REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Nemška vojska pridobiva rekordno število mladoletnih rekrutov

Nemška vojska pridobiva rekordno število mladoletnih rekrutov

Nemško obrambno ministrstvo je priznalo, da v vrste nemških oboroženih sil (Bundeswehr) vstopa vse več mladoletnikov. Opozicija je že kritizirala ministrstvo (in samo vlado) glede tega, v luči prizadevanja Nemčije za preprečitev otroških vojakov na konfliktnih področjih.

Bundeswehr, ki je trenutno v obdobju tranzicije iz naborniške v profesionalno vojsko, je v lanskem letu zabeležil rekordno število mladoletnih prostovoljcev. V letu 2017 se je tako za vstop v vojaške vrste odločilo 2.218 mladoletnikov, od tega 448 najstnic. Po končanemu osnovnemu usposabljanju je devetdeset prostovoljcev še vedno ni praznovalo 18. rojstnega dneva.

V letu 2017 se je tako za vstop v vojaške vrste odločilo 2.218 mladoletnikov, od tega 448 najstnic.

Lanskoletno število predstavlja nov rekord glede števila mladoletnih prostovoljcev, in to vse od leta 2011, ko je Nemčija ukinila naborniški sistem. Tistega leta je v vrste Bundeswehra prostovoljno vstopilo 689 mladoletnikov.

Ursula von der Leyen
Obrambna ministrica Ursula von der Leyen
Mladi ljudje ne bi smeli biti uporabljeni kot topovska hrana v Bundeswehru, takoj ko postanejo polnoletni.

Poslanka nemškega zveznega parlamenta Evrim Sommer (Levica) je najnovejše razkritje uporabila za napad na obrambno ministrico: »Obrambna ministrica Ursula von der Leyen očitno nima nobenih zadržkov, da rekrutiranje sega vse bolj daleč.

Mladi ljudje ne bi smeli biti uporabljeni kot topovska hrana v Bundeswehru, takoj ko postanejo polnoletni. Dokler bo Nemčija rekrutirala mladoletne za vojaške namene, ne more kredibilno kritizirati drugih držav. Nemška vlada ogroža svoje lastne napore glede mednarodne prepovedi uporabe otroških vojakov.«

Nemška Levica, ki nasprotuje sodelovanju nemških vojakov v mednarodnih misijah, si tudi prizadeva za spremembo zakonodaje, s čimer bi prepovedali vstop mladoletnih oseb v vojaške vrste. 

Združeni narodi so predhodno tudi opozorili na nemško politiko pridobivanja mladoletnih za vojaško službo in to kljub temu, da Nemčija pri tem upošteva Izbirni protokol h Konvenciji o otrokovih pravicah glede udeležbe otrok v oboroženih spopadih. V skladu s tem, mladoletni nemški vojaki niso deležni usposabljanja z orožjem, kot tudi ne morejo biti poslani na mednarodne misije (s čimer bi bili izpostavljeni sodelovanju v oboroženih konfliktih). 

Mednarodne opazovalce je tako zmotilo predvsem dejstvo, da so nekatere oglaševalske akcije za služenje v Bundeswehru usmerjene izključno na otroke oz. mladostnike, kot tudi da so občasno predstavniki oboroženih sil prisotni na šolskih prireditvah.

Mednarodne opazovalce je tako zmotilo predvsem dejstvo, da so nekatere oglaševalske akcije za služenje v Bundeswehru usmerjene izključno na otroke oz. mladostnike, kot tudi da so občasno predstavniki oboroženih sil prisotni na šolskih prireditvah. Bundeswehr je potrdil, da se občasno njihovi rekruterji udeležujejo prireditev v srednjih šolah, predvsem v okviru predstavitev poklicev. 

Medtem ko vstop mladoletnih oseb v Bundeswehr narašča, skupno število novoprišlih v vojaško službo strmo pada. V prvih osmih mesecih lanskega leta je tako skupaj v Bundeswehr prostovoljno vstopilo 10.105 oseb, ki so se zavezali za 23-mesečno službo, kar predstavlja 15 % padec od istega obdobja v letu 2016. A več kot četrtina novih rekrutov odpade že v prvih šestih mesecih, v času usposabljanja. 

Nemški vojaki

Na drugi strani pa narašča število prostovoljcev, ki so se odločili za najmanj dvoletno službovanje v Bundeswehru; v prvih osmih mesecih leta 2017 se je za to možnost odločilo kar 33.400 prostovoljcev.

Na drugi strani pa narašča število prostovoljcev, ki so se odločili za najmanj dvoletno službovanje v Bundeswehru; v prvih osmih mesecih leta 2017 se je za to možnost odločilo kar 33.400 prostovoljcev. Nekateri razliko med obema skupinama pripisujejo, da daljša ponuja bolje zaposlitvene možnosti, tako v oboroženih silah kot pozneje v civilnem svetu, še poroča nemški DW.