REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zagrebško sodišče zahteva privedbo Thompsona na obravnavo

Zagrebško sodišče zahteva privedbo Thompsona na obravnavoHrvaški pevec Marko Perković Thompson, foto: vijesti.hrt

Sodnica zagrebškega županijskega sodišča Irena Kvaternik je policiji danes odredila, naj hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona privede na septembrsko obravnavo v največjem hrvaškem korupcijskem primeru Fimi-media. Perković se danes znova ni odzval na poziv sodišča, naj kot priča nastopi na ponovljenem sojenju v tem primeru.

Pričanje Thompsona zahteva obramba nekdanjega hrvaškega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja, ki je prvoobtoženec v primeru Fimi-media. Gre za ponovljeno sojenje, potem ko je vrhovno sodišče razveljavilo prvostopenjsko odločitev o večletnih zapornih kazen za obtožence.

Sanaderjev soobtoženec, nekdanji šef hrvaške carine in blagajnik HDZ Mladen Barišić je preiskovalcem leta 2011 potrdil, da je "ikoni hrvaške desnice" Thompsonu na Sanaderjevo zahtevo na sedežu državne carine izročil 516.000 evrov v zameno, da nacionalistični pevec s proustaškimi prepričanji med predvolilno kampanjo leta 2007 ne bi pel za nobeno politično stranko.

V HDZ, ki je tudi kot politična stranka na zatožni klopi, naj bi na ta način poskušali preprečiti Thompsonu, da bi nastopal na shodih skrajne desnice in pobral del glasov HDZ.

Thompson pozdravi
Nekaj običajnih prizorov s Thompsonovih koncertov

Thompson je na prejšnjem sojenju zanikal vse obtožbe, a je potrdil, da je bil na sedežu carine. Pojasnil je, da "se je družil z ljubitelji svoje glasbe" pred stadionskim koncertom v Zagrebu. Priznal je tudi, da je kmalu potem kupil zemljišče v elitnem delu hrvaške prestolnice, a je dejal, da sta denar založila njegova poslovna partnerja iz Nemčije.

Hrvaška davčna uprava je ocenila, da je Thompson utajil davke, zato je moral plačati za 1,3 milijona kun (173.000 evrov) davkov.

Hrvaška davčna uprava omenjene pogodbe ni priznala, temveč je ocenila, da je Thompson utajil davke, zato je moral plačati za 1,3 milijona kun (173.000 evrov) davkov.

Perković ni edini s hrvaške estrade, ki naj bi prejel denar iz domnevno črnih skladov HDZ. Za nastope v predvolilni kampanji HDZ leta 2007 naj bi denar prejel tudi eden najbolj priljubljenih hrvaških pevcev vseh časov Mišo Kovač, ki se je znova opravičil, da zaradi zdravstvenih težav ne more priti na sodišče.

Barišić je preiskovalcem povedal, da so "kralju hrvaške estrade" Kovaču na roke plačali med 80.000 in 100.000 evrov. Kovač je kot priča na prvem sojenju leta 2013 potrdil, da je nastopil med predvolilno kampanjo HDZ, a je zanikal, da bi od Barišića dobil denar. Zatrdil je, da je pel brezplačno zaradi svojega prepričanja in da mu je stranka plačala zgolj potne stroške.

Sanader, Barišić in še nekateri so obtoženi odtujitve najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev preko oglaševalske agencije Fimi-media. Del denarja naj bi končal v žepih posameznikov, del pa v črnih skladih HDZ, ki je tudi obtožena kot pravna oseba.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek