REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nočejo v klavnico: V Ukrajini vse več prizorov prisilnih mobilizacij, moški se celo preoblačijo v ženske in skrivajo!

Nočejo v klavnico: V Ukrajini vse več prizorov prisilnih mobilizacij, moški se celo preoblačijo v ženske in skrivajo!Ukrajinske žrtve - mobiliziranci. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V Ukrajini vse več prizorov prisilnih mobilizacij, moški se oblačijo v ženska oblačila v Odesi, na ulicah ukrajinskih mest pa so opazne racije, kjer vse za vojaško službo sposobne moške prisilno novačijo v vojsko.

Nekatere celo invalidne, kot kaže zgodba mobiliziranca, ki ga je šele četrta raven, medicinska komisija rešila fronte, čeprav nima zapestij in prstov…

Prizori nasilja ob mobilizacijah so sedaj že vsakodnevni, prostovoljcev za boj pa več ni.

Ukrajinski vojski pomagajo tuji plačanci, toda tudi teh je vse manj.

Mnogi so bili uspešno »denacifizirani.«

Ukrajinska vojska ima zato velike probleme. Na fronti vojaki zavračajo ukaze, ker nimajo podpore, streliva...

Prizor spodaj kaže, kako je enota ukrajinske vojske zavrnila izvršitev samomorilnih ukazov.

Pomembno je omeniti, da samo prvi borec govori v ukrajinščini. Ostali govorijo rusko, le zadnji stavek (»No, dovolj je.«) je v ukrajinščini.

Glasno pojasnjujejo, kako so jih že pred tem poveljniki pustili brez podpore in so ob obrambi položaja izgubili pet tovarišev.

Vse več Ukrajincev se odreka ukrajinščini in pred kamerami začenja govoriti svoj materni jezik.

Pri Artemovsku (Bahmut) so bile medtem uničene ukrajinske rezerve, pripravljene za protiofenzivo na jugu.

O tem je poročal upokojeni polkovnik ameriške vojske Douglas Macgregor.

»Bahmut [Artemovsk] predstavlja mesto velikega prelivanja krvi za Ukrajince. V Bahmutu so imeli približno 14-15 brigad s po 4000 možmi. Vse so zdaj umaknjene, razen dveh ali treh. Imele so po 70 odstotkov žrtev,« je poudaril strokovnjak.

»Mesta okoli Bahmuta, na severu, vzhodu in zahodu se predajajo. Soledar je padel v ruske roke. Položaj v Bahmutu bodo težko obdržali, kmalu bo padel,« ocenjuje in napoveduje, da bo mesto padlo v nekaj tednih.

»Ukrajinci so poskušali ustvariti rezerve za ofenzivo na jugu, v Hersonu, vendar so te rezerve zdaj izgubljene v Bahmutu. Ukrajina ima zdaj le še 140.000-150.000 ljudi, sposobnih za boj,« ocenjuje Macgregor.

Da jim gre za nohte, pa pritrjujejo prizori prisilnih mobilizacij.

Generali na Poljskem celo predlagajo, da bi v ukrajinsko vojsko mobilizirali za vojsko sposobne ukrajinske begunce.

Le zakaj se to dogaja, če pa v Ukrajino prihaja na stotine novih kosov zahodne opreme, celo tankov in letal?

Še pomembnejše pa je vprašanje – kam so izginili vsi kosi opreme, ki so jih zahodne države že doslej predale režimu v Kijevu?

To, da sedaj Ukrajina prosi za nove tanke in drugo orožje je posreden dokaz, da je večina te opreme - uničene.

S strani ruske vojske.

Douglas Macgregor pojasnjuje tudi to, zakaj vojna še vedno traja – po njegovi oceni se sedaj ruska vojska, potem ko je uničila prvo vojsko Ukrajine, najbolj profesionalno, in nato še drugo, sestavljeno iz mobilizirancev, bori še s tretjo vojsko, sestavljeno pretežno iz zadnjega vala mobiliziranih…

In prav zato jim v Ukrajini zmanjkuje opreme – in ljudi.

Vse to pa v trenutku, ko nov val mobiliziranih in dobro izvežbanih (več kot tri mesece priprav plus najmanj leto dni vojske) v rusko vojsko - večinoma sploh še ni vključen v bojne operacije…

Jasno je, kaj sledi...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek