REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Objavljen posnetek zaseženega nemškega tanka: Kako je videti notranjost zažganega »Leoparda« (VIDEO)

Objavljen posnetek zaseženega nemškega tanka: Kako je videti notranjost zažganega »Leoparda« (VIDEO)Ministrstvo za obrambo Rusije navaja, da bodo strokovnjaki remontnega zavoda v kratkem času zamenjali gosenice in del elektronike tanka, nato pa bo sprejeta odločitev o nadaljnjem transportu vozila. Vir: Posnetek zaslona, X

Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je objavilo video posnetek zaseženega nemškega tanka Leopard 2, ki je bil prepeljan iz cone SVO na ozemlje Rusije.

Kot je navedeno v opisu videa, je bilo vozilo nemške proizvodnje zaseženo v smeri Avdejevke in so ga enote za reševanje in popravilo v okviru skupine Center oboroženih sil RF prepeljale v remontni zavod.

Izvleka vozila je potekala v dveh fazah.

Najprej so inženirske enote izvedle izvidovanje območja okoli tanka, da bi zagotovile varnost osebja in opreme za izvlek, nato pa se je začel postopek evakuacije oklepnika.

Rusko obrambno ministrstvo navaja, da bodo strokovnjaki remontnega zavoda v kratkem času zamenjali gosenice in del elektronike tanka, nato pa bo sprejeta odločitev o nadaljnjem transportu vozila.

Kot je razvidno iz objavljenega posnetka, gre za Leopard 2A6 – najsodobnejšo različico, ki jo ima ukrajinska vojska.

Ker je bil zasežen v smeri Avdejevke, se domneva, da je bil v operativni uporabi ukrajinske 47. mehanizirane brigade še do nedavnega.

Zaseženi »Leopard« je opremljen z dodatnim mrežnim oklepom za zaščito pred kumulativnimi izstrelki.

Že na prvi pogled je opaziti, da so bile poškodovane gosenice, namerilne in opazovalne naprave, cev topa, pa tudi sam rešetkasti oklep.

Tudi na podlagi posnetka, ki prikazuje notranjost nemškega vozila, je možno ugotoviti, da je bila med spopadom z rusko vojsko močno poškodovana tudi notranjost tanka, na kar kažejo dobesedno scvrti in stopljeni sestavni deli optoelektronskega bloka, topa in mehanizma za polnjenje.

Z boljšo analizo tanka bodo specialisti ruske vojske ugotovili njegove prednosti in slabosti, ki bodo služile enotam na terenu, če se v prihodnosti spet srečajo z zadevnimi nemškimi »mačkami«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek