REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Obama do torka znižal kazni že več kot 1000 obsojencem

Obama do torka znižal kazni že več kot 1000 obsojencem

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek skrajšal zaporne kazni še 79 obsojencem, kar pomeni, da je v dveh mandatih to storil več kot 1000 ljudem. To je več kot 11 njegovih predhodnikov skupaj, čeprav pa je s pomilostitvami malce bolj skop.

Obama znižuje kazni večinoma nenasilnim obsojencem v povezavi z mamili in med njimi jih je bilo nekaj celo obsojenih na dosmrtni zapor. Dejal je, da nima nobenega smisla, da ti nenasilni kršitelji zakonodaje proti drogam sedijo dolga leta v zaporu ali celo do smrti na račun davkoplačevalcev. To po mnenju Obame ni dobro niti za javno varnost.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v času kampanje Obamo obtoževal, da načrtno spušča na ulice nevarne kriminalce in ogroža nacionalno varnost. Sam se je razglasil za kandidata reda in zakona, zato podobnih ukrepov pod njegovo vladavino od januarja 2017 naprej ni pričakovati.

Obama nevarnih ljudi ne spušča na ulice, ampak skuša ublažiti posledice stroge zakonodaje proti mamilom, ki posebej hudo prizadenejo manjšine. Zakoni o treh dejanjih na primer velevajo dolge minimalne kazni za tretji prekršek, četudi gre morda za kakšno malenkost. Obama bo s podobno politiko nadaljeval do konca mandata.

S pomilostitvami, ki obsojenca ne le spravijo iz zapora, ampak mu tudi očistijo kriminalno preteklost ter povrnejo volilno pravico, pa Obama ni tako radodaren in najverjetneje ne bo zapustil položaja na podoben način, kot ga je s pomilostitvijo bogatega donatorja stranki zapustil Bill Clinton in s tem sprožil še enega v vrsti škandalov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek