REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

O čem so zahodni mediji ob »nevarnem zbiranju ruskih enot« ob meji z Ukrajino - »pozabili« poročati

O čem so zahodni mediji ob »nevarnem zbiranju ruskih enot« ob meji z Ukrajino - »pozabili« poročatiVojska Ukrajine. Vir: Twitter

Na spletnih družbenih omrežjih »krožijo videoposnetki, na katerih je videti, kako se ukrajinski meji približujejo ruske čete, tanki in rakete.«

Informacije o premikih ruskih sil na meji z Ukrajino so »precej skrb vzbujajoče«, je nedavno dejal govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika Evropske unije Peter Stano v odgovoru na vprašanje, ali se EU strinja z ZDA, da obstaja možnost ruskega napada na Ukrajino.

Evropska unija je »neposredna soseda Ukrajine in tako razmere vseskozi zelo pozorno spremlja«, je poudaril govorec zunanjepolitičnega predstavnika Unije Josepa Borrella.

Zunanji ministri članic EU-ja so po besedah Borrellovega govorca o krepitvi ruskih vojaških sil na polotoku Krim, ki ga je Rusija (po državnem udaru v Kijevu in samoodločbi prebivalcev Krima) zasedla in si ga priključila leta 2014, in o ukrajinski meji večkrat razpravljali.

Vojak in zastava Doneške ljudske republike
Vojak in zastava Doneške ljudske republike (DLjR). Vir: Twitter

Da je Washington partnerje v Bruslju opozoril na možnost ruskega napada na Ukrajino, je poročal ameriški portal Bloomberg.

Težava poročil, ki jih objavljajo večinoma »zahodni« mediji je v tem, o čemer – ne poročajo. Že preko poletja in nato vse do oktobra so namreč iz Doneške republike opozarjali, da se Ukrajina in ne Rusija pripravlja »na nekaj velikega«.

Kremelj je po navedbah tega medija ameriška poročila zavrnil kot prazna in neutemeljena.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken pa je dejal, da bi bila »resna napaka, če bi se Rusija vpletla v ponovitev tega, kar se je zgodilo leta 2014.«

Vse te informacije kažejo na le enega krivca – Moskvo.

Toda težava teh poročil, ki jih objavljajo večinoma »zahodni« mediji je v tem, o čemer – ne poročajo. Že konec oktobra so namreč iz Doneške republike opozarjali, da se Ukrajina in ne Rusija pripravlja »na nekaj velikega«.

Vodilni te republike Denis Pušilin je namreč navedel več znakov, ki po njegovi oceni govorijo o tem, da se Ukrajina pripravlja na vojno ali resne provokacije.

»Imamo občutek, vsi signali govorijo o tem, da se Ukrajina pripravlja na vojno ali zelo resne provokacije. Na primer zavzetje nekaterih vasi ali doseganje ruske meje« je opozoril Pušilin.

Poudaril je tudi, da Ukrajina zbira sile in tehniko »v južni smeri« in da morda »želi odsekati DLjR od morja.«

Ob teh spopadih so ukrajinske sile eno mejno vas tudi zasedle.

Da je bila situacija že tedaj napeta je dokazovala tudi vest, da je vas Nova Marjevka ostala brez elektrike zaradi granatiranja ukrajinske vojske.

Ob tem je Ukrajina podpisala sporazum tudi s turškim proizvajalcem »barjaktarjev«, zelo učinkovitih dronov, zaradi česar je bila Turčija deležna kritike Rusije.

Ruski tanki in havbice
Ruski tanki in havbice. Vir: Twitter
Ob spopadih so ukrajinske sile eno mejno vas tudi zasedle... In šele potem je sledilo – zbiranje ruskih enot ob meji z Ukrajino, kjer naj bi jih bilo že okoli 100.000, torej več, kot šteje celotna vojska Velike Britanije, kot poročajo britanski mediji.

Generalštab ukrajinske vojske je nato 5. novembra potrdil, da so ukrajinski vojaki 26. oktobra prvič uporabili to orožje.

Dron je z vodenim izstrelkom uničil top, ki je pripadal oboroženim silam Doneške republike. Šlo naj bi za odgovor na granatiranje uporniških enot, v katerem je bil ubit ukrajinski vojak.

Zahodni mediji prav tako niso obširno poročali o tem, da je ukrajinska vlada uzakonila načrt »integracije začasno okupiranih področij« in se vse poletje pripravljala na vojno, ki naj bi se začela v jeseni.

K temu so pozivali mnogi ukrajinski mnenjski voditelji in politiki, na primer bivši namestnik ministra za vprašanja začasno okupiranih ozemelj Ukrajine Kirij Grimčak.

In šele potem je sledilo – zbiranje ruskih enot ob meji z Ukrajino, kjer naj bi jih bilo že okoli 100.000, torej več, kot šteje celotna vojska Velike Britanije, kot poročajo britanski mediji.

Delite članek