REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemška skrajnodesničarska AfD vložila prvi zakon ... proti beguncem

Nemška skrajnodesničarska AfD vložila prvi zakon ... proti beguncem

Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je septembra lani uspela vstopili v Bundestag, je vložila prvi predlog zakona v tej zakonodajnem mandatu, pri čemer želijo za vedno prepovedati beguncem, da v Nemčijo pripeljejo svoje najožje sorodnike. Prvič po drugi svetovni vojni je tako nemška skrajnodesničarska stranka uspela v zakonodajni postopek poslati zakon, in pričakovano, je ta usmerjen proti beguncem z namenom preprečiti nadaljnjo migracijo tujih državljanov v Nemčijo. 

Predlog zakona je v bistvu predlog novele obstoječega zakona o stalnem prebivališču, ki trenutno dovoljuje, da osebe, ki pridobijo mednarodno zaščito (azil) in s tem status begunca, da lahko posledično sponzorirajo prihod svojih najožjih družinskih članov, ki posledično tudi dobijo dovoljenje za stalno prebivališče.

Predlog zakona je v bistvu predlog novele obstoječega zakona o stalnem prebivališču, ki trenutno dovoljuje, da osebe, ki pridobijo mednarodno zaščito (azil) in s tem status begunca, da lahko posledično sponzorirajo prihod svojih najožjih družinskih članov, ki posledično tudi dobijo dovoljenje za stalno prebivališče. Družinski člani, v skladu z evropskim zakonom, ne pridobijo ne statusa begunca oz. niso upravičeni do azila. Tretja največja poslanska skupina v nemškem zveznem parlamentu je tako zaostrila predlog Krščanske demokratske zveze (CDU) Angele Merkel, po katerem bi le (ponovno) začasno zaustavili izvajanje tega dela zakonodaje. Trenutno namreč že velja prepoved prihoda družinskih članov, a se slednja izteče 16. marca letos. CDU je predlagala, da se prepoved podaljša do 31. julija letos. Poslanec AfD Gottfried Curio je predlog novele upravičil z besedami, da trenutna zakonodaja omogoča splošno zlorabo (glede dostopa do socialne pomoči), in da večina sorodnikov dejansko niso bližnji sorodniki, ampak v najboljšem primeru daljni sorodniki, v najslabšem primeru pa le iz istega kraja. Ulla Jelpke iz socialistične Levice je predlog zakona že komentirala, da je prišel iz »rasistične stranke«.

Kritiki se je pridružil tudi podpredsednik poslanske skupine Socialnih demokratov Thomas Oppermann, ki je ostale poslance (primarno iz AfD) pozval, da se vzdržijo »rasističnega, desničarskega sovražnega govora in nacističnega žargona.

Kritiki se je pridružil tudi podpredsednik poslanske skupine Socialnih demokratov Thomas Oppermann, ki je ostale poslance (primarno iz AfD) pozval, da se vzdržijo »rasističnega, desničarskega sovražnega govora in nacističnega žargona.« AfD, ki ima v Bundestagu 92 članov, nima veliko možnosti, da bi njihov predlog prestal parlamentarno sito.