REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Neuspeh izraelske ofenzive: Hamas še vedno v vseh delih Gaze

Neuspeh izraelske ofenzive: Hamas še vedno v vseh delih GazePo štirih mesecih izraelskih napadov in krvavih spopadov ter 26.000 ubitih Palestincev, večinoma otrok in žensk, Izrael ugotavlja, da so pripadniki Hamasa še vedno prisotni v vseh delih Gaze. Vir: Posnetek zaslona, X

Pripadniki Hamasa so se po navedbah prebivalcev Gaze, analitikov in izraelskih uradnikov vrnili v severni del območja Gaze, kjer nadaljujejo boj proti Izraelu in obnavljajo upravne strukture.

Po drugi strani uradniki in policisti Hamasa popolnoma nadzorujejo južni del te enklave, kjer se trenutno nahaja večina prebivalstva, čeprav je v osrednjih regijah obstajala grožnja javnemu redu in miru, piše britanski Guardian.

Dejstvo, da je do 80 odstotkov Hamasovih predorov ostalo nedotaknjenih, kar so za Wall Street Journal (WSJ) potrdili izraelski in ameriški uradniki, nakazuje, da Izraelcem razvoj dogodkov v Gazi nikakor ne gre na roko.

Po poročanju omenjenega časnika so izraelske enote po mesecih spopadov uničile ali poškodovale le 20 do 40 odstotkov predorov.

Nekateri od njih so bili bombardirani, drugi pa potopljeni, toda napredek izraelskih okupatorjev ni dovolj hiter.

Kot piše Times of Israel, naj bi se v nekaterih od teh predorov skrival vodja Hamasa Yahya Sinwar in drugi poveljniki.

Izraelski vojaki pred tunelom Hamasa. Vir: Posnetek zaslona, X

Po podatkih izraelske obveščevalne službe je najverjetneje nekje pod Khan Yunisom, skupaj z nekaterimi talci, ki jih je Hamas ugrabil med napadom na Izrael 7. oktobra.

Po poročanju New York Timesa je skupna dolžina Hamasovih predorov med 550 in 720 kilometri, kar je bistveno več, kot so v vladi Benjamina Netanjahuja menili na začetku izraelskih operacij.

Takšen razvoj dogodkov kaže, da imajo izraelske enote po nekaj manj kot štirih mesecih spopadov precejšnje težave pri doseganju svojih vojnih ciljev, ki jih je premier Benjamin Netanjahu opredelil kot »uničenje« Hamasa.

»Na žalost slišimo vse več zgodb o okrevanju upora v osrednji in severni Gazi. Slišimo tudi, da Hamas ponovno nadzoruje policijo in trgovino na severu, kar je zelo slab rezultat dogodkov,« je dejal nekdanji vodja izraelskega Sveta za nacionalno varnost, Eyal Hulata.

Michael Milstein z izraelskega Inštituta za nacionalne in varnostne študije prav tako meni, da Hamas ponovno vzpostavlja nadzor nad deli severne Gaze, ki so jih pripadniki izraelske vojske zavzeli po krvavih bojih konec lanskega leta, vključno s samim mestom Gaza.

Hamas sestavljata politično in vojaško krilo, ta organizacija pa že več kot 15 let opravlja vse administrativne naloge na območju Gaze, upravlja enklavo, pobira davke in organizira javne službe. Zaradi tega se domneva, da so številni vladni uradniki na vseh ravneh člani ali vsaj simpatizerji Hamasa, piše »Guardian«.

»Težko je reči, ali so se vrnili ali niso nikoli odšli, a kakor koli obrneš, so še vedno tam,« je dejal eden od častnikov izraelske vojske, ki se je boril v Gazi.

Izraelski vojaki tudi priznavajo, kot vojak spodaj, da niso nobena moralna vojska, ker so na tisoče ljudi ubili celo brez zaslišanj...

Humanitarne organizacije, ki razdeljujejo pomoč ljudem v Gazi, morajo sodelovati z lokalnimi uradniki, ki jih imenuje Hamas, njihovi policisti pa še naprej zagotavljajo zaščito konvojem pomoči.

Vendar pa je v delih enklave, kjer niti Hamas niti Izrael nimata učinkovitega nadzora, kot je osrednji del Gaze, prišlo do drastičnega skoka stopnje kriminala in napadi na tovornjake s humanitarno pomočjo so zelo pogosti.

Izraelski uradniki trdijo, da so njihove sile eliminirale približno 9000 od 30.000 vojakov, ki jih je Hamas imel pred vojno, ki je izbruhnila po napadu organizacije na južni Izrael.

Spomnimo, eden sprožilcev tega napada pa je bilo lanskoletno razdejanje mošeje Al-Aksa v Jeruzalimu s strani judovskih skrajnežev in nezakonitih judovskih priseljencev.

Napad na mošejo se je zgodil pred 7. oktobrom.

Nato je bilo v napadu na južni Izrael ubitih približno 1200 Izraelcev, po ugotovitvah izraelskih medijev večinoma s strani izraelskih sil (IDF), 240 civilistov pa je bilo ugrabljeno in odpeljano na območje Gaze.

Med izraelskim bombardiranjem te enklave je bilo ubitih več kot 26.600 ljudi, večinoma žensk in otrok, na tisoče pa jih je ostalo ujetih pod ruševinami.

Veliki deli Gaze so bili delno ali popolnoma uničeni, medtem ko je bilo okoli 1,9 od 2,3 milijona prebivalcev enklave razseljenih.

Vendar pa nekateri zahodni strokovnjaki menijo, da je bil Hamas v krvavih bojih z izraelskimi silami močno oslabljen, pojavljajo pa se tudi domneve, da je prišlo do razprtij znotraj same organizacije.

»Zdi se mi, da je bil precejšen del Hamasa uničen, kar je ostalo od te organizacije na severu, pa so večinoma teroristične, v najboljšem primeru uporniške celice, ne pa bataljoni,« je za »Guardian« povedal Matt Levitt, strokovnjak za Hamas na Washingtonskem inštitutu.

Nevarnost za Gazo je, da bi zdaj lahko zapadla v stanje anarhije, podobno kot v Somaliji, če ne bi bil vzpostavljen vzdržen sistem varovanja javnega reda in miru.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek