REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo dno genocida: Izraelski droni »privabljajo civilno prebivalstvo na ulice s kričanjem žensk in jokom dojenčkov«

Novo dno genocida: Izraelski droni »privabljajo civilno prebivalstvo na ulice s kričanjem žensk in jokom dojenčkov«Ta dejanja se po ženevskih konvencijah štejejo tudi za hude kršitve, po Rimskem statutu Mednarodnega kazenskega sodišča pa tudi za vojne zločine in zločine proti človeštvu. Vir: Posnetek zaslona, X

Izraelska vojska v okviru nenehnega genocida, ki ga izvaja nad Palestinci od 7. oktobra 2023, uporablja nove moteče tehnike za ustrahovanje, zvabljanje in ciljanje na palestinske civiliste v begunskem taborišču Nuseirat v osrednji Gazi, poroča Euro-Med Monitor.

Pričevanja stanovalcev taborišča, ki so bila posredovana ekipi Euro-Med Monitor, potrjujejo, da se je tako v nedeljo kot v ponedeljek pozno zvečer »slišalo kričanje žensk in jok dojenčkov.«

Ko so nekateri prebivalci šli raziskovati in so poskušali pomagati domnevnim žrtvam, so »nanje streljali izraelski brezpilotni letalniki kvadrokopterji.«

Zvoki, ki so jih slišali, so bili v resnici posnetki, ki so jih predvajali izraelski brezpilotni letalniki z namenom, da bi prebivalce taborišča privabili na ulice, kjer bi jih zlahka ustrelili ostrostrelci in drugo orožje.

Zvoki, ki so jih slišali, so bili v resnici posnetki, ki so jih predvajali izraelski brezpilotni letalniki z namenom, da bi prebivalce taborišča privabili na ulice, kjer bi jih zlahka ustrelili ostrostrelci in drugo orožje.

Po pričevanjih je ta taktika vključevala tudi predvajanje strelov, oboroženih spopadov, eksplozij, premikanja vojaških vozil in občasno pesmi v hebrejščini in arabščini, da bi psihološko ustrahovali civiliste, ki ponoči živijo v popolni temi in so popolnoma odklopljeni od zunanjega sveta.

20-letni prebivalec kampa, ki je želel ostati anonimen zaradi varnosti, je ekipi Euro-MedMonitor poročal: »Sedeli smo ponoči, ko smo zaslišali glasove deklet in žensk, ki so kričale: 'Pridite, pomagajte mi, ranjena sem!' Šli smo ven, da bi izvedeli, kaj se dogaja. Nobene ženske nismo našli, vendar smo bili neposredno tarča drona kvadrokopterja.«

Taboriščnik je nadaljeval: »Pobegnil sem not, dva človeka pred mano pa sta bili hudo poškodovana. Zaradi nenehnega streljanja jih nismo mogli oskrbeti, zato smo poklicali rešilca in prispeli so, da jih odpeljejo. Mnogi stanovalci so slišali te zvoke in se odzvali, da bi ponudili pomoč.«

60-letna ženska je poročala, da je slišala glasno streljanje, nato pa ženske krike v stiski, žensko, ki je obveščala prebivalce, da so njihovi otroci poškodovani, in prosila za pomoč. Nato je dodala: »Ta zvok se je nadaljeval približno 10 do 15 minut, vendar nihče od nas ni šel ven, ker je bilo res pozno in vedela sem, da so to posnetki iz letal.«

To psihološko ustrahovanje je sovpadlo z brutalnimi vojaškimi napadi izraelske vojske, ki so vključevali mitraljeze iz helikopterjev, tankov in kvadrokopterjev ter topništvo in zračne napade.

Napadi so se zgodili naključno, bili so intenzivni in so se ponavljali nenehno v različnih delih taborišča Nuseirat, kar je povzročilo številne civilne žrtve, vključno z žrtvami med ženskami in otroki.

Izraelska vojska je naključno in sistematično ciljala tudi vsakogar v taborišču Nuseirat, ki je preprosto hodil po ulici ali gledal skozi okna, in tudi nekaj civilnih prebivalcev, ki so se poskušali premikati med zavetišči in domovi ali raziskovati, kaj se dogaja na območju.

Intenzivnost bombardiranja in streljanja se tekom noči povečuje, neposredno in namenoma ciljajo na naseljena stanovanjska območja, civilne cilje, vključno s šolami in mošejami, v katerih so nameščene razseljene osebe, pa tudi na civilno prebivalstvo z namenom, da bi čim več palestinskih civilistov ubili in poškodovali.

Ta dejanja se po ženevskih konvencijah štejejo tudi za hude kršitve, po Rimskem statutu Mednarodnega kazenskega sodišča pa tudi za vojne zločine in zločine proti človeštvu.

Glede na trajajoči genocid na območju Gaze Euro-Med Monitor opozarja na nevarnosti, ki jih predstavljajo nemoralne in nehumane taktike izraelske vojske proti tamkajšnjemu civilnemu prebivalstvu, ki se iz dneva v dan povečujejo in povzročajo hude psihične in fizične poškodbe.

V skladu z mednarodnim pravom o človekovih pravicah izvensodne usmrtitve in namerni, nezakoniti uboji palestinskih civilistov s strani izraelske vojske – bodisi z ostrostrelskim streljanjem ali neposredno likvidacijo – kršijo njihovo pravico do življenja.

Ta dejanja se po ženevskih konvencijah štejejo tudi za hude kršitve, po Rimskem statutu Mednarodnega kazenskega sodišča pa tudi za vojne zločine in zločine proti človeštvu.

Ti zločini so sami po sebi eden glavnih sestavnih delov izraelskega genocida nad Palestinci, prebivalci Gaze.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek