REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ob smrti Georga Busha starejšega v ZDA Donald Trump razglasil dan žalovanja

Ob smrti Georga Busha starejšega v ZDA Donald Trump razglasil dan žalovanjaBush mlajši in starejši Vir:Pixell

 

 

Potem ko je včeraj v 95. letu starosti je v Houstonu umrl nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši, ki je ZDA vodil med letoma 1989 in 1993, so v Washington prispele sođalne brzojavke iz vsega sveta. Georga Bush starejši je bil osem let podpredsednik v administraciji Ronalda Reagana, ZDA pa je vodil v času nekaterih zelo odločilnih zgodovinskih trentkov - v času zalivske vojne, padca berlinskega zidu, razpada Sovjetske zveze in Jugoslavije ter tudi mednarodnega priznanja Slovenije.

Čeprav sta imela George Bush starejši in sedanji predsednik ZDA Donald Trump težavne odnose, je sedanji ameriški predsednik 5. december razglasil za dan žalovanja, na ta dan pa ne bosta delala niti newyorška borza NASDAQ.

"Jeb, Neil, Marvin, Doro in jaz smo užaloščeni ob objavi novice, da je po 94 izjemnih letih umrl naš oče,"je ob očetovi smrti sporočil George Bush mlajši, ki je bil prav tako kot oče predsednik ZDA. "Bil je izjemno načelen človek in najboljši oče, ki bi si ga sin ali hči lahko želel oz. želela." Po besedah tiskovnega predstavnika družine, ki je sporočil novico o smrti, je nekdanji ameriški predsednik umrl v petek zvečer ob 22.10 po krajevnem času. Bush starejši je dosegel najvišjo starost med predsedniki v zgodovini ZDA. 

Med prvimi je sožalje izrekel zdajšnji ameriški predsednik Donald Trump, ki je v poklonu predhodniku med drugim zapisal, da ga je odlikovala "izjemna pristnost, razorožujoča duhovitost in brezpogojna predanost veri, družini in državi." Nekdanji britanski premier John Major je zapisal, da mu je bilo v čast delati z Georgeem Bushem starejšim, Bill Clinton pa je dejal, da se s Hillary zahvaljujeta za njegovo dolgo življenje in služenje domovini, ljubezni in prijateljstvu. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je Bush naredil veliko za okrepitev rusko-ameriškega sodelovanja pri vprašanjih globalne varnosti

"Hvaležen sem za vsako minuto, ki sem jo preživel z njim, in najino prijateljstvo bom vedno cenil kot eno največjih daril v življenju," je zapisal na Twitterju. "Številni moji spomini so povezani z njim. Slučajno sva delala skupaj v času velikih sprememb. To je bil dramatičen čas, ki je od vseh zahteval izjemno odgovornost. Rezultat je bil konec hladne vojne in jedrske oboroževalne tekme," je dejal nekdanji voditelj Sovjetske zveze, zdaj 87-letni Mihail Gorbačov. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je Bush "naredil veliko za okrepitev rusko-ameriškega sodelovanja pri vprašanjih globalne varnosti".Sožalje je izrekel tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

V zadnjih letih je njegovo zdravje močno opešalo, a se je še redno pojavljal v javnosti. Aprila letos, teden dni po smrti žene Barbare, s katero sta bila poročena 73 let, so ga sprejeli na intenzivni oddelek bolnišnice zaradi okužbe, potem je bil hospitaliziran še večkrat. Nekdanji 41. predsednik je med drugim bolehal za Parkinsonovo boleznijo, imel je tudi težave z dihanjem.

V politiko sta se podala tudi dva od njegovih šestih otrok. George Bush mlajši je bil 43. predsednik, ki je bil na čelu ZDA med letoma 2001 in 2009, sin Jeb Bush, dolgoletni guverner Floride, pa je bil eden od kandidatov za predsedniško nominacijo republikancev na volitvah 2016.

Ameriški predsednik George Bush starejši je 28. februarja sporočil, da je iraška vojska poražena

Njegovo predsedovanje je zaznamovala predvsem zunanja politika. Kot predsednik ZDA je leta 1991 z zavezniki med zalivsko vojno napadel Irak, vendar pa je Sadamu Huseinu dovolil ostati na oblasti.

Operacija Puščavski vihar se je začela 17. januarja 1991, potem ko je Irak 2. avgusta 1990 zasedel Kuvajt zaradi domnevnega črpanja nafte na iraškem ozemlju. Varnostni svet OZN-a je obsodil invazijo in od iraške vojske zahteval umik iz Kuvajta do 15. januarja 1991.

Ker Sadam Husein zahtev mednarodne skupnosti ni izpolnil, se je čez dva dni začela vojaška operacija mednarodne koalicije 30 držav pod vodstvom ZDA, ki je vključevala letalske napade in kopensko ofenzivo. Ameriški predsednik George Bush starejši je 28. februarja sporočil, da je iraška vojska poražena. Sadam Husein se je obdržal na oblasti, vendar pa so sankcije OZN-a proti Iraku ohranili tudi po osvoboditvi Kuvajta.

V boju za drugi predsedniški mandat je Georgea Busha starejšega na volitvah leta 1992 premagal demokrat Bill Clinton.

Komentarji