REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nepričakovan dejavnik v boju: Kako glodalci sabotirajo ukrajinsko vojsko?

Nepričakovan dejavnik v boju: Kako glodalci sabotirajo ukrajinsko vojsko?Žice v bojnih vozilih, ki jih je Zahod dostavil v Kijev, so se našle na muhi miši in podgan. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajina je v vojni proti Rusiji zbrala okoli sebe zaveznike z Zahoda, toda na samem bojišču je naletela na sovražnike, na katere ni računala.

Ogromno število podgan in miši na območju posebne vojaške operacije je postalo, kot kaže, ne le neprijetnost za ukrajinske vojake, ampak tudi pomemben dejavnik v sami bitki, zato francoski Figaro poroča, da je »bataljon« glodalcev izvedel resne sabotaže vojnih prizadevanj vojske Vladimirja Zelenskega.

Glodalci so namreč prežvečili žice na nekaterih bojnih vozilih, ki so jih v Ukrajino dostavile zahodne zaveznice – te so bile namreč izolirane z ovoji iz koruznih vlaken.

»Glodalci so na nekaterih vozilih pregriznili žice in jih popolnoma onesposobili,« osupel poroča s fronte poročevalec francoskega časnika »Figaro«.

Uspeh tega majhnega »bataljona« je morda obroben, a po mnenju francoskega časnika priča veliko o realnosti zahodne opreme.

»Zahodna vozila so zasnovana tako, da ne delujejo vedno v blatu in mrazu. K sreči so imeli Ukrajinci še rezerv v zalogah stare sovjetske opreme,« priča vir francoskega časnika.

CNN je pred tem razkril, kako so trume miši in podgan na prvi frontni črti ohromile bojne zmogljivosti in ustvarile grozljive razmere, ki so pestile ukrajinske enote v rovovskih bojih kot iz prve svetovne vojne.

»Predstavljajte si, da greste spat in se noč začne z miško, ki vam zleze v hlače ali pulover, ali vam žveči konice prstov ali vas grize v roko.

Spite dve ali tri ure, odvisno od tega, kakšno srečo imate,« je pričala o grozljivih razmerah na fronti pripadnica oboroženih sil Ukrajine v intervjuju za CNN.

Poleg tega, da povzročajo tesnobo in bolezni med vojaki, miši pustijo za seboj kaos tudi na vojaški in električni opremi.

»Miši žvečijo vse: radijske sprejemnike, repetitorje, žice…

Švignile so v vozila in žvečile električne inštalacije, grizljale so tudi tanke in kolesa.

Samo v naši zemljanki je bilo škode za 26.500 dolarjev je ameriškim novinarjem zaupala vojakinja, Ukrajinka.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek