REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nulandova pomotoma razkrila zahodno pralnico denarja: »Večina pomoči za Ukrajino se itak vrača domov!«

Nulandova pomotoma razkrila zahodno pralnico denarja: »Večina pomoči za Ukrajino se itak vrača domov!«Podsekretarka za politične zadeve v ameriškem zunanjem ministrstvu se je pritožila, ker Putinova Rusija »ni Rusija, ki smo si jo želeli.« In razkrila bistvo te vojne... Vir: Posnetek zaslona, X

Do zdaj so Američanom govorili, da je ves denar ameriških davkoplačevalcev, ki roma v Ukrajino, namenjen pomoči Ukrajincem v »napadeni državi«, ki je menda žrtev »neizzvane agresije« in zaradi nujno potrebne »zmage«.

In mimogrede, ne smemo pozabiti, da se večina tega denarja vrača nazaj v ZDA za izdelavo tega orožja.

Toda 75 milijard dolarjev ameriškega prispevka ni veliko pomagalo na bojišču.

Zmaga v vojaškem spopadu je vse bolj podobna strateškemu porazu, ki ga v ukrajinski vojski na fronti, v taktičnih spopadih že doživljajo dan za dnem.

Ob tem pa je ameriška državna podsekretarka Victoria Nuland v pogovoru za CNN »odvrgla še nekaj resnicoljubnih bomb« o ukrajinski pomoči.

Opozorilo uporabnikov Instagrama na omrežju X: »Instagram je začel blokirati posnetke uničenja ameriškega tanka Abrams z dvoumnim razlogom zaščite 'poslovnega ugleda in imidža podjetja'. Meta je 'utelešenje' svobode govora.
Kaj počne General Dynamics?« Vir: Posnetek zaslona, X

Nulandova je začela z običajnimi propagandnimi puhlicami o tem, »da delamo (administracija Joeja Bidna) to, kar smo vedno delali, in sicer branimo demokracijo in svobodo po vsem svetu«.

Seveda zmeraj tam, kjer imajo ZDA interese in jih želijo obdržati - ali pa izriniti globalne konkurente z določenega dela sveta.

Nato pa je dodala še nekaj.

»In mimogrede, ne smemo pozabiti, da se večina tega denarja vrača nazaj v ZDA za izdelavo tega orožja,« je dejala Nulandova. In se v isti sapi zavzela za čim hitrejši sprejem najnovejšega paketa pomoči Ukrajini, ki ga republikanci v Kongresu gledajo postrani.

In tako se je razkrila celotna shema pranja denarja v obliki »pomoči za Ukrajino.«

Ukrajinci so očitno le priročen izgovor, da se davčni denar tako Evropejcev kot Američanov še naprej pretaka v smeri vojaškega industrijskega kompleksa ZDA.

In koliko 'bo potrebno'? Potrebno bo tako dolgo, dokler si vsi posredniki v tem poslu ne napolnijo žepe.

To daje povsem novo perspektivo za stavek, ki ga radi ponavljajo tudi vodilni politiki na Slovenskem, »tako dolgo, kot je potrebno«.

In koliko »bo potrebno«? Potrebno bo tako dolgo, dokler si vsi posredniki v tem poslu ne napolnijo žepe.

Torej, če bi vprašali ZDA ali Ukrajino - še zelo dolgo.

To je namreč običajna ameriška »neskončna vojna« in dobički, ki so prepakirani v dobrohotnost. Toda to smo že videli.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski in njegova vojska. Vir: Posnetek zaslona, X

To pojasnjuje, zakaj je bila vojna v Afganistanu le vstopna točka v Irak.

In zakaj se zdi, da se svetovna vojna proti terorizmu nikoli ne konča, ampak se le še spreminja.

Verjetno je najboljša ideja, ki so si jo v Washingtonu izmislili do zdaj, potreba po vojaškem nadzoru v slogu trajnega spopada v senci z duhovi.

Ko se en konflikt ali grožnja zmanjša, se poveča drugi, ki ga spodbuja retorika, ki vzbuja strah in je ubesedena v besedah o belih vitezih.

V nobenem od teh konfliktov nikoli ni končne igre ali izhodne rampe.

In očitno je ni niti za Ukrajino.

Cilj je, kot je opozoril že v britanski kehi po krivici zaprti novinar in ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange – neskončna vojna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek