REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nedosegljivo: Rusija proizvaja trikrat več granat kot vse države NATO skupaj – in to za četrtino cene!

Nedosegljivo: Rusija proizvaja trikrat več granat kot vse države NATO skupaj – in to za četrtino cene!Moskva trenutno proizvede več kot trikrat več topniških granat kot vse članice Nata skupaj. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusija je sposobna proizvajati topniške granate veliko hitreje in ceneje kot podporniki Ukrajine v ZDA in Evropi, poroča Sky News, ki se sklicuje na študijo svetovalnega podjetja Bain & Company.

Glede na raziskavo, ki temelji na javno dostopnih podatkih, naj bi ruske tovarne letos izdelale ali obnovile približno 4,5 milijona granat v primerjavi s skupno proizvodnjo na Zahodu, ki znaša približno 1,3 milijona granat.

To pomeni, da Moskva trenutno proizvede več kot trikrat več topniških granat kot vse članice Nata skupaj.

Številke, ki jih je navedel Bain & Company tudi kažejo, da je povprečni proizvodni strošek ruske 152 mm granate 1000 dolarjev, kar je četrtina cene 155 mm granat, ki jih uporablja NATO, katerih cena je najmanj 4000 dolarjev (cene zahodnih granat so že poskočile tudi na 8000 dolarjev, medtem ko naj bi bila po drugih podatkih cena ruske granate celo okoli 600 dolarjev).

Dejstvo, da proizvodnja granat v ZDA in EU zaostaja za Rusijo, predstavlja »velik izziv« za ukrajinsko vojsko sredi konflikta z Moskvo, je poudaril Sky News.

Po navedbah zadevne televizijske postaje se ukrajinske enote na prvi liniji pritožujejo, da lahko izstrelijo samo eno granato na vsakih pet granat, izstreljenih z ruske strani.

Pentagon je lani jeseni sporočil, da namerava do konca leta 2025 povečati svojo proizvodnjo nabojev 155 mm z 28.000 na 100.000 na mesec.

Evropska unija je marca objavila, da je njen cilj povečati proizvodno zmogljivost streliva na dva milijona granat na leto v istem obdobju.

Med sobotnim srečanjem z vodstvom ruskih podjetij obrambne industrije pa je predsednik Rusije Vladimir Putin dejal, da se je proizvodnja streliva v državi povečala za 14-krat, proizvodnja brezpilotnih letal se je povečala za štirikrat, sestavljanje tankov in oklepnikov pa se je od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 povečalo za faktor 3,5.

»Gre za dober tempo, velik obseg,« je poudaril ruski predsednik in dodal, da proizvodnja vojaško-industrijskega kompleksa države še naprej raste.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek