REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija Rusiji grozi z jedrskim orožjem, Moskva odgovarja, da naj se spomnijo, kako se jim je to »končalo zadnjič«

Nemčija Rusiji grozi z jedrskim orožjem, Moskva odgovarja, da naj se spomnijo, kako se jim je to »končalo zadnjič«Nemška obrambna ministrica in njen ruski kolega. Vir: Twitter
Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je bila ena izmed najbolj dejavnih podpornic novega glavnega načrta zveze NATO za boj proti Rusiji z jedrskim orožjem.

Varnost v Evropi je lahko le kolektivna, NATO pa ni pripravljen na enakopraven dialog, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu po zadnjem vrhu zveze NATO, na katerem so članice podprle načrt za »odvračanje« Rusije od »agresije« tudi s pomočjo jasne zaveze, da bodo v primeru napada s konvencionalnim orožjem prve uporabile jedrsko orožje.

Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je bila ena izmed najbolj dejavnih podpornic novega glavnega načrta zveze NATO za boj proti Rusiji z jedrskim orožjem v primeru izbruha vojaškega spopada med obema stranema.

Strategija, ki je bila dogovorjena v četrtek, predvideva, da se vojaške enote zavezništva borijo proti ruskim silam v baltski regiji in na Črnem morju, hkrati pa pozivajo k nekonvencionalnemu bojevanju, vključno z jedrskim orožjem, kibernetskimi napadi in vesoljsko vojaško tehnologijo, kar vse bi uporabile proti Rusiji.

»To je način odvračanja,« je nemška ministrica Kramp-Karrenbauerjeva dejala za nemški radio Deutschlandfunk v začetku tega tedna in komentirala zamisel o namestitvi jedrskega orožja zračnim silam nad Latvijo, Litvo in Estonijo, da bi jih zaščitil pred tem, kar NATO imenuje »ruska grožnja«.

»Rusiji moramo zelo jasno povedati, da smo pripravljeni uporabiti tudi takšne ukrepe, da bi imeli zgodnji odvračilni učinek... To je prilagoditev trenutnemu obnašanju Rusije,« je vztrajala odhajajoča nemška obrambna ministrica.

Bombe v Nemčiji  Vir: Twitter
Bombe v Nemčiji. Vir: Twitter

Šojgu je nato v soboto nemški kolegici odvrnil, da je »varnost v Evropi lahko le kolektivna, brez poseganja v interese Rusije« in da je trenutno le »NATO stran, ki ni pripravljena na enakopraven dialog o tem vprašanju.«

»Med pozivi k vojaškemu odvračanju Rusije NATO nenehno povečuje svoje sile v bližini naših meja. Nemška zunanji ministrica bi morala dobro vedeti, kako so se tovrstna dejanja za Nemčijo in Evropo končala v polpretekli zgodovini,« je opozoril ruski obrambni minister in ob tem seveda spomnil na poraz Hitlerjeve Nemčije oziroma tretjega rajha v drugi svetovni vojni po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo leta 1941.

Ruski obrambni minister je spomnil tudi na kaotičen umik ZDA in njihovih zaveznikov v zvezi NATO iz Afganistana avgusta letos, ko je država padla v roke talibanov.

Zahodni načrt odvračanja v Afganistanu se je končal s »katastrofo, s katero se mora zdaj spopadati ves svet,« je poudaril Šojgu.

Nemški bombnik  Vir: Twitter
Nemški bombnik. Vir: Twitter

Nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl pa je v soboto za RT dejala, da »ne bi precenila« izjav nemška obrambne ministrice Annegret Kramp-Karrenbauer.

Ta ministrica je namreč del vlade odhajajoče kanclerke Angele Merkel in bo kmalu zapustila ministrsko mesto.

Njena prihodnost v nemškem parlamentu je lahko vprašljiva, saj se je evakuacija nemških vojakov iz Afganistana, ki jo je nadzirala, izkazala za »neuspeh«, je poudarila Kneisslova.

Ob tem je ocenila, da Kramp-Karrenbauerjeva »ni več močna politična osebnost.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek