REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekoč podpirala obsojenega Sanaderja, danes pa Plenkovića: Angela Merkel ploskala tudi Thompsonu

Nekoč podpirala obsojenega Sanaderja, danes pa Plenkovića: Angela Merkel ploskala tudi ThompsonuAngela Merkel in Andrej Plenković Vir: Index.hr

Nemška kanclerka Angela Merkel je na sobotnem predvolilnem shodu HDZ v Zagrebu dala podporo tej stranki na prihodnjih evropskih volitvah. In čeprav je svoj govor usmerila v kritiko skrajne desnice, so jo gostitelji shoda lepo izkoristili tako, da je celo ploskala Marku Perkoviću Thompsonu, znanemu izvajalcu proustaških in do manjšin na Hrvaškem žaljivih pesmi.

To so po njenem nastopu pričeli ugotavljati tudi nemški časniki. Pisanje nemških časnikov povzema tudi hrvaški novičarski portal Index.hr, ki se je po sobotnem shodu HDZ spraševal, ali je Merklova sploh dojela, kaj se je zgodilo na zborovanju.

Merklova je v svojem govoru je Merklova sicer opozorila na nevarnost krepitve skrajno desnega populizma in nacionalizma, vendar "so njene besede zasenčili nacionalistični toni." 

V svojem govoru je Merklova sicer opozorila na nevarnost krepitve skrajno desnega populizma in nacionalizma, »a so njene besede zasenčili nacionalistični toni.«

Na shodu so namreč med drugim predvajali pesem »ustaškega barda« Marka Perkovića-Thompsona, je poročal berlinski Der Tagesspiegel. Časnik opozarja, da so bili koncerti »ustaškega pevca« Thompsona večkrat prepovedani tudi v Nemčiji.

Časnik na svoji spletni strani izpostavlja, da se gosti shoda iz Nemčije, med katerimi je bil tudi »spitzenkandidat« Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, niso niti zavedali, katera pesem grmi iz zvočnikov v športni dvorani Dražena Petrovića.

Mark Perković Thompson
Marko Perković Thompson

Poleg Thompsonove pesmi je berlinski časnik izpostavil tudi nagovor mladega upa HDZ 29-letnega Karla Resslerja, ki je nosilec liste vladajoče hrvaške stranke na nedeljskih volitvah v Evropski parlament. Ressler je bil deležen ovacij, ko je omenil »največjo tragedijo hrvaškega naroda v Pliberku«, namesto da bi govoril o prihodnosti, je kritično ocenil nemški časnik.

Index.hr: Ampak velja spomniti, da je leta 2007 enako prepričano hvalila tudi nekdanjega premijerja Sanaderja. On pa je danes v zaporu.

Tagesspiegel tudi opozarja, da častnega govorca Webra očitno ni zmotilo poveličevanje ustanovitelja HDZ in hrvaške države Franja Tuđmana, ki je bil leta 2017, kot navaja časnik, »na haaškem sodišču posthumno razglašen za člana zločinske združbe, ki je bila odgovorna za etnično čiščenje v Hercegovini med vojno v BiH«.

Hrvaški portal je med drugim zapisal, da je bilo slišati nekoliko nadrealistično, da na istem shodu Merklova in Weber govorita o nevarnosti nacionalizma za Evropo, medtem ko HDZ na čelu z njenim predsednikom in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem pred njimi svoje volivce motivira z nagovori o Tuđmanu, Thompsonu in shodom v Pliberku, ki ga želi Avstrija prepovedati. Kot so dodali, med številnimi zastavami Hrvaške in HDZ ni bilo videti niti ene zastave EU.

Thompson pozdravi
V Hrvaški povsem običajni prizori na Thompsonovih koncertih. 

Na srečanju se je sicer zbralo okoli pet tisoč članov stranke HDZ. Merklova je ploskala ob pesmi »Bog, čuvaj Hrvaško« nato pa je na odru Plenković dobesedno kričal. »V takšni izdaji ga še nismo videli,« je zapisal Index.hr.

Plenković je srdito govoril zlasti o »sovražnikih, ki želijo demagoško zmesti volilce HDZ«. Nato so pred Merklovo izvedli tudi Thompsonovo pesem »Lepa si«, Merklova pa je na koncu spregovorila tudi v hrvaščini in pozvala vse, da podprejo HDZ.

»Kot se je pričakovalo, je pohvalila Plenkovića. Ampak velja spomniti, da je leta 2007 enako prepričano hvalila tudi nekdanjega premijerja Sanaderja. On pa je danes v zaporu,« se je posmehnil portal Index.hr.

Res pa je, da je HDZ dosegla še en, lep »uspeh.« Naivno Merklovo so pripravili na sodelovanje v nacionalističnem slavju HDZ-ja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek