REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji svetovalec Clintonovih svetuje Bidnu: Vse delaš narobe, izgubil boš drugi mandat

Nekdanji svetovalec Clintonovih svetuje Bidnu: Vse delaš narobe, izgubil boš drugi mandatAmeriški predsednik bi lahko ostal brez drugega mandata, če si ne zagotovi glasov zmernih, meni Mark Penn. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriški predsednik Joseph Biden tvega, da bo izgubil volitve proti Donaldu Trumpu, ker je njegova kampanja preveč osredotočena na nagovarjanje levičarske baze in zanemarja volivce, katerih podpora bi se lahko izkazala za odločilno, je opozoril nekdanji svetovalec Billa Clintona Mark Penn.

V članku za New York Times svetovalec nekdanjega ameriškega voditelja in njegove žene, nekdanje državne sekretarke Hillary Clinton v administraciji Baracka Obame, med letoma 1995 in 2008, navaja, da »Biden dela vse narobe«, ko gre za njegovo volilno kampanjo za ponovni mandat v Beli hiši.

Po Pennovih besedah ​​mnogi menijo, da bi morala biti visoka volilna udeležba prioriteta vsakega kandidata, ker je volivcev manj. V trenutni politični pokrajini ZDA Biden in republikanski voditelj Trump uživata trdno podporo okoli 40 odstotkov prebivalstva, 20 odstotkov pa je neopredeljenih.

Vendar pa ima v zelo polariziranem političnem okolju teh 20 odstotkov »nesorazmerno moč zaradi svoje možnosti, da spremeni mišljenje,« pojasnjuje Mark Penn.

Kljub temu so kandidati pogosto prepričani, da morajo svojim bazam dati »tisto, kar hočejo slišati«, da bi jih spravili na volišča, se navaja v članku. Čeprav je to morda res v nekaterih primerih, demokratska baza verjetno ne bo sedela križem rok ob misli na Trumpovo zmago novembra, je zapisal Penn.

Hkrati bodo volivci v neodločenih ameriških zveznih državah, ki jih skrbijo migranti in inflacija, »verjetno vrnili Trumpa na položaj, če ne bodo povsem letargični,« pravi nekdanji svetovalec demokratov.

»Če želi Biden služiti še štiri leta, ga morajo prenehati vleči na levo in začrtati drugačno pot bližje sredini, ki bo všeč tistim volivcem, ki so naklonjeni dvostrankarskemu kompromisu o naših ključnih vprašanjih, fiskalni disciplini in močni Ameriki,« je poudaril Penn.

Penn verjame, da se bo večina od 101.000 »neodločenih« volivcev, ki so zavrnili podporo Bidnu zaradi njegove politike do vojne med Izraelom in Hamasom, sčasoma vrnila v okvir demokratov, »ker nimajo kam drugam.«

Hkrati bi lahko Biden potencialno pridobil podporo več sto tisoč zmernih republikancev, ki so na predizborih GOP volili nekdanjo veleposlanico pri ZN Nikki Haley namesto Trumpa.

Po anketi Wall Street Journala prejšnji mesec je Trump ohranil prednost pred Bidnom v šestih od sedmih neodločenih zveznih držav.

Medtem je nedavna anketa Financial Timesa pokazala, da so Bidnove možnosti za ponovno izvolitev na novembrskih predsedniških volitvah ogrožene zaradi skrbi glede inflacije, pri čemer 58 odstotkov anketirancev ne odobrava njegovega ravnanja z gospodarstvom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek