REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji uradnik Pentagona: NATO se ni naučil lekcij iz spopada v Ukrajini

Nekdanji uradnik Pentagona: NATO se ni naučil lekcij iz spopada v UkrajiniNemški tanki Leopard. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Rusi so se naučili premagati zahodno »pametno orožje«.

Vojna v Ukrajini je tako kot vsaka vojna poligon za testiranje tehnologij, taktik in strategij na bojišču, za NATO pa prinaša le slabe novice, piše nekdanji visoki predstavnik Pentagona Stephen Bryen za portal Orožje in strategija (Weapons and Strategy).

Ukrajina je vstopila v to vojno predvsem zaradi obljub Nata, torej Združenih držav Amerike, a tega seveda ne bi smela storiti.

ZDA in NATO sta Kijevu obljubila ogromno vojaško pomoč v višini več kot 100 milijard dolarjev.

Trenutno pomoč Kijevu znaša vrtoglavih 100 milijonov dolarjev na dan.

Kljub tem fantastičnim zneskom je Ukrajina pridobila zelo malo ozemlja in, kar je še pomembneje, utrpela velike izgube v živi sili in opremi.

Rusi so se namreč naučili premagati zahodno »pametno orožje«.

NATO Ukrajini za zdaj pomaga tudi v obliki informacij, ki jih zbirajo droni in brezpilotna letala nad Črnim morjem.

Toda v širši vojni bi čezatlantsko zavezništvo to prednost izgubilo, saj bi takrat Rusija uničila ta izvidniška sredstva, tudi v mednarodnem zračnem prostoru.

Kljub obsežni vpletenosti Nata v Ukrajini, vključno s posebnimi enotami na terenu, ki delujejo kot svetovalci ali plačanci, je Rusija do zdaj pokazala veliko zadržanost in se izogibala prelitju vojne prek meja Ukrajine.

Rusija je svoje drone Orlan povezala v mrežo in izboljšala zmogljivosti motenja.

Rusi so se zelo dobro prilagodili spremembam, ki jih je narekovala ta vojna.

Nadzor nad droni in sateliti bo v prihodnjih vojnah v središču pozornosti. Rusija je svoje drone Orlan povezala v mrežo in izboljšala zmogljivosti motenja.

Rusi so se, v to ni dvoma, ugotavlja avtor, naučili premagati številna zahodna »pametna orožja«. Na primer, rusko ministrstvo za obrambo redno poroča o sestrelitvi raket HIMARS ali zahodnih brezpilotnih letal v Ukrajini.

NATO je na splošno slabo opremljen za boj proti rojem dronov in celo za obrambo pred raketami srednjega in dolgega dosega. Razlog za to je povsem napačno usmerjeno trošenje, pri katerem se zračna obramba (PZO) zanemarja ali osredotoča na strateške jedrske grožnje.

Pokritost Evrope s sistemi zračne obrambe še zdaleč ni ustrezna. Poleg tega zračna obramba, ki obstaja v Natu, ni omrežena, niti se ni sposobna spopasti z nevarnimi grožnjami.

ZDA imajo zelo slabo zračno obrambo, nezadostno ne samo za pokrivanje grožnje balističnih raket, ampak tudi v taktičnem smislu.

ZDA se bodo končno morale spoprijeti tudi s problemom brezpilotnih letal, medtem ko Rusi že na veliko uporabljajo kombinirane napade brezpilotnih letal z manevrirnimi raketami, kar ustvarja velik problem za ukrajinsko zračno obrambo.

Avantura Nata v Ukrajini se bliža h klavrnemu koncu, meni avtor.

Ker orožje postaja vse bolj avtonomno in vse manj dovzetno za motenje, se bo grožnja kombiniranih napadov samo še povečala. V prihodnosti, to bo delo za umetno inteligenco.

Podobno je pri tankih. V Ukrajini so Rusi uničili nemške tanke Leopard, ki nimajo učinkovite obrambe.

Tudi Natovi tanki, razen nekaterih ameriških Abramsov, nimajo ustrezne zaščite.

Po drugi strani imajo ruski tanki reaktivni oklep. Rusi imajo tudi nov reaktivni oklepni sistem, ki pa se za zdaj še ni pojavil na bojišču.

Možno je, da ga nameravajo uporabiti v kakšni prihodnji vojni.

Del težave ZDA in Nata je prepričanje zahodnih voditeljev, da se Rusi ne bodo mogli prilagoditi novim tehnologijam vojskovanja. A Rusi se v preteklih letih niso samo prilagajali, temveč so predstavili nove generacije orožja, ki so se izkazala za izjemno učinkovita.

Morda je najpomembneje to, da je Rusija razvila morilski dron, imenovan Lancet. Ta dron lahko cilja tako na tanke kot na oklepna vozila.

Zaenkrat niti Ukrajina niti NATO nimata odgovora na Lancet, ki se nenehno izpopolnjuje.

Vse to nakazuje, da se avantura Nata v Ukrajini bliža h klavrnemu koncu, meni avtor.

Nenazadnje je vojna v Ukrajini izčrpala Natove arzenale.

Leto po začetku vojne v Ukrajini so ZDA in zavezniki Washingtona začeli podpisovati pogodbe z vojaškimi proizvajalci. Soočili pa so se že s številnimi težavami.

Številni proizvodni obrati so že dolgo zaprti. Dobavne verige za starejše orožje ne obstajajo več. Iskanje izkušenih delavcev in inženirjev je postalo bodisi težko ali nemogoče. Pa tudi ta proizvodnja je močno odvisna od Kitajske.

Očitno je, da so zaloge Nata nezadostne za Ukrajino in povsem neustrezne za varnost Nata. Ob tem se odpira vprašanje, zakaj sta se ZDA in NATO vključila v vojno v Ukrajini ter Evropo pustila nebranjeno, ob močni slabitvi položajev Američanov v Tihem oceanu.

NATO ni opremljen za obrambo niti lastnega ozemlja.

Nihče iz administracije Joeja Bidna noče priznati, da je naredil nekaj nepremišljenega.

Nekdanji visoki predstavnik Pentagona Stephen Bryen se sprašuje, če bi se vojna v Ukrajini končala jutri, ali bi ZDA in NATO sploh še posodabljala svojo oborožitev? NATO ni opremljen niti za obrambo lastnega ozemlja.

Ali bo to v prihodnosti spremenilo ameriško in evropsko politiko in strategijo?

Ukrajina še naprej slabi, zaključuje Bryen, in avantura v Ukrajini se bliža koncu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek