REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nično, neveljavno in pospešek za III. svetovno vojno: ICC Putina obtožil zaradi reševanja otrok iz vojne, Rusija obtožbe zavrača

Nično, neveljavno in pospešek za III. svetovno vojno: ICC Putina obtožil zaradi reševanja otrok iz vojne, Rusija obtožbe zavračaPutinu se smeji... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu – ki je molčalo ob številnih vojnah, ki so jih sprožile ZDA in zaveznice – se je odločilo obtožiti ruskega predsednika Vladimirja Putina in je izdalo »nalog za prijetje« ter ga objavilo.

Rusija tako kot mnoge druge države ne priznava pristojnosti tega sodišča. Zato Ruska federacija vse svoje izjave s pravnega vidika šteje za nične in neveljavne.

Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Ahmad Khan je pojasnil, zakaj je bil proti Vladimirju Putinu izdan nalog za premestitev otrok.

Po Khanovih besedah so mu ti zločini postali očitni med njegovim zadnjim obiskom Ukrajine.

»Medtem ko sem bil tam, sem obiskal eno od sirotišnic, iz katerih naj bi bili otroci odvzeti, nedaleč od sedanje frontne črte spopadov. Zgodbe tistih, ki so skrbeli za te otroke, in njihove skrbi glede tega, kaj se je z njimi zgodilo, so poudarile potrebo za nujno ukrepanje,« je Khan citiral BBC.

V Rusiji pravijo, da otrok ne deportirajo, ampak jih rešujejo tako, da jih odpeljejo z ozemlja sovražnosti. Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je že pojasnil, da bo nalog za aretacijo dober samo za - toaletni papir.

»Že sama premisa se nam zdi nezaslišana in nesprejemljiva,« je Peskov dejal novinarjem, ko so ga vprašali o nalogu za domnevne vojne zločine.

»Rusija tako kot mnoge druge države ne priznava pristojnosti tega sodišča. Zato Ruska federacija vse svoje izjave s pravnega vidika šteje za nične in neveljavne.«

ICC je v petek izdal nalog za aretacijo Putina in ruske varuhinje otrokovih pravic Marie Lvova-Belove, ki ju obtožuje »nezakonitega premeščanja« otrok iz Ukrajine v Rusijo.

Trdijo, da Putin in Lvova-Belova nosita individualno in poveljniško odgovornost za domnevni vojni zločin.

Luganski civilisti se umikajo
Begunci iz Luganska  Vir: Twitter

Ruske oblasti so namreč evakuirale na tisoče prebivalcev iz Donecka, Luganska, Zaporožja in Hersona – štirih regij, ki so lani septembra z veliko večino glasovale za pridružitev Rusiji – v notranjost države zaradi namernega obstreljevanja civilistov s strani ukrajinskih sil, pri čemer so pogosto uporabljale orožje, ki ga je dobavil Nato.

Po oceni sodišča bi torej ruske sile morale pustiti otroke v vojnem območju ali pa rusko govoreče otroke brez staršev poslati na zahod Ukrajine. Zakaj? Morda zato, da jih indoktrinirajo v prave ukronaciste?

Niti Rusija niti Ukrajina sicer nista ratificirali Rimskega statuta, s katerim je bilo ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče.

ZDA, ki so podprle sodišči za Jugoslavijo in Ruando, na katerih je temeljilo ICC, so sprejele celo zakon, ki dovoljuje vojaško invazijo na Nizozemsko, če sodišče kdaj pridrži katerega koli Američana.

»Kdo bi si pred 15 leti mislil, da bo skrb za otroke, njihovo reševanje in zdravljenje na Zahodu postalo kaznivo.«

Zadeva zelo spominja na izdajo obtožnicve zoper Slobodana Miloševića med agresijo zveze NATO na ZRJ leta 1999. Le da Putin ni Milošević, Rusija pa ni Srbija.

Je pa zato ta dogodek komentiral srbski predsednik.

Slobodan Milošević / sodišče ICTY v Haagu
Slobodan Milošević / sodišče ICTY v Haagu

Nalog Mednarodnega kazenskega sodišča za ruskega predsednika Vladimirja Putina je korak k največjemu konfliktu v zgodovini človeštva, je med turnejo po državi dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

»Ko so mi povedali, da je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za aretacijo Putina, sem ... [odločil] razmisliti, kaj naj rečem in še posebej, kaj naj naredimo. Gotovo je le to, da gre za stopnjevanje, ki mu ni videti konca. Bojim se, da gremo proti največjemu konfliktu v zgodovini sveta. Sprašujem se, ali je kdo dovolj pameten, da tega ne pripelje do konca (da ne gre skozi to) in ali kdo razume posledice,« je dejal Vučić.

Obtožnica je še en žebelj v krsto samega kazenskega sodišča, ki se vse bolj kaže kot zahodna in nesamostojna institucija in bo brez podpore velikih držav obsojena na životarjenje in obrobno vlogo, ne pa na delitev pravice in ustavljanje vojn.

Tudi v času obstoja sodišča ICTY pred rem sodiščem ni odgovarjal noben pripadnik zveze NATO, ki je napadla ZRJ. Zavrnjena je bila celo preiskava zločinov.

Sodne sisteme, nastale v času enopolarnega sveta bo očitno potrebno po vzpostavitvi novega mednarodnega reda - in očitno po tretji svetovni vojni, ki se je začela - temeljito prevetriti in Rusija in Kitajska skupaj s številnimi državami sveta že pripravljata razmere za to spremembo.

Obtožnica pa bo tudi še dodatno otežila iskanje kompromisne rešitve v Ukrajini.

Rusi pripravljajo "lep" odgovor...
Tako kot ZDA seveda tudi Rusija ne bo izročala svoje državljane nikomur, sodišče pa bo brez podpore velikih sil ostalo brezzobi tiger.

Nuja, da iz Ukrajine s pomočjo vojne naredijo, če ne povsem okupirano, potem vsaj popolnoma nefunkcionalno državo, nekakšen evropski Afganistan, bo zato za Rusijo odslej še bolj pereča. 

»ICC je kengurujsko (pristransko) sodišče, ki izda naloge za aretacijo samo sovražnikom Združenih držav. To ni zakonita, nepristranska institucija. To je ena tistih nekoristnih globalističnih prevar, ki bodo prenehale obstajati s padcem pokvarjenega zahodnega sistema, drugi so EU, IMF, Svetovna banka, WHO, WTO, OVSE, OPCW,« komentirajo na ruskih kanalih odločitev o aretaciji Putina.

Zanimivo je tudi, da je sdministracija Busha mlajšega pod pretvezo zaščite svojega vojaškega osebja popolnoma odstopila od Rimskega statuta in ga označila za kršitev nacionalnih interesov in suverenosti ZDA.

Nuja, da iz Ukrajine s pomočjo vojne naredijo, če ne povsem okupirano, potem vsaj popolnoma nefunkcionalno državo, nekakšen evropski Afganistan, bo zato za Rusijo odslej še bolj pereča.

Poleg tega je bil leta 2002 sprejet Zakon o posebni zaščiti ameriških vojakov, ki je dovoljeval uporabo vojaške sile za izpustitev katerega koli ameriškega državljana ali državljana države, ki je zaveznica ZDA, ki je pridržan na ozemlju katere koli države pod nalog ICC.

ZDA so s številnimi državami sklenile tudi bilateralne sporazume, ki jih zavezujejo, da osumljenih ameriških državljanov ne izročajo Mednarodnemu kazenskemu sodišču, v primeru kršitve teh sporazumov pa jim bodo ZDA prenehale zagotavljati vojaško pomoč in kakršno koli drugo podporo.

Tako kot ZDA seveda tudi Rusija ne bo izročala svoje državljane nikomur, sodišče pa bo brez podpore velikih sil ostalo brezzobi tiger.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek