REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Nemčija prodala Jordaniji za 18 milijonov evrov vojaške opreme

Nemčija prodala Jordaniji za 18 milijonov evrov vojaške opremeNemška ministrica za obrambo z vojaki

Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je v nedeljo osebno predala za 18 milijonov evrov vojaške opreme, katero je kupila Jordanija za izboljšanje zaščite svojih meja.

V jordanski prestolnici Aman so tako Nemci jordanskim silam predali dva šolska letala, v skupni vrednosti petih milijonov evrov, ter 70 tovornjakov in 56 kombijev, v vrednosti 13 milijonov evrov. Von der Leyeva je med predajo dejala, da bodo vozila pomagala »izboljšati mobilnost na meji«.

Obrambna ministrica je tako poudarila, da je »Jordanija glas sprave in razuma v regiji, ki je prizadeta s konfliktom in terorizmom«, kot tudi, da imata tako Nemčija kot celotna Evropa »interest v stabilnost Jordanije«.

Jordanija, zaradi svoje zgodovinske vloge v arabsko-izraelskih konfliktih ter sodobnih konfliktih z islamističnim terorizmom, predstavlja eno najpomembnejših partneric zahodnih držav v regiji. Obrambna ministrica je tako poudarila, da je »Jordanija glas sprave in razuma v regiji, ki je prizadeta s konfliktom in terorizmom«, kot tudi, da imata tako Nemčija kot celotna Evropa »interest v stabilnost Jordanije«.

Jordanska kraljevina, ki med drugim meji na Sirijo in Irak, je tako tudi sama soočena z islamističnimi ekstremisti v sklopu Islamske države ter je tudi dejavna v mednarodni koaliciji v boju proti tej teroristični skupini.

Vojaško sodelovanje med Jordanijo in Nemčijo je okrepljeno od lanskega leta. Leta 2017, po diplomatskem sporu s Turčijo, je Nemčija premaknila svoj kontingent iz Turčije v Jordanijo. Danes tako v Jordaniji v sklopu mednarodne koalicije proti IS deluje okoli 300 nemških vojakov, ki skrbijo za delovanje štirih izvidniških lovcev Tornado in enega letalskega tankerja Airbus.

Nemška obrambna ministrica je tako včeraj obiskala tudi nemške vojake v bazi al Azrak, pri čemer je napovedala, da bo Nemčija kmalu spremenila svojo vojaško operacijo proti skoraj premagani IS. 

Nemška obrambna ministrica je tako včeraj obiskala tudi nemške vojake v bazi al Azrak, pri čemer je napovedala, da bo Nemčija kmalu spremenila svojo vojaško operacijo proti skoraj premagani IS. Tako se bo spremenila namembnost nemškega kontingenta v Jordaniji, a del sil bo še vedno ostal v tej bližnjevzhodni državi.

Von der Leyeva je še opozorila, da se ne sme podcenjevati Islamske države zaradi vojaškega poraza, ampak je potrebno v prihodnje preprečiti vse, da bi se ta džihadistična skupina zatekla v oaze miru in se od tam ponovno razrasla po regiji, poroča nemški DW.