REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ne bodo še dolgo »nevidni«: Kitajska razvila sistem za uspešnejše odkrivanje stealth letal F-22

Ne bodo še dolgo »nevidni«: Kitajska razvila sistem za uspešnejše odkrivanje stealth letal F-22Novo odkritje lahko pomembno vpliva na učinkovitost F-22, piše »South China Morning Post«. Vir: Posnetek zaslona, X

Raziskovalci kitajskih zračnih sil so objavili, da so razvili revolucionarno radarsko tehnologijo za boljše odkrivanje stealth iziroma z radarji slabo in skorajda nevidnih letal, vključno s F-22, ki ga ZDA hvalijo kot najnaprednejšega na svetu.

Velja, da je površina radarskega preseka (PRP), torej mera zaznave danega predmeta z radarjem, pri F-22 le en kvadratni centimeter.

Vendar pa je ekipa iz Visoke šole za zračno in raketno obrambo Univerze letalskih sil Xi'an (Ši’an) v provinci Shaanxi (Šaanši) odkrila način za zaznavanje prikritega dela letala z enakimi konfiguracijami kot F-22 z uporabo enake moči signala, ki se uporablja za odkrivanje navadnih lovcev, katerih PRP je 60.000-krat večja, poroča South China Morning Post.

Skupina kitajskih znanstvenikov je to metodo preizkusila na območju velikem okoli 63.000 kvadratnih kilometrov, torej dovolj velikem območju, da sovražnikovo letalo kljub morebitnim manevrom ostane v njegovih mejah.

Kot navaja kitajski časnik, bi odkritje kitajskim radarjem omogočilo, da locirajo letala F-22 v realnem času v samo 0,008 sekunde, z minimalno napako manj kot 20 metrov, nato pa te informacije hitro posredujejo prestreznikom in protizračni obrambi.

Novo odkritje bi lahko pomembno vplivalo na učinkovitost F-22, saj je največji doseg raket zrak-zrak, ki jih nosi to letalo, približno 100 km.

Zaznavanje t. i. nevidnih letal pogosto vključuje uporabo znatne količine virov znotraj radarskega omrežja.

Še več, v resničnih bojnih situacijah je lahko število zračnih ciljev ogromno, en sam radar pa lahko nameni le del svojih sredstev za odkrivanje in sledenje F-22.

Skupina kitajskih znanstvenikov pravi, da je to težavo premagala z metodo »pametne prerazporeditve virov«, ki omogoča centraliziranemu radarskemu omrežju, da prilagodi žarek in moč vsakega radarja glede na značilnosti in spremembe položaja stealth letala, ki se spremlja v realnem času.

To omogoča radarskemu omrežju, da osredotoči svoje omejene vire na najbolj izpostavljeni azimut ali kot leta stealth lovca, s čimer znatno poveča intenzivnost in natančnost sledenja njegove radarske sledi, hkrati pa zagotavlja, da je ta nenehno fiksirana.

Vsak radar mora zato porabiti le delček svoje moči za sledenje stealth lovcem, celovito in stabilno sledenje formacijam lovcev F-22 pa je mogoče doseči z le tremi radarji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek