REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov, »genialen« načrt ZDA: Ukrajini dostaviti rakete »Harpoon« in nato potopiti vso rusko črnomorsko floto!

Nov, »genialen« načrt ZDA: Ukrajini dostaviti rakete »Harpoon« in nato potopiti vso rusko črnomorsko floto!Ameriški Harpoon in potopljena ruska križarka Moskva. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA imajo nov, »genialen načrt«, kako »pomagati« Ukrajini, da bi z odpiranjem njenih luk dosegli izvoz uskladiščenega žita.

Visok ukrajinski uradnik je namreč potrdil, da ZDA delajo na načrtu za napad na rusko črnomorsko floto, da bi osvobodili ukrajinska pristanišča, katerih blokada s strani Moskve ogroža svetovno oskrbo s hrano.

Ker je Ukrajina eden največjih svetovnih dobaviteljev žita, obstaja bojazen, da bo ruska blokada pristanišč, ki omogočajo distribucijo hrane, sprožila svetovno pomanjkanje hrane.

Vodja za prehrano Združenih narodov David Beasley je neposredno obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bo zaradi ruske blokade umrlo na milijone ljudi po vsem svetu.

»Če sploh imate srce, morate odpreti pristanišča,« je dejal Beasley.

Kmalu zatem so se odzvali v Washingtonu, kjer menda razmišljajo o tem, kako uničiti rusko črnomorsko floto.

Če sploh imate srce, morate odpreti pristanišča!

V ta namen naj bi Ukrajini dostavili protiladijske rakete Harpoon, se je pohvalil Anton Geraščenko, svetovalec ministra za notranje zadeve v ukrajinski vladi in eden od visokih predstavnikov ukrajinske marionetne vlade.

Podobne rakete naj bi Ukrajini želela prodati tudi Velika Britanija.

Razmišljajo celo o demontaži lanserja z ene od ladij, ker Ukrajina nima primernih lanserjev teh raket.

Potopitev Moskve
Potopitev Moskve. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Rusija je v Črnem morju že izgubila pomembno križarko Moskva, kar je pripisala požaru na krovu in eksploziji streliva, medtem ko Ukrajina trdi, da so jo zadele ukrajinske rakete (ob pomoči Američanov).

Kot vse kaže, sta Moskvo zadeli dve raketi, izstreljeni z lovca Su-24.

V petek je svetovalec ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve Anton Geraščenko tvitnil, da ZDA »pripravljajo načrt za uničenje črnomorske flote.«

Gerašenko - tvit
Tvit svetovalca ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve Antona Geraščenka. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Učinkovito delo Ukrajincev na vojnih ladjah je prepričalo (ZDA), da pripravijo načrt za deblokiranje pristanišč,« je zapisal.

»Razpravljajo o dobavi močnega protiladijskega orožja (Harpoon in Naval Strike Missile z dosegom 250-300 km),« je oznanil uradnik režima v Kijevu.

Podobno poročilo je objavil tudi Reuters.

Ameriški uradniki in kongresni viri so povedali, da bi lahko »močne protiladijske rakete«, ki jih je omenil Geraščenko poslali v Ukrajino neposredno ali preko zaveznice v Evropi.

Hkrati pa naj bi bilo strokovnjake v ZDA strah, da orožje ne bi padlo v roke Rusom.

Raketa Harpoon
Raketa Harpoon. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Nek ameriški uradnik je ob tem razkril, da nihče ne želi biti prva ali edina država, ki bo dobavila Ukrajincem ameriške rakete Harpoon, saj se države bojijo maščevanja Rusije.

Prav tako obstajajo logistične težave pri raketah, ki jih izdeluje Boeing in so večinoma nameščene na ladjah z omejeno razpoložljivostjo platform za izstrelitev z obale.

Tiskovni predstavnik State Departmenta je v izjavi za Newsweek dejal: »Tako kot se konflikt spreminja, se spreminja tudi naša vojaška pomoč za zagotavljanje kritičnih zmogljivosti, ki jih Ukrajina potrebuje za današnji boj, ko se ruske sile vključijo v obnovljeno ofenzivo na vzhodu Ukrajine. Smo vodilni svetovni ponudnik varnostne pomoči Ukrajini v uri stiske in spodbujamo zaveznice in partnerje po vsem svetu, da storijo enako.«

Ruski bombnik
Ne bi ga radi videli od blizu: ruski bombnik. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vendar pri tem načrtu obstajajo tudi težave, kot so zahtevno urjenje za uporabo takšnih raket, težavno vzdrževanje opreme in predvsem skrb, da bi lahko ruske sile zasegle to mogočno orožje.

Morda pa ne bi bilo slabo, če bi vojaški strategi z Zahoda morda pomislili na to, da bi Kremelj lahko zaradi nadzora obal izvedel tudi bolj obsežne napade in preprosto »poravnal« črnomorsko obalo.

Ali pa zagrozil, da bo odvrgel nekaj taktičnih jedrskih nabojev nad zahodno Ukrajino.

Potem bi na takšne načrte verjetno hitro pozabili...

Toda le nekaj ur po tem, ko je Kijev razkril peklenski načrt Bele hiše, je Pentagon zanikal trditve ukrajinskega uradnika le v delu, da so ZDA pomagale potopiti črnomorsko floto (križarko Moskva).

Vendar ni zanikal trditve, ki se nanašajo na predlagani prenos protiladijskega orožja...

Delite članek