REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarno: NATO mora zaradi prekinitve odnosov z Moskvo odslej komunicirati preko veleposlaništva Rusije v Belgiji

Nevarno: NATO mora zaradi prekinitve odnosov z Moskvo odslej komunicirati preko veleposlaništva Rusije v BelgijiVir: Twitter

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zvezo NATO opozoril, da bodo njena sporočila do ruskega vodstva odslej prihajala z zamudo in po bolj težavni poti, saj se njihovo veleposlaništvo v Bruslju ukvarja večinoma z dvostranskimi odnosi med Rusijo in Belgijo.

Sedaj pa je dobilo še novo nalogo – komunikacijo z zvezo NATO.

Doslej sta zveza NATO in Rusija sicer komunicirali neposredno. Toda po izgonu osmih diplomatov iz vojaške misije Rusije pri zvezi NATO v Bruslju, se je to spremenilo.

Moskva je namreč z začetkom novembra prekinila diplomatske odnose z zvezo NATO.

Razlog za to je izgon osmih zaposlenih ruskih državljanov pri tem stalnem predstavništvu, ki so bili izgnani zaradi »suma vohunjenja.«

Lavrov je prav tako dejal, da mora prenehati delovati tudi Natov informacijski urad v Moskvi.

In če bo zveza NATO »zaradi kakšne nujne zadeve« potrebovala Rusijo, se bo morala glede tega obrniti na rusko veleposlaništvo v Belgiji, ki se sicer ukvarja z bilateralnimi zadevami, je opozoril Lavrov.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je opozoril, da je blizu meja Rusije in Belorusije zveza NATO povečala število vojakov v enotah za hitre intervencije s 25.000 na 40.000 vojakov in okrepila številne enote z novo opremo in orožjem.

To pomeni, da bo poti za hitro delovanje diplomacije manj ravno sedaj, ko postajajo vojaški sistemi vse hitrejši in bolj uničevalni, vojakov v bližini meja potencialnih vojaških nasprotnikov pa je vse več.

In to seveda ni dobro.

Slovenija pa bo k temu dala še svoj prispevek - s še več orožja.

V skladu z vladno resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2035, bo država pod taktirko vlade Janeza Janše primaknila še dodatnih 5,4 milijarde evrov za nove nakupe orožja za delovanje SV v tujini, povečanje števila pripadnikov SV in splošno militarizacijo družbe s ponovnim uvajanjem obveznega služenja vojaškega roka in dodatnih vojaških vsebin v izobraževalni sistem.

Tonin dela meglo in preusmerja pozornost zaradi predragih boxerjev
Šef NSi in obrambni minister Matej Tonin se prizadeva za splošno militarizacijo družbe s ponovnim uvajanjem obveznega služenja vojaškega roka in dodatnih vojaških vsebin v izobraževalni sistem. Vir: Twitter

Vlada za te velikopotezne načrte, ki jih sprejema na hitro in kar štiri leta pred iztekom veljavne resolucije (ta velja do leta 2025!), nima privolitve ljudstva, so opozorili v stranki Levica.

V Levici zato že napovedujejo razpis posvetovalnega referenduma.

Delite članek