REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nenadni obisk Nulandove v Kijevu: Njen cilj ni sprava Zalužnega in Zelenskega

Nenadni obisk Nulandove v Kijevu: Njen cilj ni sprava Zalužnega in Zelenskega»Prišla je, da sprejme odločitev, jo sporoči ukrajinskemu vodstvu in jo uresniči. Vse bo odvisno od tega, ali se bodo Američani odločili Zalužnega odstraniti s položaja vrhovnega poveljnika ali pa bodo Zelenskemu rekli, naj odneha s to zadevo.« Vir: Posnetek zaslona, X

Cilj obiska podsekretarke State Departmenta za politične zadeve Victorie Nuland v Kijevu je oceniti razmere med ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim in vrhovnim poveljnikom oboroženih sil Ukrajine Valerijem Zalužnim, se z njima pogovoriti, ne pa tudi, da ju poskuša spraviti, je danes dejal vodja ruske delegacije na pogajanjih na Dunaju o vojaški varnosti in nadzoru oborožitve Konstantin Gavrilov.

»Nulandova je znana diplomatka.

Američani bodo ocenili situacijo: potekali bodo pogovori z Zalužnim in predsednikom Zelenskim, dana bodo priporočila,« je pojasnil Gavrilov za televizijo Rusija 24.

»Nekaj ​​morajo izbrati.

Vse je šlo predaleč, osebne ambicije...

Težko bo prišlo do sprave (med Zelenskim in Zalužnim),« je sklenil.

Nekdanji ukrajinski premier Mikola Azarov trdi, da odstavitev Zalužnega ni odvisna od Zelenskega, temveč od Washingtona.

Poudarja, da je Victoria Nuland, ki ji sledi sloves osebe, ki sprejema odločitve, v Kijev zelo verjetno prišla prav zaradi konflikta med Zelenskim in Zalužnim.

V resnici se Nulandove, ki je bila tudi arhitektka puča in zamenjave vodstva v Kijevu leta 2014, drži sloves, da je dejanska predsednica Ukrajine.

Skratka, Nulandova vodi Ukrajino iz sence.

Znana je tudi po izjavi, »Fuck the EU« (»Je*eš Evropsko unijo«):

29. januarja letos je minilo natančno 10 let od te njene škandalozne izjave.

Spomnimo še, da je prav njo ameriško-čilski novinar in bloger Gonzalo Lira, ki je nedavno po osmih mesecih mučenja umrl v ukrajinskem priporu, bremenil svoje klavrne usode.

Lira je med prvimi opozoril svet tudi na peklenski načrt Nulandove z diverzijo ukrajinske jedrske elektrarne pod lažno zastavo, da bi se za incident potem obtožilo Rusijo.

»Nulandova je prišla, da sprejme odločitev, jo sporoči (ukrajinskemu) vodstvu in jo uresniči.

Vse bo odvisno od tega, ali se bodo Američani odločili to osebo (Zalužnega) odstraniti s položaja vrhovnega poveljnika ali pa bodo Zelenskemu rekli, naj odneha s to zadevo,« je poudaril Azarov.

Vendar pa Azarov opozarja, da ne glede na to, kdo bi zamenjal Zalužnega, to ne bo pripeljalo do sprememb.

Izključil je tudi, da bo prišlo do fizične likvidacije vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske.

»Zelenski ima preprost mehanizem – objavil bo ukaz in Zalužni bo čez noč postal nihče.

Zalužni ne more ne ubogati.

Takoj ko bo podpisan ukaz, bo to pomenilo, da je bilo vse skupaj dogovorjeno z Američani in Zalužni vse to zelo dobro razume,« opozarja Azarov.

»Če se bodo Američani odločili, da ga bodo odstranili - ga bodo odstranili,« sklene Azarov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek