.

Od dneva, ko so prvotne štiri države v vzponu – Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska – sprejele Južno Afriko in spremenile »BRIC« v »BRICS«, je skupina krepila svoje vezi z državami v razvoju in hitro rastočimi gospodarstvi.

S svojimi rezultati praktičnega sodelovanja in močnim glasom za svet v razvoju je BRICS postal tako privlačen, da raste v nov okvir BRICS+.

Njegova priljubljenost je opisana v treh besedah, kot sledi.

SODELOVANJE

V zadnjih dveh desetletjih so bili oblikovani številni mehanizmi sodelovanja na področju trgovine, financ, znanosti in tehnologije, kmetijstva, kulture, izobraževanja, zdravstva, možganskih trustov itd. Med njimi izstopajo Nova razvojna banka (NDB) in BRICS krizni rezervni aranžma: BRICS Contingency Reserve Arangment.

Od svoje ustanovitve leta 2015 je NDB odobril skoraj 100 posojilnih projektov v vrednosti več kot 30 milijard ameriških dolarjev, ki zagotavljajo močno jamstvo za izgradnjo infrastrukture in trajnostni razvoj na hitro rastočih trgih in v gospodarstvih v razvoju ter prispevajo k svetovni rasti.

Ta fotografija, posneta 1. aprila 2019, prikazuje pogled na Cape Town v Južni Afriki. Južna Afrika, ki ta mesec gosti 15. vrh BRICS, je najjužnejša članica v Afriki. (Foto: Xinhua/Chen Cheng)

Za spodbujanje skupnega razvoja za vse namerava banka od leta 2022 do 2026 zagotoviti 30 milijard dolarjev finančne podpore, ki je namenjena potrebam držav v razvoju.

Za spodbujanje skupnega razvoja za vse namerava banka od leta 2022 do 2026 zagotoviti 30 milijard dolarjev finančne podpore, ki je namenjena potrebam držav v razvoju. Trenutno predstavljajo države BRICS skoraj 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, 25 odstotkov svetovnega gospodarstva in 20 odstotkov svetovne trgovine.

Kot pravi Dilma Rousseff, predsednica NDB in nekdanja brazilska predsednica: »NDB enakopravno posluša glasove vseh držav članic. Odraža tesne vezi držav BRICS in njihovo skupno zavezanost sodelovanju v smeri jug-jug.«

Ker NDB zagotavlja več finančnih vzvodov in podpira več projektov, sega vpliv BRICS čez meje petih držav v tej mednarodni organizaciji.

Postal je pomembna platforma za sodelovanje več držav v razvoju, na kateri si medsebojno pomagajo in spodbujajo globalno rast. To lahko pripomore tudi k izboljšanju globalnega upravljanja in vodi k večji demokraciji v mednarodnih odnosih.

MULTILATERALIZEM

Trenutno predstavljajo države BRICS skoraj 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, 25 odstotkov svetovnega gospodarstva in 20 odstotkov svetovne trgovine. Od leta 2022 je pet držav skupaj uživalo več kot 14 odstotkov glasovalne moči v Svetovni banki in več kot 14 odstotkov skupnega deleža v Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

Razširjen okvir BRICS+ bi pomenil večji vpliv na mednarodnem prizorišču.

Zahvaljujoč prizadevanjem glasnega BRICS-a bo privlačnost držav v razvoju, ki je bila dolgo prezrta, bolj cenjena.

Za razliko od G7, ki ga vodi ideologija, in Nata, ki je nastal v hladni vojni, BRICS ne zanimajo geopolitične igre ali razmišljanje o ničelni vsoti.

Medtem ko so nekatere velike sile zasvojene s hegemonijo in unilateralizmom, BRICS kaže, kaj pomeni pravi multilateralizem – o svetovnih zadevah ne bi smela odločati ena sama država ali skupina držav.

O njih bi moral razpravljati vsak narod, velik ali majhen.

Napisi, ki napovedujejo 15. vrh organizacije BRICS na ulici v Johannesburgu v Južni Afriki 17. avgusta 2023. (Foto: Xinhua/Chen Cheng)

Razvita gospodarstva so leta 2010 na poziv držav BRICS pristala na prenos 3,13 odstotka glasovalnih pravic v Svetovni banki in 6 odstotkov deležev v IMF na članice v razvoju.

Medtem ko so nekatere velike sile zasvojene s hegemonijo in unilateralizmom, BRICS kaže, kaj pomeni pravi multilateralizem – o svetovnih zadevah ne bi smela odločati ena sama država ali skupina držav. O njih bi moral razpravljati vsak narod, velik ali majhen.

Ta velika sprememba v svetovni gospodarski pokrajini označuje pomemben napredek pri preoblikovanju strukture globalnega gospodarskega upravljanja.

Zastopanost in glas nastajajočih trgov in držav v razvoju sta se tako močno povečala.

»Z zagovarjanjem multilateralizma države BRICS nasprotujejo konceptu hladne vojne in ponujajo možnost pravičnejšega in bolj enakopravnega mednarodnega gospodarskega reda,« je dejal kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel.

ENAKOPRAVNOST

Države BRICS so naklonjene novi vrsti mednarodnih odnosov, ki vključujejo medsebojno spoštovanje, poštenost, pravičnost in sodelovanje, ki koristi vsem.

Najpomembneje je, da razumejo, da imajo različne države različne nacionalne pogoje, spoštujejo se njihovi temeljni interesi in glavne skrbi.

V razvojne poti in modele, ki so si jih izbrale same, se ne sme posegati.

Ker so ZDA desetletja zlorabljale svojo globalno gospodarsko prevlado in ker neupoštevanje ukazov Bele hiše sproži sankcije ali finančno izsiljevanje, je sodelovanje z BRICS pri naložbah in trgovini, ki je brez predpogojev, vse bolj zaželeno za vse več držav.

Ker so ZDA desetletja zlorabljale svojo globalno gospodarsko prevlado in ker neupoštevanje ukazov Bele hiše sproži sankcije ali finančno izsiljevanje, je sodelovanje z BRICS pri naložbah in trgovini, ki je brez predpogojev, vse bolj zaželeno za vse več držav.

Res je, da lahko obstajajo razlike med državami BRICS, vendar to ne preprečuje delovanja mehanizma sodelovanja.

Koncepti in načela BRICS so v popolnem nasprotju s slogom nekaterih držav, ki izhajajo iz pozicije moči in vsiljujejo svojo voljo drugim.

Prav zato, ker BRICS zagovarja odprtost in vključenost, izraža dobrodošlico državam z drugačnimi civilizacijami, sistemi in razvojnimi potmi.

Vse od svojega rojstva, organizacija BRICS simbolizira pričakovanja glede razvoja hitro rastočih trgov in gospodarstev v razvoju.

Pričakuje se, da bo BRICS ne le uspešno širil svoje članstvo, ampak tudi dvignil multilateralno sodelovanje na višjo raven. »BRICS+« bo vodil še več držav na razvojno pot, ki prinaša enotnost, vključenost in skupno blaginjo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek