REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemci v strahu pred Kitajsko: Ne bodite naivni, Peking hoče postati največja svetovna sila

Nemci v strahu pred Kitajsko: Ne bodite naivni, Peking hoče postati največja svetovna silaNemčija velja za posebej ranljivo zaradi močnega industrijskega sektorja in dobrih poslovnih odnosov s Kitajsko, njeno glavno trgovinsko partnerico. Vir: Posnetek zaslona, X

Zvezni urad za varstvo ustave je zaradi domnevno vse pogostejših aretacij kitajskih vohunov v Nemčiji opozoril podjetja, naj se pazijo industrijskega vohunjenja Pekinga, ter jih opozoril, naj ne bodo naivni in se preveč zanašajo na Kitajsko.

Opozorilo namestnika vodje tega urada Sinana Selena je prišlo nekaj dni po aretaciji treh nemških državljanov zaradi suma predaje tehnologije za vojaško uporabo. Gre za primer, ki je poudaril vse večjo zaskrbljenost po vsej Zahodni Evropi glede domnevnega kitajskega vohunjenja, poroča Reuters.

Po njihovem mnenju je Nemčija še posebej ranljiva zaradi močnega industrijskega sektorja in dobrih poslovnih odnosov s Kitajsko, ki je njena glavna trgovinska partnerica.

Vlada je pozvala podjetja, naj bodo pozorna na sodelovanje s Kitajsko, vendar kritiki pravijo, da se številni še vedno osredotočajo na »kratkoročne dobičke namesto dolgoročne strategije«.

Ko gre za vprašanje partnerstva in zaščite Nemčije kot poslovne lokacije, je Selan pozval, da se z »zelo naivnega in optimističnega odnosa do drugih gospodarskih partnerjev, preide na bolj realističen in odpornejši odnos«.

»Imamo številne primere, ko je morda preveč optimističen in pozitiven odnos do kitajske trgovine privedel do tega, da so naša podjetja praktično razpuščena,« je dejal Selen na dogodku o vplivu Kitajske na varnost nemških podjetij.

Poudaril je, da dejstvo, da kitajska podjetja vztrajajo, da so popolnoma zasebna, ne pomeni, da niso podvržena in podprta z interesi kitajske države.

Selen se boji, da je končni cilj Kitajske do leta 2049 postati največja svetovna gospodarska, tehnološka in politična sila.

»Nemški gospodarstveniki ne komunicirajo le s kitajskimi kolegi, s svojimi trgovinskimi partnerji. V ozadju imate celotno kitajsko državo, ki zasleduje svoje interese in v ta namen uporablja vse potrebne in razpoložljive vire, legalne ali nezakonite,« je poudaril Selen.

Kancler Olaf Scholz je Kitajsko, mimogrede, obiskal pred le desetimi dnevi z močno gospodarsko delegacijo v upanju na rešitev za pehajoče nemško gospodarstvo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek