REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ni predaje, ni umika in še zadnje opozorilo: Srbska žandarmerija poje o odhodu na Kosovo

Ni predaje, ni umika in še zadnje opozorilo: Srbska žandarmerija poje o odhodu na KosovoVučić v Kraljevu. Vir: Twitter

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ob zadnji zaostritvi na Kosovu, ko je albanska policija streljala na srbske civiliste, obšel tudi enote žandarmerije, torej težje oborožene policije v Kraljevu.

Obisk je še eno opozorilo, ki je bilo namenjeno drugi strani – predvsem ZDA, zvezi NATO in oblastem v Prištini.

Skupaj z ministrom za notranje zadeve Aleksandrom Vulinom in poveljnikom Dejanom Lukovićem se je pripadnikom žandarmerije zahvalil za vse napore.

»Hvala vam, ker ste bili zmeraj tukaj za našo državo. In ko so bile poplave in požari in ko je bila država napadena, nikoli niste iskali izgovorov, nikoli niste iskali lažje rešitve, ker ste služili svoji državi in svojemu narodu,« je dejal Vučić.

»V kolikor vas bo država poklicala, dali pa bomo vse od sebe, da ne bi bili v takšni situaciji, toda če vas država pokliče, ker bomo morali zaščititi svoj narod in ga braniti, potem vem, da se boste vi ne samo odzvali, pač pa vem, da boste svojo sveto dolžnost, svojo sveto obveznost izvršili na najbolj časten mogoč način. In za to se vam neskončno zahvaljujem,« je nadaljeval predsednik Srbije.

Vučić v Kraljevu  Vir: Twitter, Novosti
Vučić v Kraljevu. Vir: Twitter

»Branili bomo mir in stabilnost za vsako ceno. Če pa ne bomo imeli izhoda, če nas napadejo, če nam bodo ubijali ljudi, kot so to skorajda storili že danes, potem bomo morali zaščititi naš narod. Ampak to kar vam povem jaz je, da bomo to, da bomo zaščitili svoj narod pomeni tudi, da bomo zmagali. Ni predaje, ni umika,« je dejal Aleksandar Vučić.

Nato so ga pripadniki žandarmerije pozdravili s svojo pesmijo, himno »Hriste Bože« (Bog Kristus) v kateri se omenja tudi – odhod na Kosovo.

Besedilo pesmi, ki se lahko razume kot še eno opozorilo institucijam na Kosovu, da naj se ob svojih napadih na civilno prebivalstvo severnega Kosova ne zanašajo preveč na že zelo oslabljen KFOR in zvezo NATO pa je v originalu naslednje:   

»Hriste bože, raspeti i sveti,

Srpska zemlja kroz oblake leti.

Leti preko nebeskih visina,

Krila su joj Morava i Drina.

 

Zbogom prvi nerođeni sine,

Zbogom ružo, zbogom ruzmarine.

Zbogom leto, jeseni i zimo,

Odlazimo da se ne vratimo.

 

Na tri sveto i na tri sastavno,

Odlazimo na Kosovo ravno,

Odlazimo na suđeno mesto,

Zbogom majko, sestro i nevesto.

 

Zbogom prvi nerođeni sine,

Zbogom ružo, zbogom ruzmarine.

Zbogom leto, jeseni i zimo,

Odlazimo da se ne vratimo.

 

Kad je draga da odlazim čula

Za kalpak mi neven zadenula.

Kad je draga da odlazim čula

za kalpak mi neven zadenula.

 

Zbogom prvi nerođeni sine,

Zbogom ružo, zbogom ruzmarine.

Zbogom leto, jeseni i zimo,

Odlazimo da se ne vratimo.«

Delite članek