REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Norosti iz Evrogulaga: EU bi lahko kaznovala Tuckerja Carlsona zaradi »intervjuja s Putinom«

Norosti iz Evrogulaga: EU bi lahko kaznovala Tuckerja Carlsona zaradi »intervjuja s Putinom«Putin in Carlson

Več evropskih poslancev je pozvalo k uvedbi prepovedi potovanja novinarju, ki objavlja na platformi X, ker si je drznil oditi v Moskvo in intervjuvati ruskega predsednika.

Odrekati nekomu status novinarja zgolj zato, ker je menda intervjuval »nepravo« osebo je nezaslišano. Ne gre zgolj za trditev, ki je skregana številnimi mednarodnimi konvencijami in deklaracijami, pač pa tudi za barbarsko regresijo, ki v zgodovinskem smislu EU ponižuje na raven države, ki je poznala »gulage.«

Ameriškemu novinarju Tuckerju Carlsonu bi lahko prepovedali vstop v Evropsko unijo, potem ko je intervjuval ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v sredo poročal Newsweek, ki ob tem navaja mnenja enega nekdanjega in dveh sedanjih poslancev Evropskega parlamenta.

Nekdanjega voditelja Fox News so prejšnji konec tedna namreč opazili v Moskvi in v torek je nato razkril, da bo intervjuval Putina.

Intervju bo objavljen na X (prej Twitterju), lastnik platforme Elon Musk pa jamči, da ne bo cenzuriran, je dejal Carlson.

Nekdanji belgijski premier Guy Verhofstadt, zdaj poslanec v Evropskem parlamentu, je že pozval k »prepovedi Carlsona.«

»Ker je Putin vojni zločinec in EU sankcionira vse, ki mu pri tem pomagajo, se zdi logično, da služba za zunanje delovanje preuči tudi njegov primer,« je Verhofstadt povedal za Newsweek.

EAS je odgovoren za zunanjo politiko EU in lahko priporoči sankcije, ki jih mora potrditi Evropski svet.

Verhofstadt je najbolj znan po tem, da je bil glavni pogajalec EU za brexit in da je zagovarjal idejo, da bi blok postal »imperij«.

Vendar pa ni osamljen pri zahtevi po prepovedi Carlsona.

Novinar »ni več novinar, ampak propagandist najbolj gnusnega režima na evropskih tleh,« je nekdanji španski poslanec Luis Garicano povedal za Newsweek.

»Carlson želi dati prostor nekomu, ki je obtožen zločinov genocida - to je narobe,« je povedal estonski evropski poslanec Urmas Paet, ki je ob tem lažno označil obtožbe Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) proti ruskemu predsedniku.

»Torej, za takšno propagando za zločinski režim lahko končaš na seznamu sankcij. Gre predvsem za prepoved potovanja v države EU,« je dodal Paet, nekdanji zunanji minister te baltske države.

Moskva je primer zavrnila kot politično motiviran, Rusija pa ni podpisnica Rimskega statuta in je velikokrat zelo pristranski ukrepi Mednarodnega kazenskega sodišča ne zavezujejo.

Še več, Rusija je izdala tiralice za tožilci, ki so vložili obtožnico zoper ruskega predsednika.

Ob tem Carlsonov intervju ni nobena propaganda, pač pa običajna novinarska oblika dela.

Če je Carlson propagandist, potem so enako propagandisti tudi vsi ostali novinarji, ki intervjuvajo politike.

Tukaj sem zaradi intervjuja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. To počnemo, ker je to naše delo. Ukvarjamo se z novinarstvom. Naša dolžnost je obveščati ljudi

Carlson je ob napovedi svojega intervjuja v torek dejal: »Nismo tukaj, ker ljubimo Vladimirja Putina. Tukaj smo, ker ljubimo ZDA in želimo, da ostanejo uspešne in svobodne.«

»Nocoj sem v Moskvi. Tukaj sem zaradi intervjuja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. To počnemo, ker je to naše delo. Ukvarjamo se z novinarstvom. Naša dolžnost je obveščati ljudi,« je dejal Carlson v videu, objavljenem na družbenem omrežju X.

Američani namreč po njegovi oceni niso bili seznanjeni z »dogodkom, ki je spremenil zgodovino«, ki je izhajal iz ukrajinskega konflikta, ker so jim angleški mediji lagali, večinoma s pomočjo prikrivanja, je dejal Carlson.

»To je narobe. Američani imajo pravico vedeti vse, kar lahko, o vojni, v katero so vpleteni.«

ZDA in njihove zaveznice v EU so Kijevu poslale več kot 200 milijard dolarjev vojaške in finančne pomoči od stopnjevanja konflikta leta 2022, pri čemer trdijo, da niso neposredno vpletene!

Še posebej osupljivo pa je dejstvo, da vodilni »liberalni« evropski poslanci danes dobesedno preganjajo svobodo govora in v državne sovražnike spreminjajo vse, ki imajo drugačno mnenje od njih, še posebej o ukrajinski vojni.

Odrekati nekomu status novinarja zgolj zato, ker je menda intervjuval »nepravo« osebo je nezaslišano.

Ne gre zgolj za trditev, ki je skregana številnimi mednarodnimi konvencijami in deklaracijami, pač pa tudi za barbarsko regresijo, ki v zgodovinskem smislu EU ponižuje na raven države, ki je poznala »gulage.«

Prav zaradi liberalcev, ki želijo zapirati usta vsem, ki nasprotujejo njihovim lažem, se EU vse bolj spreminja v »evrogulag.«

Elon Musk je tokrat pokazal razumno držo in dejal, da če bo EU uvedla sankcije proti Tuckerju Carlsonu zaradi intervjuja s Putinom, bo to močno užalilo Američane.

»Lahko se strinjate s Tuckerjem ali ne, vendar je odličen ameriški novinar in takšna dejanja bodo močno užalila ameriško javnost,« je zapisal na družbenem omrežju X.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek