REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nož v hrbet Evrope: Ali je madžarski predsednik vlade šel čez rob?

Nož v hrbet Evrope: Ali je madžarski predsednik vlade šel čez rob?Viktor Orban Vir:Pixsell

Čas je, da se Evropska ljudska stranka (EPP) končno postavi po robu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, piše poslanka Evropskega parlamenta iz Švedske Anna Maria Corazza Bildt in podpredsednica odbora za notranji trg in zaščito potrošnikov v mnenju, objavljenem na portalu "Politico". V zadnjih letih je imela EPP konstruktiven dialog z Orbanovo stranko Fidesz in jo je večkrat opozorila, da je v nevarnosti, da prečka "rdečo črto".

Ta meja je bil poteptana prejšnji mesec, ko je Orban napovedal, da bo postal madžarski "ne-liberalni model demokracije" vodilna sila, ki bo revitalizirala Evropo in EPP. Taka perspektiva je globoko zaskrbljujoča. Tam kjer je Helmut Kohl združil Evropo z zedinjenjem vzhoda in zahoda, sedaj Orban polarizira celino v naporu, da ju spet loči.

Tam kjer je Helmut Kohl združil Evropo z zedinjenjem vzhoda in zahoda, sedaj Orban polarizira celino v naporu, da ju spet loči

Marsikateri državljan EU se sprašuje, kakšno je sploh stališče EPP. Največja nevarnost za to stranko je napad na evropske vrednote, in ne potencialne posledice odločitve, da se jih vneto brani. EPP mora to razpravo okrepiti pred novembrskim kongresom stranke v Helsinkih, smatra evropska poslanka.

Očitno je, da se Madžarska odmika od statuta EPP. Prosilce za azil se pod Orbanovo oblastjo prikazuje kot sovražnike in storilce kaznivih dejanj, ljudem, ki jim pomagajo, pa se grozi z zaporno kaznijo. Zapiranje aktivistov za človekove pravice in kršitev pravic beguncev je v nasprotju z Listino Evropske unije o temeljnih pravicah. Orban je orkestriral tudi napad na akademske in kulturne svoboščine ter obtožil EU za “invazijo” muslimanov.

Fidesz je junija predstavil ustavno reformo, ki pravi, da je nezakonito, da se pripadniki "tuje populacije" naselijo na Madžarskem. Taka ustavna odločitev na Madžarskem je zabila zadnji žebelj v krsto kakršnekoli morebitne evropske skupne rešitve vprašanja priseljevanj. V nasprotju z Orbanovo politiko do beguncev pa EPP meni, da je priseljevanje evropsko vprašanje, ki zahteva evropsko rešitev.

EPP sprejema ključna načela evropske solidarnosti; želi obravnavati vzroke in vzpostaviti sistem reguliranega priseljevanja, ki se bori proti trgovini z ljudmi.

Evropa potrebuje politiko, ki razlikuje ljudi, ki imajo pravico do zaščite mednarodne skupnosti, in gospodarske migrante, pa tudi boljše mehanizme izvajanja vrnitve v t. i. varne cone tistih, ki “niso kvalificirani za azil”.

Madžarsko zavračanje imperativa, da se solidarno in odgovorno loti vprašanja beguncev na evropski ravni, je de facto veto za nemoteno delovanje EPP-bloka v EU in politično darilo desničarskim, protievropskim strankam, ki so se razpasle po Stari celini kot gobe po dežju.

Dokler se vse države EU ne bodo strinjale, da pomagajo prenašati breme priseljevanja, se bo v državah, kot so Italija, Nemčija in Švedska, povečevalo nezadovoljstvo, kakor tudi protibegunsko raspoloženje.

Orbanova politika je opogumila soseščino iz Srednje in Vzhodne Evrope, da sledi tej “liniji” in obrne hrbet Evropi. Prav tako sta skrb vzbujajoči njegova podpora Putinovi vojni v Ukrajini in poziv za prenehanje sankcij Rusiji. Vse to je popolnoma v nasprotju vrednotam EPP, ki močno podpira ukrajinsko neodvisnost in suverenost.

Nasprotovanje Orbanu bo dolgo pričakovano dejanje poguma in političnega vodstva ter bo nedvomno povzročilo reakcijo nekaterih populistov

Bistveno je, ocenjuje v “Politicu”, da EPP ne dovoli politizacije vladavine prava in da da zgled drugim strankam. Evropa ne bi smela dopustiti, da Orbanova agenda spodkopava evropska načela, poudarja "Politico".

Zato morajo voditelji EPP izraziti jasna in trdna stališča glede Fidesza. Vsaka nadaljnja negotovost lahko škoduje EPP. Tudi vodje Evropske ljudske stranke bi morali javno izpodbijati Fideszovo retoriko, politiko in zakone, ki se tičejo Evrope.

Nasprotovanje Orbanu bo dolgo pričakovano dejanje poguma in političnega vodstva ter bo nedvomno povzročilo reakcijo nekaterih populistov, ki bodo to predstavili kot diskriminacijo uperjeno zoper Madžarsko. Toda izpostavljanje razlik med EPP in Orbanovo stranko bi bilo treba obravnavati kot konstruktiven korak – kot vabilo k dialogu in uskladitvi njegove vizije EU s spoštovanjem vrednot EPP.

Orban je pred nekaj dnevi dejal, da je v politiki ključnega pomena, da se "ne izgubi svojega kompasa". Ampak on je že izgubil svojega, zato njegovi kolegi v EPP ne bi smeli zapraviti še lastnega, zaključuje poslanka v "Politicu".