REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Macron zaradi Orbanu naklonjenega memuranduma odstavil veleposlanika na Madžarskem

Macron zaradi Orbanu naklonjenega memuranduma odstavil veleposlanika na MadžarskemViktor Orban Vir:Pixsell

Francoski predsednik Emmanuel Macron je tekom vikenda zamenjal veleposlanika Francije na Madžarskem Erica Fournierja, potem ko je v javnost pricurljal zaupni memurandum, v katerem je diplomat hvalil migrantsko politiko madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana.

V dekretu objavljenem v uradnem listu v soboto se navaja, da je Pascale Andreani imenovana za novo veleposlanico Francije v Budimpešti, ki bo nadomestila Fournierja, poroča Reuters.

V zaupni noti datirani dne 18. junija, ki je bila naslovljena na Macronov kabinet in jo je objavil raziskovalni portal "Mediapart", je Fournier navajal, da je Madžarska "model" za reševanje migrantskega vprašanja in da so obtožbe zoper Orbana zaradi populizma "medijske izmišljotine".

Če bi veleposlanik to povedal javno, bi bil nemudoma odpuščen, je odgovoril Macron na vprašanja novinarjev

Nekdanji veleposlanik je ob tem pripisal še, da francoski mediji, ki obtožujejo Madžarsko za antisemitizem. poskušajo odvrniti pozornost s "pravega antisemitizma", ki prihaja od "muslimanov v Franciji in Nemčiji".

Ko so ga v petek vprašali, da naj komentira sporni Fournierjev dokument, ki ga je razkril portal "Mediapart", ki se ukvarja z raziskovalnim novinarstvom, je Macron izjavil, da se ne strinja s stališči veleposlanika in da ta zaupni dokument ne predstavlja uradne politike Francije.

"Če bi veleposlanik to povedal javno, bi bil nemudoma odpuščen," je odgovoril Macron na vprašanja novinarjev v Bruslju. Reuters opozarja na lanskoletne besede madžarskega voditelja Viktorja Orbana, ki v Macronu vidi "novega fanta" brez obetavnega začetka.