REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Newsweek: Ne moremo več skrivati ​​resnice o ukrajinski vojni

Newsweek: Ne moremo več skrivati ​​resnice o ukrajinski vojniWashington mora upoštevati kruto realnost na ukrajinski fronti in dejstvo, da je ukrajinska vojska z milijardno pomočjo ter enoletnim urjenjem in pripravami le ošvrknila ruske obrambne črte. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Ameriški časnik sklepa, da ni nobene realne podlage za prepričanje, da je Ukrajina sposobna doseči svoj zastavljeni strateški cilj in vzpostaviti nadzor nad ozemlji pod ruskim nadzorom, vključno s Krimom.

Vodilni ameriški politiki, generali in strokovnjaki se še naprej zavzemajo za neomejeno podporo Kijevu v njihovi vojni proti Rusiji, vendar trezna in natančna analiza skoraj pa končane ukrajinske poletne ofenzive kaže, da prizadevanja Ukrajine ne prispevajo (ali prispevajo zelo malo) k cilju izgona Rusov z ozemelj, ki jih nadzorujejo, piše v avtorskem besedilu ameriškega Newsweeka.

Washington bi moral narediti potrebno spremembo smeri in oblikovati novo politično usmeritev ob upoštevanju krute realnosti na ukrajinski fronti, a ameriške oblasti trenutno ne počnejo nič od tega.

Kljub velikim upanjem na hiter uspeh je bila večmesečna ukrajinska ofenziva že od začetka razpršena, kar ne bi smelo presenetiti nikogar v Beli hiši, piše ameriški časnik.

In dodaja, da so aprila, torej dva meseca pred začetkom ofenzive, na portalu Newsweeka napovedali, da bi »enote Zelenskega - z malo ali nič zračne moči in pomanjkanjem topniškega streliva – lahko utrpele velike izgube, a malo pridobile.«

Nekaj ​​dni kasneje je Washington Post razkril vsebino strogo zaupne ocene ameriških obveščevalnih služb, ki so prav tako predvidevale, da bodo rezultati ukrajinske ofenzive verjetno »precej pod« pričakovanji in da bodo »trajne ukrajinske pomanjkljivosti pri usposabljanju in dostavi streliva verjetno ovira za napredek s hkratnim povečanjem števila žrtev med ofenzivo.«

V prvih dveh tednih napada je Ukrajina utrpela ogromne izgube, tako v orožju kot v živi sili, ne da bi osvojila nobeno ozemlje.

Do konca tretjega tedna naj bi ukrajinske sile izgubile petino svojih udarnih sil, zaradi česar so bile prisiljene dramatično spremeniti taktiko.

Če takrat Washingtonu na podlagi osnovnih principov vojskovanja in bojnih operacij ni bilo jasno, da bodo ukrajinska prizadevanja verjetno propadla, bi moralo biti vsaj zdaj to že kristalno jasno, opozarja Newsweek.

Ukrajinci so po skoraj enoletnih pripravah komajda ošvrknili ruske obrambne črte, piše Newsweek.

Zato bi bilo smotrno, da ZDA prilagodijo politiko tako, da bo ustrezala majhnim možnostim Ukrajine proti ruskim utrjenim linijam.

Washington je med tem konfliktom porabil skoraj 113 milijard dolarjev in Ukrajini zagotovil osupljivo količino sodobnega orožja in streliva, usposabljanja in obveščevalnih podatkov.

Toda Ukrajinci so po skoraj enoletnih pripravah komajda ošvrknili ruske obrambne črte, piše Newsweek.

Ameriški časnik sklepa, da ni nobene realne podlage za prepričanje, da je Ukrajina sposobna doseči svoj zastavljeni strateški cilj in vzpostaviti nadzor nad ozemlji pod ruskim nadzorom, vključno s Krimom.

Namesto da bi Washington naslednje leto in pol ponavljal tisto, kar še doslej ni delovalo – kar bi lahko pomenilo več sto tisoč dodatnih ukrajinskih izgub – je čas, da poskusimo nekaj, kar ima možnost, da deluje.

Z drugimi besedami, čas je, da (Američani) priznamo objektivno realnost in izvajamo politiko, ki lahko deluje, zaključuje avtor besedila v Newsweeku.

Toda avtor Daniel L. Davis ne namigne bralcem niti Washingtonu, za kakšno politiko, ki bi lahko delovala, sploh gre.

Morda za mirovna pogajanja za zeleno mizo, ki jih Ukrajina ves čas zavrača, ukrajinski predsednik pa je pod taktirko Washingtona pogovore, ki bi pripeljali do miru z Rusijo – celo prepovedal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek