REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji uradnik Pentagona: Moskva želi razkosati kijevske sile pri Harkovu - in dobro ji uspeva

Nekdanji uradnik Pentagona: Moskva želi razkosati kijevske sile pri Harkovu - in dobro ji uspevaV nasprotju s »krogi NATO«, ki so sveto prepričani, da je Harkov glavni cilj ruske vojske, Stephen Bryen trdi nasprotno. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusija poskuša »razkrojiti« ukrajinsko vojsko z nedavnim napredovanjem blizu Harkova in je na tej poti že precej napredovala, piše nekdanji namestnik pomočnika ameriškega obrambnega ministra Stephen Bryen v svojem blogu Orožje in strategije, poroča Asia Times.

V nasprotju s »krogi NATO«, ki so sveto prepričani, da je Harkov glavni cilj ruske vojske, Bryen trdi nasprotno. Po mnenju nekdanjega ameriškega uradnika želi Moskva prisiliti Kijev, da premesti svoje vojake z drugih položajev in razdeli ukrajinske sile na dva dela oziroma jih popolnoma »razkroji«.

»V tem primeru ideja ni samo zavzeti ozemlje, ampak tudi uničiti sposobnost Ukrajine za kakršen koli učinkovit odpor. Obstaja veliko znakov, da Rusija uspeva v operaciji, ki poteka,« piše Bryen.

Odstavljen: Jurij Haluškin. Vir: Posnetek zaslona, X

Prvi pokazatelj je odločitev ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da odstavi brigadirja Jurija Haluškina, vrhovnega poveljnika severnega dela ukrajinske obrambne črte, drugi pa sama obrambna črta, ki je sestavljena večinoma iz globokih jarkov, kar se je izkazalo za nezadostno, saj kijevskim silam ni uspelo zgraditi bunkerjev, razloguje Bryen.

Tretji indikator je neučinkovitost ukrajinskih (oziroma zahodnih) tankov. »Ena od lekcij ukrajinske vojne je, da oklep ni več orožje na fronti, če ga lahko uničijo poceni brezpilotna letala, zračne mine in protitankovsko orožje,« navaja nekdanji ameriški uradnik.

»V preteklih dneh naj bi bila uničena še en 'Abrams' in vsaj še en 'Leopard'. Zdi se, da so velike tankovske bitke postale domena zgodovine,« dodaja Bryen.

Četrti indikator je, da je veliko število ukrajinskih vojakov ujetih ali se predaja nasprotniku, poudarja Bryen in ugotavlja, da so predaje pomembne za moralo, saj gre večinoma za »izkušene vojake, ne za nove rekrute«, ter da obstajajo poročila o enotah, ki niso več pripravljene, da izvajajo ofenzivne naloge ali se umikajo s frotne brez ukazov svojih poveljnikov.

Peti indikator je aretacija vsaj dveh polkovnikov iz sil za zaščito ukrajinskega predsednika, odstavljen pa je bil tudi vodja varnostne ekipe Zelenskega. Bryen sumi, da za domnevno zaroto oziroma »atentat« stoji Rusija, in ugotavlja, da obstaja možnost, da so nekateri »NATO partnerji« tisti, ki so sklenili, da je Zelenski nepriljubljen in problematičen.

»Končni pokazatelj je, da Zelenski in njegova vojska zdaj vesta, da Zahod ne bo poslal vojakov, da bi rešil (Zelenskega) ali Ukrajino ... Washington je rekel, da v Ukrajino ne bo pošiljal enot Nata. NATO je rekel, da ne bo enot Nata. In zdaj celo (Emmanuel) Macron pravi, da sam ’res ni mislil tako’,« piše Bryen.

Kot dodaja, je zelo možno, da ukrajinska vojska ne bo preživela niti na srednji rok.

»Vojakov ni dovolj, tisti, ki se še borijo, pa so utrujeni, nekateri očitno malodušni. Menim, da je neposredni cilj Rusije razkosati ukrajinsko vojsko in da je v tem naporu Moskva že zelo napredovala. Naslednje vprašanje je, kaj se bo zgodilo v Kijevu,« pomenljivo sklene Bryen.

Medtem poročila s fronte kažejo, da je ruski vojski uspelo zasesti večji del Volčanska, ukrajinske enote pa se iz mesta hitro umikajo.

Napredovanje ruskih enot je po dolgih mesecih in celo letih relativno statične fronte izjemno hitro.

Nekateri posnetki (zgoraj) tudi kažejo, da je ukrajinski vesoljski program v polnem teku in da je prvi ukrajinski kozmonavt po uspešni izstrelitvi že uspel mehko pristati na Zemlji, s kančkom cinizma poroča Telegram kanal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek