REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nespretno: Vzlet ameriškega helikopterja odpihnil vzletišče

Nespretno: Vzlet ameriškega helikopterja odpihnil vzletiščeOsprey Vir:Posnetek zaslona

Pristanek in vzlet velikega ameriškega »helikopterskega letala« Osprey blizu Cambridgea v Veliki Britaniji sta se končala z nenavadnim incidentom – uničenjem heliporta, ki je ob vzletu Ospreya preprosto odfrčal v vse mogoče strani.

S tem je za ostale helikopterje, ki sicer pristajajo ob bolnišnici Addenbrooke to mesto za pristanke postalo neuporabno.

Vse skupaj je bilo sicer namenjeno »vadbi« ameriških oboroženih sil.

Ameriški Osprey, ki je odpihnil heliport je sicer stacioniran v vojaškem oporišču btitanskega vojaškega letalstva (RAF) v Mildenhallu.

Elliot Langran: 'Res sramota, da so pristali na travi in ne na heliportu, saj bi se bilo v tem primeru celotnemu incidentu mogoče izogniti.'

Za ta zračna plovila je sicer značilno, da lahko vzletijo in pristanejo kot helikopterji, s svojimi krili pa letijo pa kot letala. Njihovi rotorji se lahko premaknejo vodoravno ali navpično.

Zato nimajo težav s kratkimi vzletnimi stezami, obenem pa lahko na večje razdalje hitreje prepeljejo več tovora.

Vse skupaj je posnel opazovalec letal Elliot Langran, ki je bil priča incidenta in je razkril tudi, zakaj se je to zgodilo.

»Res sramota, da so pristali na travi in ne na heliportu, saj bi se bilo v tem primeru celotnemu incidentu mogoče izogniti,« je ocenil opazovalec incidenta, medtem ko so v ameriški vojski sporočili, da je bila »škoda res narejena« in da se trudijo, da bi jo čimprej popravili.

Delite članek