REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nepremagljivi: Piloti ruskih lovcev MiG-31 nekaznovano sestreljujejo ukrajinske z oddaljenosti več sto kilometrov

Nepremagljivi: Piloti ruskih lovcev MiG-31 nekaznovano sestreljujejo ukrajinske z oddaljenosti več sto kilometrovMiG-31. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V zgodbah o »uspešnem napredovanju ukrajinskih sil« se pogosto pozablja na številne probleme, s katerimi se srečuje ukrajinska vojska.

Mnogi med njimi niso bili razrešeni vse do danes in bi lahko postali odločilni v tem spopadu.

Eden izmed glavnih problemov je vsekakor superiornost ruskih zračnih sil na nebu Ukrajine.

Čeprav so bili napori ruskih letalskih sil (VKS), da bi vzpostavile svojo popolno premoč nad Ukrajino doslej večinoma neuspešni je nesporno, da ukrajinski piloti vzletajo v boje z ruskimi letali le redko in so pri tem praviloma neuspešni.

Ruska letala lahko napadajo ukrajinska iz oddaljenosti 322 kilometrov, v nasprotju z MiG-31 pa lahko ukrajinski lovec Su-27 izstreli raketo Vympel R-27 največ 50 milj (80 kilometrov) daleč.

Še posebej pa to velja za spopade z ruskimi letali MiG-31.

Trije polki, ki letijo z dvomotornim dvosedežnim Mikoyanovim MiG-31, zmagujejo v vseh bojih in sestreljujejo ukrajinska letala z velikih oddaljenosti.

Po poročilu, objavljenem v Forbesu so posadke MiG-31, ki letijo z obrambnimi patruljami na visoki nadmorski višini vzdolž frontnih črt in izstreljujejo močne rakete zrak-zrak Vympel R-37M, v zadnjih tednih sestrelile več ukrajinskih letal.

Ob tem pa ukrajinski lovci in rakete niso dovolj hitri, ne letijo dovolj visoko in nimajo raket, s katerimi bi se lahko spopadli z njimi.

MiG-31 je sicer letalo, ki je prvič poletelo leta 1975.

Še danes velja za zelo redko in zelo napredno letalo.

RAKETA r-37
Raketa zrak-zrak Vympel R-37M, ki je v zadnjih mesecih uničila dobršen del preostankov ukrajinskega vojnega letalstva... Vir: Zajem zaslona, Twitter

24-tonski MiG-31 je dvomotorno, dvosedežno letalo, ki je nastalo iz razvoja klasičnega letala Mikoyan MiG-25 v času hladne vojne.

V Sovjetski zvezi so ga zasnovali za prestrezanje nadzvočnih bombnikov ameriškega letalstva, preden bi ti lahko izvedli jedrski napad.

Predvsem v Indiji je imel njegov predhodnik, MiG-25, ki so ga indijske zračne sile preimenovale v 'Garuda', ključno vlogo tako v miru kot v vojni.

Maja 1997 je IAF MiG-25 med letenjem nad Pakistanom blizu Islamabada prebil zvočni zid.

Posledični zvočni udar je panične Pakistance privedel do tega, da so dvignili svoje prestreznike, da bi vsiljivo letalo pregnali.

Vendar v pakistanskih zračnih silah ni bilo ničesar, kar bi se lahko približalo višini (60.000 čevljev), na kateri je letel MiG-25, in ta je ostal nepoškodovan kljub njihovim najboljšim poskusom, da ga sestrelijo.

Z radarjem »Zaslon« lahko posadke njegovega naslednika, letala MiG-31 iščejo tarče in streljajo z eno samo veliko raketo R-37M na letala, oddaljena do 200 milj (322 kilometrov), čeprav ta raketa najbolje deluje na razdaljah, ki niso večje od 80 milj (128 kilometrov).

Ukrajinski piloti jim ne morejo niti odgovoriti...

Mig-31 lahko izstreljuje tudi supersonične rakete (spodaj), ki jih ZDA in zaveznice sploh še nimajo.

»VKS je v oktobru izstrelila do šest R-37M na dan,« so zapisali Bronk, Reynolds in Watling. »Izjemno visoka hitrost orožja, skupaj z zelo velikim učinkovitim dosegom in radarjem, zasnovanim za streljanje tarč na nizki nadmorski višini privede do tega, da se je tem raketam še posebej težko izogniti,« opozarjajo avtorji v novi študiji za Royal United Services Institute v Londonu.

V nasprotju z MiG-31 lahko ukrajinski lovec Su-27 izstreli raketo Vympel R-27 največ 50 milj (80 kilometrov) daleč.

V prevodu Vympel pomeni zastavica.

Mig-31
Mig-31. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Čeprav je ukrajinska vojska sprožila dvojno protiofenzivo tako na vzhodu kot na jugu države, so ju Rusi »držali pod nadzorom« tudi zgolj s parom letal MiG-31 ali parom novejših Suhojev Su-35, ki sta na patrulji nad Ukrajino 24 ur na dan.

Zunanji analitiki so potrdili, da je Ukrajina od začetka protiofenziv proti koncu avgusta izgubila štiri letala MiG-29, šest Su-25 in Su-24 ter enega Su-27.

VKS je v nebojni nesreči, ki se je zgodila na Krimu, odpisala eno letalo MiG-31.

Te nemške, italijanske in ameriške rakete sploh ne dosežejo ruskih lovcev, ki uničujejo ukrajinske z velike oddaljenosti in višine. 

Ob tem ostajajo posadke prestreznikov MiG-31 povsem nedotaknjene in nepremagljive v trajajoči vojni v Ukrajini.

Ukrajinsko nebo je v veliki meri zato že pod ruskim nadzorom, tega pa ne morejo spremeniti niti zastareli zahodni protiletalski sistemi ali pa novejši, a z zelo majhnim dometom, ki tudi te dni iz smeri zahoda prihajajo v Ukrajino.

Te nemške, italijanske in ameriške rakete sploh ne dosežejo ruskih lovcev, ki uničujejo ukrajinske z velike oddaljenosti in višine. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek