REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»New York Times« o razmerah v Harkovu: Ukrajinci bodo izgubili veliko vojakov

»New York Times« o razmerah v Harkovu: Ukrajinci bodo izgubili veliko vojakovUkrajinske sile bodo izgubile še več vojakov, če se ne bodo umaknile iz regije Harkov, piše ameriški časnik. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajina bo izgubila še več vojakov, če se bo odločila braniti regijo Harkov pred ofenzivo ruske vojske, poroča New York Times (NYT), ki se sklicuje na upokojenega avstralskega generala Micka Ryana.

»Če se Ukrajinci za vsako ceno odločijo obdržati ozemlje, bodo izgubili še več vojakov,« je opozoril ta nekdanji častnik, ki je dodal, da bodo prihodnji tedni za oborožene sile Ukrajine zelo turobni.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je že zavzelo pet obmejnih naselij, kar je Kijev sprva zanikal.

Ruske sile so prevzele nadzor nad naselji Borisovka, Ogurcovo, Pletenjevka, Pilnjaja in Strelečja.

Vodja ruske uprave Harkovske oblasti Vitalij Gančev je v petek poročal o spopadih na več delih frontne črte, vključno z mejnimi območji.

Prebivalce je opozoril, naj ne zapuščajo svojih zavetišč, razen če je to nujno potrebno.

Vojaki ruske skupine oboroženih sil Sever so osvobodili naselja Gatisšče, Krasnoe, Morohovec in Olejnikovo, je v nedeljo sporočilo rusko ministrstvo za obrambo.

Ukrajinske oblasti so začele evakuirati prebivalce mesta Vovčansk, ki leži na severu regije, in sosednjih naselij.

V zadnjih dneh je življenje v mestu Vovčansk postalo nemogoče: ni telefonskih povezav, elektrike, interneta, niti hrane.

Vsi supermarketi so zaprti.

Po besedah ​​prebivalcev so mesto zapustili tudi ukrajinski vojaki.

Na Vovčanskem so ostali samo stari in invalidi, ki se ne morejo premikati.

Ukrajinski vojaški analitiki domnevajo, da bi lahko bil napad del ruske strategije, katere pravi cilj ni napad na Harkov, temveč odtegniti ukrajinske sile stran od drugih bojišč.

Ukrajinski uradniki, začenši s predsednikom Vladimirjem Zelenskim, so nakazali, da na ta del fronte že nujno pošiljajo okrepitve.

Toda Kijev mora, kot zaključuje NYT, nadaljevati previdno, saj so njegove sile že skrajno izčrpane.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek