REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

New York Times: ZDA Rusiji zaradi »slabih odnosov« prikrile podrobnosti terorističnega načrta pred napadom

New York Times: ZDA Rusiji zaradi »slabih odnosov« prikrile podrobnosti terorističnega načrta pred napadomAngleški napis na ruski zgradbi, uničeni zaradi napada, prikritega s strani "anglosaksoncev"

ZDA so Rusijo pravočasno opozorile na teroristični napad v Moskvi, a Rusija je to opozorilo ignorirala, posmehnil se mu je celo sam Putin – in zato so si Rusi sami krivi za to, kar se jim je zgodilo.

Američani so se zavedali svoje dolžnosti, da delijo informacije o teroristih.

Nekako tako lahko dveh stavkih povzamemo glavna sporočila zahodnih medijskih trobil o nedavnem terorističnem napadu v Moskvi.

A tudi na zahodu se med zelo neobjektivnimi poročili tu in tam še prebije zrno resnice.

In tokrat se je to zgodilo v obliki članka New York Timesa, ki je prinesel priznanje, da ZDA zaradi zelo slabih odnosov z Rusijo pozneje napadeni državi oblasti ZDA niso sporočile vsega, kar so vedele o napadu, ki se je pripravljal.

Menda jih je bilo strah, da bi s tem razkrili svoje vire.

Rusiji so dali samo splošne informacije, s katerimi si niso mogli veliko pomagati.

Zaradi zelo slabih odnosov z Rusijo pozneje napadeni državi oblasti ZDA niso sporočile vsega, kar so vedele o napadu, ki se je pripravljal...Gre za še en udarec v Rusijo izpod pasu, za katerega bodo ZDA in druge zaveznice, sponzorke državnega terorizma, prej ali slej plačale visoko ceno. 

New York Times je namreč poročal, da je nezaupanje med državama slednji preprečilo razkritje informacij o morebitnem napadu v Rusiji.

Da ruske oblasti ne vedo ničesar o domnevnem neuspehu Washingtona pri posredovanju informacij o grožnji terorističnega napada v Moskvi, je v četrtek na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov.

Izjava Peskova je bila odgovor na članek The New York Timesa, ki je ob sklicevanju na anonimne vire trdil, da je »kontradiktorni odnos« med Washingtonom in Moskvo ameriškim uradnikom preprečil, da bi delili vse obveščevalne podatke o teroristični zaroti.

V začetku marca je namreč ameriško veleposlaništvo v Moskvi ameriškim državljanom, ki živijo v Rusiji, poslalo opozorilo, da je možen napad, hkrati pa poslalo nejavno sporočilo s podobnim opozorilom ruskim varnostnim uradnikom.

22. marca so nato štirje oboroženi napadalci vdrli v koncertno prizorišče Crocus City Hall v bližini Moskve.

Z avtomatskim orožjem so pobijali neoborožene ljudi.

V napadu in požaru, ki je sledil, je umrlo več kot 140 ljudi.

V Rusiji so varnostne službe prepričane, da so za napadi Ukrajina in njeni zahodni sponzorji terorizma - med drugim tudi zaveznice Slovenije.

Na vprašanje, ali so ruske oblasti vedele, da ZDA niso vnaprej razkrile vseh informacij o incidentu, je Peskov dejal, »ne, tega ne vemo«.

Strelci, odgovorni za pokol, so bili prijeti nekaj ur po napadu v ruski regiji ob meji z Ukrajino. Rekrutirali so jih domnevno prek spletnega klepeta, ki je deloval v imenu ISIS-K, veje teroristične organizacije Islamska država s sedežem v Afganistanu.

Denar so dobili iz Ukrajine, kamor so želeli tudi pobegniti.

Kmalu po incidentu so ZDA zatrdile, da je bila odgovorna skupina in zanikale vpletenost Ukrajine.

Zastavlja se, kako so ZDA to vedele že takoj po napadu, ob tem pa še danes ne vedo, kdo je razstrelil Severni tok 1 in 2.

Da je ISIS-K izmišljena skupina, ki so jo ustvarile zahodne obveščevalne službe opozarja tudi nekdanji britanski diplomat Alastair Crook.

Da so ZDA ravnale odgovorno in so obvestile Rusijo, je poskušal javnost prepričati tudi Seymour Hersh, ki je ob tem navajal svoje visoke vire iz ameriške obveščevalne skupnosti.

A tokrat je bil očitno NYT tisti, ki je razkril pravo ozadje zgodbe.

To kaže, da so ZDA zlorabile tudi »dolžnost opozorila«. Države, tudi take, ki so v zelo slabih odnosih se namreč o terorističnih napadih, kadar o njih nekaj vedo in jih ne morejo preprečiti – obveščajo druge države.

To kaže, da so ZDA zlorabile tudi »dolžnost opozorila«.

Države, tudi take, ki so v zelo slabih odnosih se namreč o terorističnih napadih, kadar o njih nekaj vedo in jih ne morejo preprečiti – obveščajo druge države.

Tudi svoje tekmece, konkurente ali nasprotnike.

ZDA včasih o napadih obveščajo tudi Iran in Rusija je prav tako obveščala ZDA o tveganjih, na primer pred napadom v Bostonu.

ZDA pa so se tej svoji dolžnosti tokrat očitno izognile…

Gre za še en udarec v Rusijo izpod pasu, za katerega bodo ZDA in druge zaveznice, sponzorke državnega terorizma, prej ali slej plačale visoko ceno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek