REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemcem se počasi svita: »Dragi Rusi, vi niste naši sovražniki…Naši sovražniki so v Washingtonu, Ženevi, Bruslju!«

Nemcem se počasi svita: »Dragi Rusi, vi niste naši sovražniki…Naši sovražniki so v Washingtonu, Ženevi, Bruslju!«Potunkana Nemčija - Joe Biden Olafu Scholzu: »Pa kdo je to naredil?« Vir: Zajem zaslona, Twitter"
Dokler je imela Nemčija svojo industrijo in sodelovanje z Rusijo, je lahko delovala sama. Zato so Nemci organizirali Severne tokove, govorili drugače o vojni z Irakom. Zdaj je Nemčija praktično deindustrializirana.

Medtem ko mediji in politiki v Veliki Britaniji, ZDA, na Poljskem in v Ukrajini za sabotažo štirih cevi Severnega toka 1 in Severnega toka 2 obtožujejo Rusijo, so se v Nemčiji že pričeli pojavljati napisi, na katerih so napisana opravičila Rusom, pišejo komentatorji na Twitterju.

»Dragi Rusi, vi NISTE naši sovražniki. Naši sovražniki so v Washingtonu, Ženevi, Bruslju ... Opravičujemo se za obnašanje naše 'vlade',« piše na napisu ene od hiš v Nemčiji.

Na Twitterju se v Nemčiji vrstijo tudi pozivi po sankcijah – na račun ZDA, najverjetnejših organizatorjev uničenja ruskih plinovodov.

Stanislav Mitrahovič, vodilni strokovnjak Sklada za nacionalno energetsko varnost in profesor Finančne univerze pri vladi Rusije medtem opozarja na tiste, ki so največ pridobili s temi napadi.

»Amerika bo s terorističnim napadom največ pridobila. ZDA lahko izvažajo blago v Evropo in svojo industrijo prevzamejo nazaj. Evropa vsakič znova postaja šibkejša in postaja marioneta. Nato se bo lahko uporabila za vojno z Rusijo ali Kitajsko je ocenil.

»Dokler je imela Nemčija svojo industrijo in sodelovanje z Rusijo, je lahko delovala sama. Zato so Nemci organizirali Severne tokove, govorili drugače o vojni z Irakom. Zdaj je Nemčija praktično deindustrializirana. Veliko manj verjetno je, da bo ponovno vzpostavila sodelovanje z Rusijo. Tudi Nemčija bo sedaj težko obstala kot država z gospodarskim potencialom,« je ocenil Stanislav Mitrahovič.

Kitajski časnik Global Times je prav tako poskušal ugotoviti, komu je koristilo uničevanje ruskih plinovodov.

Po mnenju kitajskih strokovnjakov je sabotaža koristna le za ZDA.

Rusija bi namreč lahko plinovode le zaprla, ne da bi jih uničila.

»Povsem očitno je, kdo je hotel ves ta čas ustaviti prodajo ruskih energentov Evropi – Združene države Amerike! S to sabotažo je ameriška vlada izpolnila tri pomembne zunanjepolitične naloge naenkrat: zmanjšala je prihodke Rusije od prodaje zemeljskega plina, povečala vpliv na evropske države in med drugim še dobro zaslužila s prodajo lastnih zalog plina in drugih energetskih virov v Evropo po visokih cenah.

Evropa bo najbolj trpela zaradi dejanj ameriških saboterjev,« ugotavljajo kitajski analitiki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek